TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplandı. Komisyon üyesi Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'uzlaşma olmazsa referanduma götürürüz' sözlerini değerlendirerek, “İnşallah ortaya bir metin çıkar, ama çıkmazsa uzun süre devam edecek bir komisyon olmamalı bu. Sayın Başbakanı bu açıklamaları, doğrusu komisyon üyeleri olarak bizim de katıldığımız bir değerlendirmedir” dedi.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Başbakan Erdoğan'ın, 'Yeni Anayasayı Mart ayı sonuna yetiştirmeyi hedefliyoruz, uzlaşma olmazsa referanduma götürebiliriz' açıklamalarının hemen ardından Çiçek başkanlığında toplandı. Komisyon üyeleri, TBMM Genel Sekreterliği Ek Binası girişinde gazetecilerin sorularını cevapladı.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi AK Parti'li Ahmet İyimaya, gazetecilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin grup toplantısındaki, "Yeni anayasa konusunda uzlaşma sağlanamazsa hazırlanacak teklifi referanduma götürebiliriz" yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Komisyon bütün gelişmeleri kendi usulü içerisinde değerlendirir. Başbakanımız elbette ki Anayasa yapım sürecinde önemli bir aktördür. Bunların hepsi birlikte değerlendirilir" dedi.
Anayasa yazımına ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine ise İyimaya, "Dünkü görüşmelerden haberim yok ama aşılmaz sorunlar değil" cevabını verdi.
“YÜRÜTME ORGANININ BAŞININ ÖMÜR BİÇMESİ, DEMOKRASİ BAKIMINDAN YANLIŞTIR”
Komisyon üyesi CHP'li Atilla Kart ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısındaki, “Yeni anayasa konusunda uzlaşma sağlanamazsa hazırlanacak teklifi referanduma götürebiliriz" yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Bu binanın kapısında Türkiye Büyük Millet Meclisi yazılı. Burada biz TBMM adına görev yapıyoruz. TBMM adına görev yapan bir heyetin çalışmasına, yürütme organının başının ömür biçmesi, demokrasi bakımından yanlıştır, başka bir şey ifade etmek istemiyorum” diye konuştu.
“SABOTE EDİLMESİ, TORPİLLENMESİ NİTELİĞİNDE GÖRÜYORUM”
Dün uzlaşma Komisyonu çalışmalarında yaşanan mini krizin hatırlatılması üzerine de Kart şunları kaydetti:
“Yasama ve yürütmeyle ilgili görüşmelerde, biliyorsunuz AK Parti'nin başkanlık sistemi önerisi sebebiyle, AK Parti'nin önerilerinin müzakeresi yapılmıyor. Vardığımız mutabakat gereği, parlamenter sisteme ilişkin diğer 3 kurumun önerilerinin müzakeresi yapılıyor. Ne enteresandır, burada yasama ve yürütmeyle ilgili kanunların görüşülmesi temel kanun, organik kanun gibi kavramlar da ve yasama denetimiyle ilgili soru önergesi, Meclis araştırması, Meclis soruşturması, gen soru, rapor isteme gibi demokrasinin özünü teşkil eden parlamenter sistemin özünü teşkil eden maddelerde mutabakat sağlandı. Yeşil renkle mutabakat sağlandı. AK Parti, bu müzakerelerden rahatsızlık sebebiyle yeni bir ihtilafı dün yarattı. Bugün o ihtilafı konuşmak üzere Sayın Meclis Başkanı'nın başkanlığında görüşeceğiz. Yani Adalet ve Kalkınma Partisi, Uzlaşma Komisyonu çalışmalarında ortaya bir mutabakatın çıkmasından, parlamenter sistem üzerinden bir mutabakatın çıkmasından rahatsızlık duyuyor ve kaygı duyuyor. Niye burada, başkanlık sisteminin Türkiye'de karşılığı olmadığından bu noktada, bir tartışma ortamının bulunmadığına dair, Uzlaşma Komisyonu'nda bir görüş ortaya çıkıyor. Bu mutabakatın ortaya çıkmasının siyasi iktidarda rahatsızlık yarattığını görüyoruz. Başbakanın söylemlerini de bu rahatsızlığını bir tezahürü olarak görüyorum. Bir taraftan da yine bununla bağlantılı olarak da Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının sabote edilmesi, torpillenmesi niteliğinde görüyorum."
“KALKACAKSANIZ, UĞURLAR OLSUN”
Komisyon üyelerinden BDP'li Altan Tan ise, aynı soru üzerine şu açıklamaları yaptı:
“Başbakan her zamanki gibi 'yıktı perdeyi eyledi viran ile.' Halbuki bir ay önce Meclis Başkanı Cemil Çiçek bütün liderleri gezdi ve böyle 1, 2 ve 3 aylık gibi süre sınırlamalarının komisyonu zora sokacağını, bu çalışmaların bu süre zarfında bitirilemeyeceğini söyledi. En azından bu yasama dönemi sonuna kadar, bir süre aldı. Siyasi parti liderleri, Sayın Başbakan da dahil, bu desteği Meclis Başkanı'na verdiler. Ama bundan bir kaç gün evvel AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, bugün de Başbakan'ın 'biz Mart sonuna kadar bakarız, olmazsa kendi yolumuza devam ederiz' demeleri bu mutabakatı bozmaktır. Eğer masadan kalkmak istiyorsanız, hiç Mart sonunu beklemeyin bugün kalkın. 2 aylık süre içerisinde bu işlerin bitemeyeceğini herkes biliyor. Bunu bile bile bunu söylüyorsanız, o zaman kendi takviminizi uygulamak istiyorsunuz. Komisyonu da boş boşuna meşgul etmeyin ama kamuoyunda 'işte ben yapmak istiyordum ama olmadı, ben kalkmak istemiyordum, mecbur kaldım' gibi oyalamalara girmek istiyorsanız bunun bir faydası yok. Her şey açık seçik ayan beyan ortada. Kalkacaksanız, uğurlar olsun.”
“UZUN SÜRE DEVAM EDECEK BİR KOMİSYON OLMAMALI”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısında anayasa çalışmalarıyla ilgili açıklamalarını değerlendiren Komisyon Üyesi Mehmet Ali Şahin, "Aslında, Uzlaşma Komisyonu adı altında böyle bir komisyon kurulması, Meclis Başkanı'nın inisiyatifiyle olmuştur. Yılbaşında Meclis Başkanımızla, yapmış olduğumuz toplantıda ve Mart sonuna kadar bu çalışmaların bitirilebileceğini ifade etti. Tabii ki bu makul bir süredir. İnşallah ortaya bir metin çıkar, ama çıkmazsa uzun süre devam edecek bir komisyon olmamalı bu. Sayın Başbakanı bu açıklamaları, doğrusu komisyon üyeleri olarak bizim de katıldığımız bir değerlendirmedir” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz