HABER

Ani Harabeleri turizme açılıyor

KARS (İHA) - Askeri Yasak Bölgeler Kanunu'ndaki yapılan değişikliğin ardından Kars'taki Ani Harabeleri'nde fotoğraf çekme yasağının 23 yıl sonra kalktığı bildirildi.
TBMM Genel Kurulu'nda önceki gün değiştirilen Askeri Yasak Bölgeler Kanunu kapsamında Kars'a 42 kilometre uzaklıktaki Ocaklı Köyü sınırları içerisinde yer alan tarihi Ani kenti üzerindeki yasak kalkarak bölge turizme açıldı. Antik kentte fotoğraf çekimi de serbest bırakıldı.

AK Parti Kars milletvekilleri Zeki Karabayır ve Selahattin Beyribey, konuyla ilgili olarak yaptıkları basın açıklamasında, Karslılar'ın en büyük özlemlerinden biri olan Ani Harabeleri'nin turizme açıldığını bildirdi. Karabayır "Askeri Yasak Bölgeler Kanunu'ndaki yapılan değişiklikten sonra Kars'ın turizm potansiyelinde gözle görülür bir artış olacaktır. Bu artış da Kars'a sosyal ve ekonomik anlamda büyük katkı yapacak" dedi.

18 Aralık 1981 tarihinde yürürlüğe giren ve 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu gereğince kara hudutları boyunca birinci ve ikinci dereceli yasak bölgeler kurulmuştu. Ağrı Dağı, Ani Harabeleri ve Artvin Camili bölgesi gibi tarihi ve turistik bölgelere de resmi mercilerin izni olmadan girilememekte ve fotoğraf çekilememekteydi. Tarihi Ani kenti de Kars merkeze bağlı Ocaklı Köyü'nün sınırları içerisinde yer alan ve Askeri Yasak Bölgeler Kanunu kapsamında bulunduğu için turistik amaçlı gezi ve fotoğraf çekimleri için özel izin gerekiyordu.

Tarihi İpek Yolu'nun Anadolu topraklarına girdiği yerde kurulan Ani kenti, 1064 tarihinde Kars'ın ve Anadolu'nun Türkler tarafından fethedilmesi sürecinin başladığı coğrafi nokta olarak adından söz ettirdi. Bu fetihten sonra camiler, kervansaraylar gibi Türk, İslam eserleriyle bezenen Ani şehri, Anadolu'da inşa edilen ilk camiye de ev sahipliği yapıyor.

Ani kenti, Türklerce fethinden sonra birkaç kez tamir edildi, yeni surların inşa edilmesiyle savunması güçlendirildi. Şehirdeki binalarda yer alan Hıristiyanlık motiflerinin ve kiliselerin bugün dahi ayakta durması Türkler'in engin hoşgörüsünün bir örneği olarak değerlendiriliyor. Ani kenti, M.Ö. 5000 yıllarına kadar giden bir süre boyunca değişik kültürlerin yerleşim yeri olduğu gibi ticaretin son derece geliştiği, şehrin ekonomik ve sosyal yönlerden canlı olduğu dönemlerden kalan ihtişamlı ve görkemli mimari eserleri ile dikkat çekiyor.

En Çok Aranan Haberler