BRÜKSEL (ANKA)- Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye'deki son gelişmeleri çok yakında izliyor. Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de içeren Anayasa reformu gibi önemli konuların şu aşamada ele alınmasının doğru olmadığını belirterek, "Anayasa reformu seçim sonrasına bırakılmalı" dedi.
AB Sosyalist Grubu Başkan Yardımcı Hannes Swoboda ise, demokrasi ve laikliğin savunulması konusunda ordunun devreye girmesine karşı çıkarak "Şimdi olsa Türkiye NATO'ya giremezdi" şeklinde konuştu. Joost Lagendijk, Brüksel'i ziyaret eden bir grup Türk gazetecisiyle AP'de yaptığı görüşmede özellikle cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de içeren Anayasa paketinin bu parlamento tarafından ele alınmasına karşı çıktı. Lagendijk, Anayasa değişiklikleri gibi önemli konuların yeni parlamentoya bırakılması gereğini vurguladı. Joost Lagendijk, "Anayasayı son dakikada değiştirme çabasını beğenmiyorum" ifadesini kullandı. Lagendijk, erken seçime gidilmesine destek vererek, "Bu kaotik durumdan çıkmak için erken seçim en iyi yoldur" dedi.
Genelkurmay bildirisini değerlendiren Lagendijk, kendilerinin Türkiye'nin AB sürecini desteklediklerini vurgulayarak, bildiri için "Bu yanlış bir işarettir. Yanlış bir gelişmedir" ifadesini kullandı. Türk askerlerinin siyasete müdahale etmemesi gereğini vurgulayan Lagendijk, "Bu bizim orduya karşı olduğumuzdan değil, ancak bir çizgi olmalı" dedi. Lagendijk, Türkiye'deki ordunun konumunun Türkiye'nin AB sürecinde önemli birkaç konudan biri olmayı sürdüreceğini de ifade etti.
AKP tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün adeta kökten dinciliğin bir temsilcisi olarak sunulmasını eleştiren Lagendijk, Türkiye'deki yaşanan son gelişmelerin AKP'nin yurtdışındaki imajına zarar verdiğini sanmadığını söyledi. Lagendijk, "AKP, genel olarak hala reformcu bir parti olarak algılanıyor" değerlendirmesini yaptı.
Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinin mutlaka değişmesi gerektiğini de vurgulayan Lagendijk, bu konuda AKP'nin karşılaştığı zorluklara da işaret etti.
Joost Lagendijk, türbanla ilgili bir soru üzerine, "Türban, Türkiye için sorun. AB için sorun değil" dedi. Lagendijk, türban konusunda bir uzlaşıya varılması gereğine işaret ederken, AKP ile ilgili olarak, AKP'nin türbanın ötesine gitmek isteyip istemediğinin net olmadığının da altını çizdi.
CHP'ye ağır eleştiriler
Joost Lagendijk, ana muhalefet partisi CHP'nin çeşitli konulara ilişkin tutumunu sert bir dille eleştirdi. Lagendijk, "AKP reformcularına CHP statükocularından daha çok güveniyorum" ifadesini kullandı. Lagendijk, "Statükoya karşı olanlar için, oy kullanmak halkın çıkarına olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Joost Lagendijk, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Avrupa'da olumsuz bir biçimde algılandığını da söyledi.
Joost Lagendijk, yüzde 10'luk barajın indirilmesinin ilk hedef olması gerektiğini belirtti. Lagendijk, Türkiye'de sağ ve solun birleşmesinin en iyi hareket tarzı olduğunu da vurguladı. AB Sosyalist Grubu Başkan Yardımcı Hannes Swoboda ise, Türkiye'deki laiklik devletini savunduklarını belirterek, ülkenin laiklik niteliğinde meydana gelecek bir değişikliğe Türkiye'nin AB sürecini bloke edeceğini söyledi.
Demokrasi ve laikliğin savunulması gerektiğini, ancak bunun ordu tarafından yapılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Swoboda,"Eğer laiklik askerler için imtiyazlı bir konum anlamına geliyorsa bu kabul edilemez" dedi. Swoboda, "Şimdi olsa askerlerin güçlü pozisyonu nedeniyle Türkiye NATO'ya giremezdi" dedi. Türkiye'de türban yasağının kabul edilemez olduğunu savunan Swoboda, bu yasağın kaldırılması gerektiğini de savundu. Swoboda, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı için laiklik sistemi konusunda sağlam bir duruş olan bir aday bulunmasının beklentisini de dile getirdi.