HABER

Ani hava değişimi hastalıklara neden oluyor

Ani hava değişiminin soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona neden olabileceği belirtildi.

MANİSA (İHA) - Kula Sağlık Grup Başkanı Dr. Rahşan Erkan, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonun sanılanın aksine birbirinden farklı iki hastalık olduğunu ifade ederek iki hastalığın belirtilerinin birbirine çok benzediğini söyledi.Nezlenin insanlarda en sık görülen, üst solunum yollarını tutan viral bir enfeksiyon olduğunu anlatan Erkan, şöyle konuştu: "Nezlenin ilk belirtileri burunda, boğazda yanma ve kuruma, hafif boğaz ve baş ağrısı, hapşırık, şiddetli sulu burun akıntısı, şiddetli olmayan halsizlik, hafif baş ağrısı ve kas ağrısıdır. Burun tıkanıklığı ve koku almada bozukluk olabilir. Hastalar genelde nezleyi ayakta geçirir, hastalığın düzelmesi 7-14 gündür. Hastalığın önlenmesi için gripte olduğu gibi herhangi bir aşı yoktur. Önlem olarak hastalığa maruz kişiden 2-4 gün süreyle uzak durmak oldukça önemli. Nezle ve gribe yakalanmış kişiler özellikle burun temizliğinden ellerini bol suyla ve sabunla yıkamalıdır. Öksürürken ve aksırırken ağız ve burunları mendille kapatmalıdırlar."

GRİBİN BELİRTİLERİ DAHA ŞİDDETLİ

Bulaşma şeklinin soğuk algınlığındaki gibi damlacık ve temas yoluyla olduğunu belirten Erkan, şunları söyledi: "Bu nedenle nezle ve grip ev, işyeri, okul, kreş, anaokulu ve toplu taşıma araçlarında daha kolay olmaktadır. Gribin belirtileri tıpkı nezlede görülen belirtiler gibi olmakla birlikte daha şiddetli ve hastalık daha ağır seyreder. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yutmada zorluk, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, şiddetli öksürük ve kas ağrısı gibi bulgular var. Nezle ve grip havadan ziyade aşırı yorgunluk, stres, alerjik nazofarenks hastalıkları ve kadınlarda adet döneminde daha sıklıkla görülebilmekte ve bu durumlarda hastalık daha kolay ortaya çıkabilmektedir."

BOL C VİTAMİNİ ALINMALI

Kula Sağlık Grup Başkanı Rahşan Erkan, nezle ve gripte dengeli beslenme, bol B ve C vitamin içerikli sebze ve meyveler yeme, stresten uzak durma gibi hususların oldukça önemli olduğunu ifade etti. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden bu dönemde özellikle sakınmak gerektiğini kaydeden Erkan, gribal enfeksiyona dikkat edilmezse ve olaya ciddi bakılmazsa sıklıkla sinüzit, orta kulak iltihabı, faranjit, larenjit, bronşit görülebileceğini anlattı. Erkan, riskli gruplarda hastalığın daha ağır seyredebileceğini, kalp ve beyin zarı iltihapları, akciğer ve karaciğer iltihapları gibi komplikasyonların daha sıklıkla görülebileceğini anlattı.

TEDAVİSİ DİNLENMEK

Nezle ve gribin tedavisinin dinlenmek olduğunu ifade eden Erkan, sözlerini şöyle tamamladı: "Ağrı kesici, ateş düşürücü, dekonjentan gibi ilaçlar verilir. Son zamanlarda özellikle grip belirtileri ortaya çıktıktan sonra yaklaşık 2-4 gün içinde hastalığın şiddetini azaltan bir takım yeni ilaçlar kullanılmaktadır. Nezle ve grip tedavisinde sık yapılan hatalardan biri antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotik kullanımı olaya bakteri infeksiyonu da eklenirse ancak doktor kontrolünde verilebilir."

En Çok Aranan Haberler