Bayram namazı saat kaçta oldukça merak ediliyor. Ankara'da camiler, yarın sabah kılınacak Kurban Bayramı namazı için hazırlıklarını tamamladı. Kurban Bayramı heyecanı Ankara'da yaşayanları sardı. Yarın sabah camiler cemaat tarafından doldurulacak, bayram namazı huşu içinde kılınacak, namaz sonrası bayramlaşma olacak, bayramın sevinci sabah saatlerinde bayram namazı ile başlayacak. Peki Ankara'da bayram namazı saat kaçta? Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Kurbanı kimler kesmelidir, kimlere farzdır? Kurbanın ne zaman kesilmesi gerekir? İşte diyanete göre Ankara ve ilçelerinin bayram namazı saatleri ile il il bayram namazı vakitleri...
Her sene iki kere kılınan bayram namazları öncesinde ezan okunmadığı için Ankara halkı, bayram namazı saat kaçta merak ediyorlar. İşte diyanete göre Ankara ve ilçelerinin bayram namazı saatleri...
Ankara
Merkez: 06.56
Akyurt: 06.55
Ayaş: 06.58
Bala: 06.55
Beypazarı: 07.00
Çubuk: 06.55
Çamlıdere: 06.57
Elmadağ: 06.55
Evren: 06.53
Güdül: 06.58
Haymana: 06.58
Kalecik: 06.54
Kahramankazan: 06.57
Kızılcahamam: 06.57
Nallıhan: 07.02
Polatlı: 06.59
Şereflikoçhisar: 06.54
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Bayram namazı kılınışı
Bayram Namazı nın Kılınışı Birinci Rek'at:
1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan yada Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.
2) imam "Allahu Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca. Cemaat de "Allahu Ekber" diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.
3) Hem imam, hem de cemaat gizlice "Sübhaneke"yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:
Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice "Allahu Ekber" diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.
ikinci Tekbir: ikinci defa "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.
Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.
4) Bundan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele", açıktan Fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)
5) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.
Bayram Namazının Kılınışı İkinci Rek'at:
6) imam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden
(birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır,.sonra da secdeler yapılarak oturulur.
7) Oturuşta. İmam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena atina... duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur. Kurban bayramı namazının kılınışı da bunun gibidir. Sadece niyeti değişiktir.
KURBANI KİMLER KESMELİDİR?
Kurban kesmek, âkıl-baliğ (akıllı-ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getirmesi gereken mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla, Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olmak üzere kurban kesmelidir.
KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?
Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Şafii mezhebine göre ise, kurban bayramın dördüncü günü de kesilebilir.