YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Andıç sanığı: İnternet kafelerden yazarlara mail atma bana da tuhaf geldi

İnternet andıcı davasının tutuksuz sanığı sivil memur Mehmet Bülent Sarıkahya, Dursun Çiçek'in müdürlüğünü yaptığı 2....

İnternet andıcı davasının tutuksuz sanığı sivil memur Mehmet Bülent Sarıkahya, Dursun Çiçek'in müdürlüğünü yaptığı 2. Bilgi Destek Dairesi’nde çalıştığını söyledi. Görevli olduğu dairede kırpma ve silme işlemi ile internet kafelerden köşe yazarlarına mail atma gibi bazı talimatları kendisine tuhaf gelse de yerine getirdiğini söyledi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen internet andıcı davasının 52. duruşmasında; Hasan Iğsız, Mehmet Otuzbiroğlu, Mehmet Eröz, İsmail Hakkı Pekin, Hıfzı Çubuklu, Alaattin Sevim, Sedat Özüer, Ziya İlker Göktaş, Dursun Çiçek, Fuat Selvi, Hulusi Gülbahar, Cemal Gökçeoğlu, sivil memur Mehmet Bülent Sarıkahya ve eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım hazır bulundu. Üslubu ve konuşma içeriği nedeniyle 16 duruşmaya girmesi yasaklanan tutuklu sanık Serdar Öztürk 'ün katılamadığı duruşmaya, hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ve kırmızı bülten ile aranan firari sanıklar Mustafa Bakıcı ve Bedrettin Dalan gelmedi. Davanın tutuksuz sanığı Hasan Ataman Yıldırım ise ikinci Ergenekon davasından tutuklu bulunduğu için tutuklu sanık bölümünde yer aldı. Ayrıca duruşmaya 5 tutuksuz sanık katıldı.
Kimlik yoklamasının ardından dava sanıklarından Dursun Çiçek'in müdürlüğünü yaptığı 2. Bilgi Destek Dairesi’nde çalıştığını belirten tutuksuz sanık sivil memur Mehmet Bülent Sarıkahya, savunmasına başladı. Göreve başladığında ‘turkatak’ ve ‘turkses’ adlı internet sitelerinin yayında olduğunu belirten Sarıkahya, bu sitelerin kendi sunucularından yayınlandığını söyledi. Bu sitelerin web tasarımlarını kimin hazırladığını da bilmediğini belirten Sarıkahya, görevinin kendi sunucularından yayın yapan sitelere içerik koymak olduğunu kaydetti. Sarıkahya, diğer sitelerin ise ağırlıklı olarak asteğmenler tarafından konulduğunu söyledi.
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, andıcın üzerinde kimin parafı olduğunu sordu. Andıcı görmediğini belirten Sarıkahya, "Üzerinde kimin parafı olduğunu bilmiyorum. Dursun Çiçek tarafından bu andıç ile ilgili hazırlıklara başlamaları gerektiğini söylediğini anlattı. Sanık Sarıkahya, "irtica.org" adlı sitenin tasarımını da kendisinin yapmadığını söyledi.
Sanık Bülent Sarıkahya, Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorusu üzerine, Nisan 2009'da hazırlanmış dava konusu internet andıcı belgesinin onaylı halini de gördüğünü sözlerine ekledi.
Dava konusu Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren toplam 9-10 tane site olduğunu kaydeden Sarıkahya, " ‘naksilikgercegi’ ve ‘genciz.biz’ gibi bazı internet siteleri, yedek sitelerdi. Yani bu yedek siteler, mesela irtica.org gibi asıl sitelere yönlendirilir ve daha fazla yerlerden bu sitelere ulaşılırsa ziyaretçi sayısı artar diye düşünüldü. Bu yüzden de 42 siteden bahsediliyor. Aslı 9-10 sitedir. Diğerleri ise yedek sitedir." ifadelerini kullandı.

