HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anayasa'nın öne çıkan maddeleri

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği (AB) liderleri önceki gün, birliğin ilk Anayasası üstünde anlaşmaya vardı. Anayasa, AB liderleri tarafından çok olumlu karşılandı. Anayasa'da yer alan bazı maddeler ise şöyle sıralandı;

Avrupa Konseyi Başkanı: Halen uygulanmakta olan 6 aylık dönüşümlü başkanlık sistemi yerine, yeni başkan, Avrupa Konseyi'nin çoğunluğu tarafından seçilerek, 2.5 yıl görev yapacak.

Konsey Bakanları: Bakanlar, seçilecek yeni başkanın kontrolünde, eşit rotasyonla seçilerek 18 ay görev yapabilecek.
Dışişleri Bakanlığı: Üye ülkelerin büyük bir çoğunluğu tarafından seçilecek. Dışişleri Bakanı, güvenlik ve savunma politikalarından sorumlu olacak.
Avrupa Konseyi: Anayasa'nın gerektirdiği hallerde, fikir birliğine varmak için üye ülkelerin liderlerinin, yılda 4 kez toplanacağı yer.
Avrupa Komisyonu: Yasamayı başlatan ve denetleyen AB bağımsız yönetim birimi. Avrupa Konseyi bazı şartlara uyarak, 2014 yılında gerek görürse komisyonun yetkilerini kısıtlayabilir.
Avrupa Parlamentosu: Konsey bakanlarının da katılımıyla kanunların yasallaşmasını yürüten organ. 750 sandalyeli olup, bir ülkeye en fazla 96 sandalye en az ise 6 sandalye verilecek.
Nitelikli Oy Çoğunluğu: Çift çoğunluk olarak da adlandırılan destek sisteminde, üye ülkelerin yüzde 55'inin ve 15 ülkenin desteğini içerecek, birlik nüfusunun da yüzde 65'ini temsil edecektir.
Dayanışma Hükmü: Yeni bir dayanışma hükmü uyarınca, herhangi bir üye devletin terörist saldırıyla karşı karşıya kalması durumunda birlik ve üye devletler dayanışma içinde hareket edeceklerdir.
AB'de Kanun Yapma: AB kanunlarının, ulusal Anayasalar bazında üstünlüğü vardır.
Dinin rolü: Anayasanın önsözünde Avrupa'nın, "kültürel, dini ve insani mirası"nın altı çizilmekte ancak Vatikan'ın yoğun baskıları ve faaliyetlerine karşın Tanrı ve Hıristiyanlığa atıfta bulunulmamaktadır.
Vatandaşlık: Üye ülkelerin her bir ferdi, birliğin vatandaşıdır.

Express


En Çok Aranan Haberler