ANKARA (İHA) – “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” nedeniyle Ankamall Alışveriş Merkezi (AVM) önünde gerçekleştirilen dev ışıklı video ile halka önemli mesajlar verildi. Ziyaretçiler etkinlik alanında yer alan yürüyüş bantlarını kullanarak dev ekranda meme kanseri ile ilgili mesajların yer aldığı video görüntülerinin hareketini sağladı.
Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı nedeniyle Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu, Sağlıkta Umut Vakfı, Europa Donna Türkiye, Kansere Karşı Elele Federasyonu ve Novartis Onkoloji’nin katkılarıyla Ankamall Alışveriş Merkezi önünde gerçekleştirilen dev ışıklı video ile halka önemli mesajlar verildi. Saat 12.00-22.00 arası gerçekleştirilecek etkinliğe katılan Ankamall ziyaretçileri, etkinlik alanında yer alan yürüyüş bantlarını kullanarak dev ekranda meme kanseri ile ilgili mesajların yer aldığı video görüntülerinin hareketini sağladılar. Beş koşu bandının yer aldığı alanda bantlarda hareket sağlandıkça ekranda yer alan simgesel kadın da koşmaya başladı.
Etkinlik öncesi ‘Meme Kanserine Karşı harekete Geç’ projesi kapsamında basın toplantısı düzenlendi. Crowne Plaza’da düzenlenen basın toplantısına, Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Varol Çelik, Gazi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Benekli, Sağlıkta Umut Vakfı ve Kansere Karşı Elele Federasyonu Üyesi Doç. Dr. Nejat Özgül ve Europa Donna Türkiye Başkanı Violet Aroyo konuşmacı olarak katıldı.
Meme kanserinin tedavisinde erken teşhisin önemine değinilen toplantıda, Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Çelik, amaçlarının kadınların bu hastalığa yakalanmadan doktora gitmelerini sağlamak olduğunu belirterek, “Erken tanıda yüz güldürme oranı daha fazla. Türkiye’de kadınlardaki birinci hastalık meme kanseridir. Bu hastalıktan değil, tanıda gecikmeden korkulmalıdır” dedi.
Türkiye’de meme kanseri konusundaki çalışmaların dünya standardının üzerinde olduğunu vurgulayan Çelik, “Kadın toplumunu bilinçlendirmeliyiz. Medyada da ne kadar sık gündemde tutarsak o kadar çok başarılı oluruz” diye konuştu.
Tümörün koltuk altındaki lenf bezlerine yayılıp yayılmamasının önem arz ettiğini söyleyen Çelik, koltuk altında 10 ya da fazla tümör varsa hastalığın nüksetme olasılığının olduğunu kaydetti. Çelik, meme kanserinin genetik geçişlerle de yüzde 5 ila 10 arsında olduğunu söyledi.
Gazi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Benekli, mamografiden korkulmaması gerektiğini ifade ederek, “Bıçak vurulursa hastalık yayılır, anlayışı yanlıştır. Birden fazla meme kanseri türü var. Öncelikle biyopsi yapılmalıdır. Meme kanseri korkutucu bir hastalık olmaktan çıktı. İlaç tedavisi yapılmadan da koruma tedavisi ile iyileşme sağlanabiliyor” şeklinde konuştu.
Hastaların ilaç almaktan korkmamaları gerektiğini dile getiren Benekli, “Kemoterapiden de korkulmamalıdır. Bu süreç tedavide kısa bir süreçtir. Meme kanseri artık tedavi edilebilir bir hastalıktır” dedi.
Sağlıkta Umut Vakfı ve Kansere Karşı Elele Federasyonu Üyesi Doç. Dr. Özgül, Türkiye’de yılda 20 bin kadının meme kanseri olduğunu belirterek, öldüren hastalıklarda şuan 2. sırada yer alan kanserin 5 yıl sonra 1. sırada yer alacağını ifade etti. Kanserin artmama sebepleri arasında toplumun yaşlanmasını gösteren Özgül, “Bir diğer faktör de sigara kullanımı ve obezite. Doğru bir yaşam şekli, doğru aktivite ile genetik kanser dışında diğer kanserler engellenebilir” açıklamasında bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz