HABER

"Ankara IMF ile ilişkileri değiştirebilir"

LONDRA(ANKA) - Türk hükümetinin 2008 bütçesinde harcamalarda büyük artış, faiz dışı fazlada ise düşüş öngörmesini, IMF ile ilişkilerde değişikliğe gitmeye hazırlandığının bir sinyali olarak yorumlandı.

Financial Times gazetesi, "Faiz dışı fazla hedefinin düşürülmesi, Türkiye'nin, mevcut anlaşmanın sona ereceği Mayıs 2008'de IMF ile ilişkilerde temel bir değişiklik için hazırladığının işareti olabilir" diye yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Vincent Boland imzalı haberinde Türk hükümetinin açıkladığı 2008 bütçesinin harcamalarda büyük bir artış ve "kilit" nitelikteki faiz dışı fazla hedefinde düşüş öngördüğünü belirterek "Ankara, IMF ile ilişkileri değiştirebilir" görüşünü dile getirdi.

2001 krizinin ardından Türkiye ile IMF'nin yaptığı anlaşmadan bu yana yüzde 6.5 olan faiz dışı fazla hedefinin 2008 yılı için yüzde 5.5'e düşürüldüğüne dikkat çeken gazete, "Faiz dışı fazla hedefinin düşürülmesi, Türkiye'nin mevcut anlaşmanın sona ereceği Mayıs 2008'de IMF ile ilişkilerde temel bir değişiklik için hazırladığının işareti olabilir" diye yazdı.

Ankara'ya gelen IMF heyeti ile gözden geçirme çalışmalarının tamamlanamadığına ve görüşmelerin Washington'da devam edeceğine dikkat çeken gazete, Raymond James Securities başekonomisti Özgür Altuğ'un, yatırımcılara yönelik 18 Ekim tarihli notunda yaptığı "Hükümetin anlaşmayı yinelemeye istekli olmadığını hissediyoruz, ancak IMF ile ilişkiler, daha zayıf bir biçimde sürecek" değerlendirmesini aktardı.

Financial Times şunları yazdı:
"Hükümetin faiz dışı fazlayı düşürme kararı, ekonomik politikada, IMF'den esinlenen ve artık hükümetin daha geniş ekonomik gündemi açısından anlamlı olmayabilen yada onunla çelişebilen hedeflere tam uymadan ayrılan daha geniş bir yeniden yönelişin bir parçası olabilir. Giderek artan bir biçimde yapısal reformlara, özelleştirmeye ve doğrudan yabancı sermaye girişlerine dayalı yüksek büyüme oranlarını korumaya odaklanan bir gündem."

Buna karşın İngiliz gazetesi, analistlerin, faiz dışı fazla hedefinin düşürülmesinin, 2007 hedefinin seçimden kaynaklanan ek harcamalar nedeniyle kaçırılmış olması olgusunun bir yansıması olabileceğini söylediklerini belirterek "Ancak, dediler ki yüzde 6.5 hedefi korunsaydı bu hafta politika faizlerini 50 baz puanı indiren Türkiye Merkez Bankası, önümüzdeki aylarda faizleri düşürürken daha rahat hissetmiş olurdu" diye yazdı.

En Çok Aranan Haberler