Böylece 3.5 yıllık bir aradan sonra Başbakan sıfatıyla ikinci defa Ankara’yı ziyaret edecek Merkel, Ankara’da daha çok “siyaset”, İstanbul’da ise “kültür ve ticaret” konuşacak. Merkel’e Türk tarafınca “imtiyazlı ortaklık diye bir seçenek yok” mesajı verilirken “vize muhafiyeti” konusu da gündeme getirilecek.
Almanya’daki Türk işçilerinin entegrasyonu, Türk-Alman Üniversitesi, İran, Afganistan, Ermenistan-Türkiye süreci ve Kıbrıs’a ağırlık vereceği belirtilen Merkel, Salı günü İstanbul’dayken, Türk-Alman Üniversitesi kurulmasına ilişkin düzenlenmenin TBMM’den geçmesi bekleniyor.
Angela Merkel, iki günlük bir ziyaret için Pazartesi günü öğle saatlerinde Ankara’ya gelecek. Böylece Ekim 2006’da Başbakan olarak ilk kez Türkiye’yi ziyaret eden Merkel, ikinci ziyareti 3.5 yıl sonra gerçekleştirmiş olacak. Merkel’e daha önce birkaç defa Türkiye’yi ziyaret eden Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer eşlik edecek.
-BİR DÜZİNE BÜYÜK ALMAN ŞİRKETİ EŞLİK EDECEK-
Bu arada, Alman heyetinde Türkiye’ye tüm partilerden toplam 5 milletvekilinin yanı sıra bir düzine kadar büyük Alman şirketinin yöneticileri ile 20 medya mensubu da yer alacak. Heyetteki Alman şirketlerinin özellikle enerji ve altyapı alanlarında faaliyet gösterdiği öğrenildi.
-YOĞUN PROGRAM-
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Anıtkabir ziyareti ile başlayacak Ankara ziyareti sırasında mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek.
Başbakan Erdoğan ayrıca, Merkel’in onuruna bir akşam yemeğini de verecek. Yemekten sonra Merkel ve beraberindeki heyet, İstanbul’a geçecek.
Bu arada, Alman Başbakanı Merkel’in Ankara’da siyasi parti liderleriyle buluşması da gündede olduğu belirtiliyor.
Salı günü gerçekleştirilecek İstanbul programın özellikle kültür etkinlikleri ile dikkat çekiyor.
Aya Sofya ve Sultanahmet Camii gezecek olan Angela Merkel, Alman lisesini ziyaret edecek ve Alman Konsolosluğunda Türk ve Alman sanatçılarının katılımıyla da düzenlenecek bir konsere katılacak. Konserde Türk ve Alman bestecilerinin eserleri seslendirilecek.
Bu arada, İstanbul’daki Alman toplumun dini temsilcileriyle buluşacak olan Merkel, Başbakan Erdoğan ile birlikte Çırağan Sarayı otelinde gerçekleşecek olan Türk-Alman İş Forumu’na da katıldıktan sonra akşam saatlerinde Türkiye’den ayrılacak.
-MERKEL’E VERİLECEK MESAJLAR-
Türkiye ile Almanya arasında yapılacak görüşmelerde çok sayıda konunun ele alınması bekleniyor. Ancak, Türk tarafının bu görüşmeler sırasında özellikle iki noktaya vurgu yapacağı belirtiliyor. Ankara, Merkel’e Türkiye’nin AB hedefine ilişkin olarak “imtiyazlı ortaklık diye bir seçenek yok” mesajını verecek ve Almanya’dan “vize muafiyeti” beklentisini dile getirecek.
Ziyaret öncesi yaptığı açıklamalarda “imtiyazlı ortaklık” önerisini yineleyen Merkel’in buna karşın Ankara’da Alman koalisyon hükümeti protokolü doğrultusunda “Almanya, ahde vefa ilkesine sadık, üyelik müzakerelerine engel olmaz” yönündeki pozisyonu yönünde tutum almasına kesin gözüyle bakılıyor.
