TOKAT (İHA) - Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Gökmen, çiftçiler arasında yaygın olan anız yakmanın zararlı olduğu için yasaklandığını belirterek, "Anız yakmak kısa vadede karlı gibi görünse de, uzun vadede zararlıdır" dedi.
Doç. Dr. Gökmen, çiftçiler tarafından anız yakılmasının birçok sakıncası olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Bugün tahıl alanlarındaki artıkların yani anızın yakılması yasak olmasına rağmen bazı çiftçiler anızı yakmakta, hatta bunu önemli bir kültürel işlem olarak kabul etmektedirler. Üretici, anızı özellikle 2. ürün tarımında tarlanın daha kısa sürede ekime hazır hale gelmesi, bazı yabancı ot, hastalık ve zararlıları kontrol etmek, kültür bitkisine yönelik rekabeti azaltmak, ekimi daha kolay yapmak ve sağlıklı bir çıkış sağlamak amacıyla yakmaktadırlar. Yakılan bir tarlada sayılan bu faydaların hepsinin aynı anda sağlanması mümkün değildir. Bazı şartlarda kısa vadede anız yakma karlı gibi görünse bile uzun vadede zararlıdır."
"ZARARI FAYDASINDAN ÇOK" Anız yakmanın çevreye de zararlı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gökmen, "Anız yakma çevre kirliliğine neden olduğu gibi, toprak ve rüzgar erozyonunu teşvik etmektedir. Toprağın organik madde içeriğini düşürmektedir. Ayrıca yakılan tarlalarda toprak yüzeyine yakın olan mikroorganizma ve diğer faydalı toprak familyası zarar görmektedir. Toprak ve yetiştirilecek bitkinin özelliğine bağlı olarak, verimde de azalma görülebilmektedir. Diğer taraftan çok sıcak ve rüzgarlı havalarda ateş kolaylıkla kontrolden çıkabilmekte ve çitlere, ağaçlara, yakın ormanlara, bahçelere hatta meskenlere zarar verebilmektedir. Anızın yakılması sarsında ortaya çıkan dumanın bazı ülkelerde trafik kazalarına bile sebep olduğu tespit edilmiştir. Kısaca ülkemizde anız yakmanın zararları, faydalarından çok daha fazladır" dedi.
"ANIZI HAYVANLARA YEDİRİN" Anızın yakılma yerine hayvanlara verilmesini öneren GOPÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Gökmen şöyle devam etti: "Bunun yanında özellikle koyun ve sığırların 1-2 ay süre ile anız tarlalarında otlatıldığı ve samanın hayvan beslenmesinde hala yaygın olarak kullanıldığı göz önünde bulundurulursa, bu bile tek başına Türkiye'de anızın yakılmaması için yeterli bir sebeptir. Anızı yakmak zorunda kalan çiftçilere, yakma yerine artıkları uygun aletlerle küçük parçalara ayırarak toprağa karıştırmaları tavsiye edilebilir."