ANKARA (ANKA)-TBMM’de, anayasadan önce komisyonların işleyiş şekli konusunda çalışma başlatıldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, hazırlanan “Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge Taslağı”nı gruplara göndererek, görüş ve önerilerini 16 Eylül tarihine kadar bildirmelerini istedi.
-TASLAK GRUPLARA GÖNDERİLDİ-
TBMM Başkanı Cemil Çiçek imzasıyla gruplara gönderilen yazıda, TBMM üyelerine ve komisyonlarda görevli personele TBMM komisyonlarının oluşumu, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esasları konusunda İçtüzük hükümleri ve teamülleri çerçevesinde yardımcı olmak, uygulamada ortaya çıkan tereddütleri gidermek ve komisyonlarda uygulama birliğini sağlamak amacıyla, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge Taslağı” hazırlandığı belirtildi. TBMM Başkanı, “Katkılarınızla nihai şeklini alacak söz konusu yönerge taslağına ilişkin görüş ve önerilerinizi, 16 Eylül 2011 Cuma günü saat 18.00’e kadar Başkanlığımıza gönderilmesini rica ederim” dedi.
-CHP KOMİSYON KURDU-
TBMM Başkanı’nın yazısının ardından CHP’de, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in başkanlığında İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ve İzmir Milletvekili R. Aşkın Türeli’den oluşan üç kişilik bir komisyon oluşturuldu. Söz konusu komisyon çalışmalarını 9 Eylül Cuma gününe kadar tamamlayacak.
-TASLAK NE GETİRİYOR?-
21 maddeden oluşan Yönerge’nin getirdiği düzenlemeler şöyle:
Yönerge’nin kapsamı İçtüzükle düzenlenmiş olan komisyonlara ilişkin bulunuyor, tasarı ve teklif görüşmeyen komisyonlar ile Meclis araştırması ve Meclis soruşturması komisyonlarının kapsam dışında tutuluyor.
-BAĞIMSIZLAR YER ALACAK-
Plan ve Bütçe Komisyonu, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda siyasi parti gruplarının yanı sıra bağımsız milletvekilleri de temsil edilecek.
Komisyonlarda her siyasi parti grubuna düşen üyelik sayısı, siyasi parti gruplarının parti grupları toplam sayısı içindeki yüzde oranlarına göre tespit edilecek. Ancak; Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda siyasi parti grupları mensubu ve bağımsız milletvekilleri -boş üyelikler hariç- üye tam sayısına nispet edilmesiyle bulunacak yüzde oranına uygun olan sayıda temsil edilecek. Plan ve Bütçe Komisyonunda iktidar grubu ve gruplarına en az yirmibeş üye verilmek şartıyla siyasi parti grupları ve bağımsızların oranlarına göre temsili göz önünde tutulacak.
-PARTİLER, İZİNSİZ ÜST ÜSTE ÜÇ TOPLANTIYA KATILMAYAN ÜYESİNİ GERİ ÇEKEBİLECEK-
İzinsiz veya özürsüz olarak üst üste üç toplantıya veya bir yıl içindeki toplantıların üçte birine katılmayan komisyon üyesi, mensubu olduğu siyasi parti grubunca komisyondan geri çekilebilecek.
-ANAYASAYA UYGUNLUĞU-
Tasarı veya teklifin; Anayasaya, ilgili mevzuata ve kanun yapım tekniğine uygunluğu, Araştırma ve İnceleme Bürosu uzmanlarınca hazırlanan inceleme formu da dikkate alınarak incelenecek. Tasarı veya teklifle değiştirilen kanunların veya sadece ilgili maddelerinin veya atıf yapılan diğer kanunların listesi ve metinleri ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararları hazırlanacak.
-KOMİSYON ÇAĞRISI İKİ GÜN ÖNCESİNDEN YAPILACAK-
Zorunluluk olmadıkça komisyon toplantısı için çağrı, en az iki gün önceden yapılacak. Komisyona havale edilen tasarı veya tekliflerin görüşülmesine havale tarihinden itibaren en az kırksekiz saat sonra başlanabilecek. İşin kırksekiz saatten önce görüşülebilmesi için Danışma Kurulu’nun tavsiyesinin alınması zorunlu olacak.
-KOMİSYONLAR GENEL KURUL SAATİNDE GÖRÜŞME YAPAMAYACAK-
Komisyonlar, Genel Kurul’un toplantı saatlerinde görüşme yapamayacak, komisyonların görüşme yapabilmeleri için TBMM Başkanlığı’na yapılan başvuruları üzerine Başkanlık Divanınca izin verilmesi gerekecek.
Toplantı yeter sayısı, komisyon üye tam sayısının üçte biri olurken, karar yeter sayısında ise toplantıya katılanların salt çoğunluğu aranacak.
-KOMİSYONA KATILAN VEKİL GENEL KURUL BİRLEŞİMİNDE VAR SAYILACAK-
Komisyon toplantılarına katılan milletvekili o günkü Genel Kurul birleşiminde var sayılacak. Komisyonlarca görüşülmekte olan kanun tasarı ve teklifinde geçen kanunlar dışındaki diğer kanunlarda ek veya değişiklik getiren yeni bir kanun teklifi niteliğindeki değişiklik önergeleri işleme konulmayacak.
-BASIN-
Parlamento muhabirleri, izinli olarak komisyon toplantılarını kendilerine ayrılan yerlerde izleyebilecek. Komisyon toplantılarında film ve fotoğraf çekimleri, komisyon başkanının iznine bağlı olacak. Toplantının başında görüntülü basının görüntü almasına olanak tanımak amacıyla kameralar içeri alınabilecek. Görüntü alındıktan sonra dışarı çıkarılacak, ancak yazılı basın toplantıyı izleyebilecek. Komisyon basın mensuplarının toplantıyı baştan sona izlemesine ya da içeri alınmamasına karar verebilecek.
-KAPALI OTURUM-
Komisyonlar, üyelerin üçte birinin ya da ilgili bakanın istemi üzerine kapalı oturum yapabilecek.
Hükümet ya da milletvekilleri geçen dönem kadük olmuş tasarı veya teklifleri yenileyebilecek. Bu durumda tasarı veya teklifin tümü üzerindeki görüşmelerden sonra önceki döneme ait metin ve raporlar komisyon tarafından açıkça belirtilmek kaydıyla benimsenebilecek. Bu durumda maddeler görüşülmeyecek, metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamayacak. Komisyon önceki dönem komisyonunun raporu ve metnini farklı bir gerekçeyle benimserse, farklı gerekçeyi kendi raporunda belirtecek; eski raporda değişiklik yapamayacak.
ANKA