Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ani bebek ölümü sendromunun hiç bir sağlık sorunu olmayan bir bebeğin nedeni açıklanamayan ölümü olarak tanımlandığı vurgulanarak, bu bebeklerde otopsiyi de içeren tüm incelemelerde ölüm nedeninin saptanamadığı bildirildi.
Açıklamada, halk arasında beşik ölümü olarak bilinen ani bebek ölümü sendromunun, gelişmiş ülkelerde 1 - 12 aylık bebekler arasında en sık görülen ölüm nedeni olduğu ifade edilerek, ABÖS vakalarının yüzde 95'inin bebeklerin ilk 6 ayında ve çoğunlukla 2 - 4 ay arasındaki bebeklerde görüldüğüne dikkat çekildi.
Türkiye'de ani bebek ölümü sendromu açısından bir çok risk aktörünün varlığını sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, "Erkek çocuklarda daha sık görülen ani bebek ölümlerinin risk faktörleri arasında, annenin gebeliği sırasında sigara içmesi ve doğum sonrası bebek odasında sigara içilmesi ilk sırada yer alıyor. Annenin gebeliğinde sigara içmesinin ani bebek ölümü riskini 4 kat artırdığı belirlenmiştir. Hamilelikte sigara içilmesi ayrıca erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle anne adayları hamilelikleri süresince sigaradan aktif ve pasif içici olarak kesinlikle uzak durmalı ve doğum sonrası da bebeklerinin sigara dumanından tümüyle uzak kalmalarını sağlamalıdır" denildi.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, gebelikte alkol kullanımının 'ani bebek ölümleri' açısından risk faktörü olduğu belirtilerek, ani bebek ölümleri konusunda ailelere yönelik şu uyarılar yer alıyor:
"1 - 12 aylık ve özellikle 1 - 6 aylık bebeklerinizi kesinlikle yüz üstü yatırmayın. Yan yatış pozisyonu da bebeğin uykuda dönme ihtimali bulunduğundan uygun değildir. Yan yatış pozisyonu tercih ediliyor ise, yüzüstü pozisyona dönüş olasılığını azaltmak için altta kalan kol öne getirilmelidir. Bebekleri yumuşak yatak, yastık, yorgan veya hayvan postu gibi yüzeylere yatırmayın. Yatak ve karyola uyumlu olmalı, yatak - karyola arasında bir parmak ya da 2 santimetreden daha fazla aralık olmamalı, karyola parmaklıkları arasında 2 parmak yada 5 santimetre genişliğinden fazla mesafe bulunmamalıdır. Ani bebek ölümü vakalarının yüzde 30'u bebeklerin uygun olmayan yerlerde yatırılması sonucu gerçekleşmektedir. Bebeğinizin ağzında emzik veya biberonla uyumasına izin vermeyin. Bu durum bebeklerin boğulmalarına yol açıyor. Bebeklerin çok kalın giydirilmeleri ve kundaklanmaları risk faktörleri arasında yer alıyor. Bebeğinizi mevsim şartlarına uygun olarak giydirin ve kundak yapmayın. Bebeğinizin bulunduğu oda sıcaklığının yaz - kış 24 derece olmasını sağlayın ve bebeklerinizi aşırı sıcak ve soğuktan koruyun.
Bebeklerinizi doğar doğmaz emzirmeye başlayın, bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verin ve 6. aydan sonra uygun ek besinlerle beraber emzirmeyi 2 yaşına kadar sürdürün. Ebeveyn yatakları bebekler için uygun malzemeden olmadığı gibi, sigara dumanı ile temas ve anne-babanın ağırlığı altında kalma gibi riskleri olması nedeni ile kesinlikle önerilmemektedir. Bebeklerin uyudukları yatakların çarşafları gergin ve temiz olmalı, battaniye veya örtü kullanılacak ise bu malzemeler yatağın altına sıkıca yerleştirilmeli ve bebeğin ancak göğsüne kadar örtülmelidir. Bebeklerin örtü veya battaniyeyi yüzlerine çekme ve nefessiz kalma ihtimaline karşı, uykuları süresince aralıklarla kontrol edilmeleri gerekmektedir."
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, annenin ilk gebelik yaşının 20 yaşın altında gerçekleşmesinin ani bebek ölümleri açısından önemli bir risk olduğu belirtilerek, hamileliği süresince sağlık personeli yardımı almayan ve doğumunu evde, sağlık personeli desteği olmaksızın gerçekleştiren annelerin bebeklerinin, çok önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşı olduğuna vurgu yapıldı. Annenin gebelikleri arasındaki sürenin kısalığının, ani bebek ölümleri açısından bir risk olduğu vurgulanan açıklamada, iki doğum arası olması gereken ideal sürenin 2 yıl olduğu kaydedildi.