Ankara Barosu, Meclis Soruşturma Komisyonunun 4 eski bakanın Yüce Divan'a sevk edilmeme kararını, "Kendisi için kendi hukukunu uygulayan, bağımsız yargıya güvenmeyen, kendi yargısını yaratan iktidar meşruiyetini kaybetmiştir. İktidar suçluyu masum, masumu suçlu yapmış, kendisinin de güvencesi olan bağımsız yargıyı saf dışı bırakmıştır. Oysa, hukuk ve adaletin en çok da iktidarlar için gerekli olduğu unutulmamalıdır" ifadeleri ile değerlendirdi.
Ankara Barosu, Meclis Soruşturma Komisyonunun 4 eski bakanın Yüce Divan'a sevk edilmeme kararını yazılı açıklama ile değerlendirerek, "Kararla bağımsız yargı saf dışı bırakılmıştır" dedi.
Meclis Soruşturma Komisyonu'nun aldığı karar ile vatandaşa faklı, iktidara farklı hukukun uygulandığını gösterdiğinin belirtildiği açıklamada, iktidarın, kendisini masumiyet karinesinden hareketle masum, vatandaşını ise makul şüpheden hareketle suçlu saydığının bir kez daha tescillendiği savunuldu. Masumiyet karinesinin garantisinin bağımsız yargı olduğunun vurgulandığı açıklamada, bağımsız yargının adaletin tecellisini sağladığını, adaletin ise medeniyetin tek şartı olduğu kaydedildi.
Komisyonunun 4 bakan için vermiş olduğu karar ile iktidarın kendi adaletini yarattığının savunulduğu açıklamada, "İktidarın bu kararı, kaçınılmaz sonu ertelemekten başka bir sonuç doğurmamıştır. İktidarın suçsuzluğunu tescil ettireceği merciin bağımsız yargı olduğu unutulmamalıdır. Savcılık tarafından verilen takipsizlik kararları, Türkiye önünde yaşanan ve hiç unutmadığımız gerçeği değiştiremeyeceği gibi iktidarın hukukunu da haklı hale getirmeyecektir. Kendisi için kendi hukukunu uygulayan, bağımsız yargıya güvenmeyen, kendi yargısını yaratan iktidar meşruiyetini kaybetmiştir. İktidar suçluyu masum, masumu suçlu yapmış, kendisinin de güvencesi olan bağımsız yargıyı saf dışı bırakmıştır. Oysa, hukuk ve adaletin en çok da iktidarlar için gerekli olduğu unutulmamalıdır" denildi. (ANKA)
(YE/ÖZK)