-ALMANYA “VİZE MUHAFİYETİ”NE SOĞUK-
Ankara son dönemde AB ülkeleri ile tüm görüşmelerinde dile getirdiği “vize muafiyeti” talebine Almanya’nın pek sıcak bakmadığı belirtiliyor.
Bu aşamada üzerinde durulabilecek unsurun “vize rejiminin kolaylaştırılması”nı olduğunu vurgularken “Vize, Türkiye’nin bir iç politikası meselesidir” diyen diplomatik kaynakların bu konudaki görüşleri şöyle:
“Daha az katı bir vize rejimi için AB ile Geri Kabul Anlaşması’nın yapılması ve biyometrik pasaportların uygulamaya konulması olmak üzere, ‘olmazsa olmaz’ iki koşul var. Geri Kabul Anlaşması ile ilgili görüşmeler sürüyor. Vergi muafiyetine gelince bu çok zor bir konu. Burada bir süreç var ve bu süreç vize uygulamasının kolaylaştırılması ile başlıyor. Çok daha ilerde, bir gün inşallah muafiyet konusu da gündeme gelir.”
-MERKEL BEŞ KONUYA AĞIRLIK VERECEK-
Ankara’daki diplomatik kaynaklara göre, Merkel Ankara’da özellikle beş konuya ağırlık verecek. Bu konular, Almanya’daki Türk işçilerinin entegrasyonu, Türk-Alman Üniversitesi, İran, Afganistan, Ermenistan-Türkiye yakınlaşması ve Kıbrıs olarak sıralanıyor.
Türk işçilerinin entegrasyonunun, Alman hükümetinin çok önemsediği bir konu olduğunu belirten diplomatik kaynaklar, Almanya’nın, İran’ın nükleer programı sorununu çözme çabalarının içinde yer aldığına dikkat çekilirken Merkel’in bu konuyla ilgilendiği ifade ediliyor.
Berlin’in önemsediği, İstanbul’da Türk-Alman Üniversitesi’nin kurulmasına ilişkin yasal düzenlemenin Merkel’in ziyareti sırasında Salı günü TBMM’den geçeceği umuluyor.
Bu konuda Perşembe günü gündemde olduğu ancak milletvekillerinin yeterli katılımı olmaması nedeniyle oylamanın yapılamadığı anımsatırken Salı günü Merkel İstanbul’da iken çıkacağı umuluyor. Diplomatik kaynaklar, bu konuda “çok iyimser” olduklarını söylüyorlar.
-TÜRK İMAR EKİBİ AFGANİSTAN’IN ALMAN BÖLGESİNDE-
Angela Merkel ile yapılacak görüşmelerde Alman tarafının vurgu yapacağı konulardan birini de Afganistan oluşturacak.
Diplomatik kaynaklar, Türkiye ile Almanya’nın Afganistan’da yakın bir işbirliği içinde olduğuna işaret ederken bir Türk geçici bir imar ekibinin gelecek hafta Afganistan'ın Alman komutası altındaki bölgesinde faaliyet göstermeye başlayacağına dikkat çektiler.
Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi sürecinin de Alman tarafının önemli gündem konuları arasında bulunuyor. Bu konuda protokollerin en kısa süre içinde TBMM tarafından onaylanmasını isteyecek Merkel’in, Türkiye’nin görüşlerini duymak istediği ifade ediliyor.
-MERKEL EK PROTOKOLÜN UYGULANMASI İSTEYECEK-
Görüşmeler sırasında Merkel’in Kıbrıs’a da ağırlık vereceği belirtilirken bu çerçevede Türkiye’den limanların Rumlara açılmasını öngören Ek Protokolün uygulanmasını isteyeceği, adada sürdürülen kapsamlı görüşmelerde anlaşma sağlanması için daha çok çaba beklentisini ileteceği kaydediliyor.
ANKA