HABER

Ankara, AB’ye rest çekti

AB İçişleri ve Adalet Bakanları’nın “Geri Kabul Anlaşması”nı (GKA) onaylarken verdiği Türkiye ile “vize diyalogu” kararı yetersiz bulundu.

Ankara, AB’ye rest çekti

AB’ye sert tepki gösteren Ankara, vize kararının Türkiye’nin beklentisini karşılamaktan “uzak” olduğunu vurgularken, “beklentimiz karşılanmadığı sürece GKA ne paraflanacak, ne imzalanacak ne de uygulamaya konulacaktır” uyarısını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, AB Adalet ve İçişleri Konseyi’nin aldığı “vize diyalogu” ile ilgili kararın, Türkiye’nin beklentisini karşılamaktan “uzak” olduğunu belirterek, “Beklentimiz, AB Konseyi’nin AB Komisyonu’nu bu konudaki talebimizi tam olarak karşılayacak şekilde ülkemizle görüşmelere başlamak üzere yetkilendirmesidir. Bu beklenti karşılanmadığı sürece GKA tarafımızdan ne paraflanacak, ne imzalanacak ne de uygulamaya konulacaktır” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada AB’ye üye ülke ve kurumları nezdinde Türk vatandaşlarına vize muafiyeti tanınmasıyla sonuçlanacak bir sürecin başlatılması hedefine ulaşabilmek amacıyla bir süredir girişimlerin yapıldığı belirtilirken, AB’nin Türkiye tarafından GKA’nın imzalanması yükümlülüğünün yerine getirilmesi istediği anımsatıldı.

Söz konusu anlaşmayla ilgili müzakerelerin Türkiye ve AB Komisyonu tarafından sergilenen yapıcı yaklaşım sayesinde Ocak ayı sonunda tamamlandığına işaret edilen açıklamada şöyle denildi:

“Esasen GKA ile ilgili tutumumuz AB’deki muhataplarımıza defaatle ve açıklıkla iletilmiştir. Bakanlığımız tarafından 14 Aralık 2010 tarihinde yapılan basın açıklamasında da belirtildiği üzere GKA’nın nihayetlendirilerek parafe edilmesi, Türkiye ile AB Komisyonu arasında vize muafiyetine giden vize diyalogu sürecinin başlatılmasıyla paralellik arz etmelidir. Bu süreç aşamalı bir nitelik taşımakta olup ilk aşamasında vize liberalizasyonu ile başlaması ve vize muafiyetiyle sonuçlanması gerekmektedir.”

Türk vatandaşlarına yönelik mevcut vize uygulamasının hukuki geçerliliğinin bulunmadığı bizzat AB üyesi ülkelerdeki mahkemelerin son dönemde artan ölçüde aldığı kararlarla da kanıtlandığı belirtilen açıklamada, GKA müzakerelerinin başlangıcından bu yana yukarıda çerçevesi çizilen Türkiye’nin tutumu meyanında bu konudaki talebin karşılanmadığı takdirde söz konusu anlaşmanın imzalanmayacağının AB’ye her vesileyle kararlılıkla bildirildiğinin altı çizildi. Açıklamada şöyle denildi:

“AB Adalet ve İçişleri Konseyi’nin 24 Şubat 2011 tarihinde bu konuda almış olduğu karar beklentimizi karşılamaktan uzaktır. Beklentimiz, AB Konseyi’nin AB Komisyonu’nu bu konudaki talebimizi tam olarak karşılayacak şekilde ülkemizle görüşmelere başlamak üzere yetkilendirmesidir. Bu beklenti karşılanmadığı sürece GKA tarafımızdan ne paraflanacak, ne imzalanacak ne de uygulamaya konulacaktır.”

ANKA

En Çok Aranan Haberler