Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Kilis İl Temsilcisi ve 7 Aralık Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, hububat ekimi yapılan milyonlarca hektar arazide köklü hububat sapı yakıldığını belirterek, “Tarladaki anız kesinlikle yakılarak temizlenmemelidir” uyarısını yaptı.
Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, hasat sonrasında tarlada kalan anızın yeni ekim öncesinde temizlenmesi gerektiğini kaydederek, “Ancak, bu temizleme işleminin yakılarak yapılması topraklarımıza, ormanlarımıza, su varlığımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve ekonomimize büyük zarar vermektedir. Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, onu besleyen, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok olur. Toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkar, toprak fakirleşir, verim gücü düşer. Üzeri çıplak kalan toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğrar, yağış suyu yer altı su kaynaklarına ulaşamaz, doğal denge bozulur” şeklinde konuştu.
Anız yakmanın çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken Şekeroğu, “Anız yangınları yakındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayabildiği gibi orman yangınlarına hatta yerleşim alanlarının yanmasına da sebep olur. Tarladaki anız kesinlikle yakılarak temizlenmemelidir. Bu yöntem yasadışı olduğu gibi, başta toprak olmak üzere doğal varlıklara zarar vermekte, ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Anızı tarladan temizlemek için mümkün olduğunca toprağa yakın hasat yapılmalı, toprak işleme aleti ve gerekirse hasat sonrasında sap parçalayıcı ve dağıtıcı alet kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Türkiye topraklarının yüzde 76'sında organik madde eksikliği olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şekeroğlu, “Anız gübreye dönüştürülerek tekrar toprağa verildiğinde, toprak organik madde açısından zenginleşir, toprağı verimli kılan mikroorganizmalara besin sağlanır, toprağın neminin korunmasına katkı sağlanır, toprağın verimi artar, çiftçi daha fazla ürün alır ve ürünün tadı, kokusu daha güzel olur. Ayrıca, topraktaki bitki örtüsü tahrip olmadığı için rüzgar ya da su ile taşınmaz, böylece erozyondan korunmuş olur. TEMA Vakfı olarak anız yakılmadığı takdirde toprağın daha verimli olacağına ve bir sonraki yıl daha fazla ürün alınacağına dikkat çekiyoruz. Çiftçilere 'Anız Yakmayın, Geleceğinizi Yakmayın' çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca anızların yakılarak temizlenmesine engel olunması için İl ve İlçelerdeki Mülki İdare Amirleri ve Kolluk Kuvvetleri göreve çağrılmaktadır. Başta kamu görevlileri ve muhtarlar olmak üzere halkımız anız yakanlar hakkında cezai işlem yapılmasına yardımcı olmalıdır” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz