HABER

Ankara'daki tren kazasında ikinci faciaya ramak kalmış

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Ankara'da geçen yıl aralık ayında 9 kişinin öldüğü, 93 kişinin yaralandığı Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazası ile ilgili TCDD Teftiş Kurulu raporu tamamlandı.

Ankara-Konya seferini yapan YHT ile raylarda kontrol için bulunun kılavuz trenin, 13 Aralık 2018 tarihinde çarpışması sonucu meydana gelen kaza ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında makasçı Osman Yıldırım, hareket memuru Sinan Yavuz ve kontrolör Emin Ercan Erbey tutuklandı. TCDD Bölge Müdürü Duran Yaman, YHT Gar Müdür Yardımcısı Kadir Oğuz ve YHT Gar Bölge Müdürlüğü Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürü Ünal Sayıner'in de şüpheli sıfatıyla ifadeleri alındı.

RAPORDA, KAZANIN NEDENİ ANLATILDI

İdari soruşturma sapsamında Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan rapor tamamlanarak, soruşturmayı yürüten savcılığa gönderildi. Raporda kazanın nedeni, ayrıntılarıyla anlatıldı. Raporda, kazanın birinci nedeni olarak, makasçı Osman Yaldırım'ın, hızlı trenin sevkini 'Hat 1' yolundan yapması gerekirken, 'Hat 2'den sağlaması gösterildi. İkinci neden olarak ise hızlı trenin 'Hat 1'den seyretmesi gerektiğini bilen, ölen makinistler Adem Yaşar ve Hulusi Böler'in, bu durumu sorgulamayıp, yanlış hattan giden treni durdurmamaları gösterildi. Raporda, "YHT makinistleri Adem Yaşar ve Hulusi Böler'in, gerek işletme emirleri gerekse mevzuat hükümlerini dikkate almamaları nedeniyle trenin, Hat 1'den gitmesi gerekirken Hat 2 yolundan seyrine devam etmesi hususunu sorgulamamaları, bunun sonucu olarak da yanlış hattan giden treni durdurmamalarından kaynaklandığı görülmüştür" denildi.

OSMAN YILDIRIM'A TAM EĞİTİM VERİLMEMİŞ

Kazada birinci derecede kusurlu olduğu belirtilen makasçı Osman Yıldırım'ın, 20 Ekim 2018 tarihinde geçici görevle Ankara YHT Garı'nda işbaşı yaptığı, diğer tren teşkil memuru İbrahim İlhan tarafından kendisine gar yolları ve makaslarının tanıtımının yapıldığı belirtilerek şöyle denildi:

"Ancak YHT Ankara Gar Müdürlüğü'nce, Osman Yıldırım'a, TCDD İşyerleri İşbaşı ve İntibak Eğitimleri Yönergesi ve Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürlüğü Personelinin Görev Yetki ve Sorumluluklarına Dair 553 numaralı 'genel emir' kapsamında tam olarak bir eğitim verilmediği, eğitime ilişkin olarak tutulması gereken kayıt ve belgelerin de tutulmadığı, aynı zamanda TCDD Modernizasyon Dairesi Başkanlığı'nın 6 Ağustos 2018 tarih, '299349' sayılı emrinde belirtildiği şekilde 'M74' numaralı butonlu makas tertibatının kullanılmasına yönelik eğitim verildiğine ve bu durumun belgelendirilmesi gerekmekte iken böyle bir belgenin de tutulmadığı görülmüştür."

SORUMLULARA İDARİ CEZALAR

Raporda makasçı Osman Yıldırım'ın, asli kusurlu olarak disiplin yönünden meslekten men edilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca makasçı Osman Yıldırım'a 5 gün yerine sadece 1 gün işbaşı eğitimi veren, eğitime ilişkin tutulması gereken kayıt ve belgeleri de tanzim etmeyen, aynı zamanda bu eğitimi belgelendirmeyen nöbetçi hareket memuru Sinan Yavuz ile Ankara YHT Gar Müdür Yardımcısı Kadir Oğuz, YHT 8'inci Bölge Müdürü Duran Yaman, Trafik ve İstasyon Yönetimi Müdürü Ünal Sayıner ile Trafik ve İstasyon Yönetimi Müdür Yardımcısı Ergün Tuna'ya 'kınama' cezası verilmesi gerektiği kaydedildi. YHT 8'inci Bölge Müdürlüğü Trafik Yönetim Merkezi'nde görevli trafik kontrolörü Emin Ercan Erbey'e ise verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmaması ve özensizlik göstermesi nedeniyle 'uyarma' cezası verilmesi istendi.

Harekat memuru Sinan Yavuz'un ayrıca, sevk sırasında trenin başında durmayarak, treni kontrol ve nezaret altında bulundurmadığı, trenin baş makastan sorunsuz bir şekilde çıkmasından da emin olmamak suretiyle, talimatlara aykırı hareket ettiği belirtildi. Yavuz'a bu yüzden de ayrıca 'kınama' cezası verilmesi gerektiği kaydedildi.

Raporun savcılığın yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na da gönderildiği, Bakanlık müfettişlerinin de ayrı bir rapor hazırlayacağı, savcılığın bu raporun hazırlanmasının ardından bilirkişi raporu isteyeceği bildirildi.

İKİNCİ FACİAYA RAMAK KALMIŞ

Raporda, ikinci kazanın son anda önlendiği, Hat 2'de çalışan Sincan- Kayaş arası sefer yapan banliyö treninin, kazadan 45 saniye sonra durağa geldiği ve olay yerine 5 metre kala durabildiği belirtildi.

Kaynak: DHA

En Çok Aranan Haberler