KIRPMA VE SİLME İŞLEMİ TUHAF GELDİ
Kırpma ve silme işlemi ile ilgili bilgisi sorulan sanık Sarıkahya, "Zaten fazla yazılı belge olmazdı bizde. Talimat ile istenilen kırpma işlemini de gerçekleştirdik." dedi. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, bilgisayarlardaki internet siteleri ile alakalı bilgilerin neden silindiğini sordu. Neden silindiği konusunun kendisinin de tuhafına gittiğini belirten ve bunu neden yaptıklarını anlamadığını kaydeden Sarıkahya, silme işleminin ardından bilgisayarların MEBS Başkanlığı’na iade edildiğini söyledi.
Savcı Pekgüzel de, "Bilgisayar iade edildiğinde zaten alan görevliler silme işlemini yaparlar. Neden sizin çalıştığınız şubede siliniyor?" diye sordu. Teknik konularla ilgilendiğini ve bu konuları bilmediğini belirten Sarıkahya, "Saat geç olmuştu. Bana 'Git, sen sabah gelirsin.' dediler. Zaten ben orada silme işlemi bittiğinde bilgisayarı kapatmak için bulunuyordum. Sabah saat 10.00 gibi geldim ve silme işlemi ile ilgili tutanak hazırladım ve silme işlemi yapılan bilgisayarla birlikte bu tutanakları MEBS Başkanlığı’na teslim ettim." diye konuştu.
Savcı Pekgüzel, "Bilgisayarların içeriklerinde neler vardı ki silinmesi istendi? Silme işlemi için gerekçe olarak ne gösterildi? Sonuçta bu bilgisayarlar intranete bağlı değil ve bu bilgisayarlardan resmi yazışmalar yapılmıyor. Sadece internet sitelerinde kullanılan haber küpürleri olduğu söyleniyor bu bilgisayarlarda. Bu konuda bilginiz var mı?" diye sordu. Sarıkahya, soruya, "Benim de tuhafıma gitti. Neden böyle bir işlem yapıldığını da anlamadım. Sadece bilgisayarların iade edileceği için silineceğini söylediler." cevabını verdi.

‘GRİ VE SİYAH PROPAGANDANIN NE OLDUĞUNU BİLMEM’
İnternet sitelerine ilişkin bir toplantı notunda gri ve siyah propaganda konusunun geçtiğini belirten Savcı Pekgüzel, "Notta gri ve siyah propagandanın 'artık burada yapılmayacak, diğer sitelerde yapılacak.' deniliyor. Bu gri ve siyah propagandadan ne kastediliyor?" diye sordu. Sarıkahya'nın, "PKK tarafından yapılan Türk askerlerini kötüleyen siteler vardı. Bu sitelere karşı yapılan bir mücadele türü olabilir. Ancak ben beyaz, gri ya da siyah propagandanın ne olduğunu bilmiyorum." demesi üzerine Pekgüzel, "Siz psikolojik harekat dersi almadınız mı?" diye sordu. Sanık Sarıkahya ise, psikolojik harekat dersini 2003 yılında aldığını, bundan sonra başka işlerle ilgilendiğini belirterek, "Bu konu ile bundan sonra ilgilenemedim. Benim başka meşgalelerim vardı." cevabını verdi.
Savcı Pekgüzel, sanık Sarıkahya'nın dış görev adı altında internet kafelere gittiğinin ve var olmayan kişiler adına alınmış mail adresleri ile bazı köşe yazarlarına mailler attığının iddia edildiğini hatırlatarak bu konuda açıklama yapmasını istedi. Bu görevin kendisini de rahatsız ettiğini dile getiren sanık Sarıkahya, "Bu işi yapmak benim de hoşuma gitmiyordu. Sanırım maillerin nerden atıldığı belli olmasın diye böyle bir uygulama yapılmasına karar verilmişti." dedi. Maillerin hangi köşe yazarlarına attığını hatırlamadığını savunan Sarıkahya, mail içeriklerinin de Ermeni soykırımı ve PKK ile ilgili konular olduğunu söyledi.
Savcı Pekgüzel'in, Sanık Dursun Çiçek tarafından Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösterecek olan sitelerin, hayhaytr@yahoo,com adresinden alındığı şeklinde açıklaması bulunduğunu hatırlatması üzerine Sarıkahya, "Sanırım Dursun Albay yanlış söylemiş. Bu adres, sadece iletişim için kullanılan bir mail adresidir." dedi. Dairede bilgisayar konusunda kendisini yetiştirmiş bir kişi olduğunu ve herkesten fazla bilgisayar bilgisi olduğunu söyleyen Sarıkahya, bu sitelerin alım işinin www.godedi.com adlı bir internet sitesinden alındığını ifade etti. Sarıkahya, bu nedenle de alınan bu internet sitelerinin şifrelerinin kendisinde olduğunu söyledi. Sarıkahya, Genelkurmay bünyesinde faaliyet gösteren sitelerde faydalı linkler arasında yer alan ve bazı Ergenekon davası sanıklarının köşe yazarlığını yürüttüğü 'tepkimiz.net' gibi sitelerin kim tarafından tercih edildiğini de bilmediğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler