DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Çevre İl Müdürü Mehmet Yakut, en fazla toprak kaybının anız yakılan tarlalarda görüldüğünü söyledi. Hasat döneminden sonra sıkça yaşanan anız yakma olayları Diyarbakır Çevre İl Müdürlüğü ekiplerini harekete geçirdi.
Bölgede hasat sonrasında anız yakmanın gelenek haline geldiğini ifade eden Çevre İl Müdürü Mehmet Yakut, "Yakılan anızlarla birlikte çıkan duman hava kirliliğini arttırmakta, atmosferdeki karbondioksit oranını yükseltmektedir. Yol kenarlarında yakılan anızlar ise karayollarında görüş mesafesini kısaltarak ölümle biten trafik kazalarına sebep olmaktadır. Tarım topraklarını belirli ölçülerde erozyona karşı koruyan anızların yakılması sonucu, topraklarımız su ve rüzgar erozyonu etkilerinden korumasız bir hale gelmektedir" dedi.
Anız yakmanın Diyarbakır genelinde yasaklandığını belirten Çevre İl Müdürü Yakut, "Anız yakılan tarlalar tutanakla tespit edilip, buna neden olanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre en az 714 milyon 260 bin, en fazla 35 milyar 714 milyon 520 bin lira idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca anız yakma olayını idari ve adli makamlara duyurmayan muhtarlar ve kamu görevlileri hakkında 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 235. maddesine göre işlem yapılarak ve adli mercilere suç duyurusunda bulunulacaktır" diye konuştu.