HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ankara "kritik" toplantı için Troyka'yı ağırlayacak

ANKARA(ANKA) – Ankara, Salı günü "kritik" bir Troyka toplantısına evsahipliğini yapacak. AKP hakkındaki kapatma davası ve reform sürecinin gündeme geleceği Troyka toplantısında AB tarafının İstanbul'daki 1 Mayıs olaylarının ardından "sendikal haklarının genişletilmesi" gereği vurgulanacak.

Her altı ayda bir yapılan Bakanlar düzeyindeki Türkiye-AB Troykası toplantısı, Salı günü Ankara'da gerçekleşecek. Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın Türk heyetine başkanlık edeceği Troyka toplantısına AB Dönem Başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dr Dimitrij Rupel'in yanısıra, 1 Temmuz'da AB başkanlığını devralacak Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Pierre Jouyet ile Avrupa Komisyonu'nun Genişleme'den Sorumlu Üyesi Olli Rehn katılacak.

Troyka toplantısına katılacak AB yetkililerinin yarın Ankara'ya gelmeleri öngörülüyor. Bu arada, Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jouyet ve Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn ikili temaslarda da bulunacak.

-KRİTİK KONULAR-
Türkiye'nin AB süreci ile Kıbrıs gibi bölgesel konuların ele alınacağı Troyka toplantısında Türkiye'nin AB yolundaki reform süreci ve sürdürülen üyelik müzakereleri ağırlıklı bir konuyu oluşturacak. Bu çerçevede AKP hakkındaki kapatma davasının da gündeme gelmesi bekleniyor. Olli Rehn dahil olmak üzere, AB yetkilileri genellikle AKP davası konusunda eleştirisel görüşlerini dile getirmiş bulunuyorlar.

Buna karşın Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, AKP davasının sorulması üzerine davaya ilişkin bir yorum yapmayacağını belirterek yargının, hukuk üstünlüğü ilkesine ve halkın seçimlerde açıkça ortaya koyduğu iradesine saygı göstereceği konusunda kuşkularının olmadığını söylemekle yetinmişti.

-EKSİK REFORMLAR-
Troyka toplantısında AB tarafının, TCK'nın 301. maddesinde yapılan değişikliğini "olumlu bir adım" olarak nitelendirmekle birlikle yeterli olmadığı mesajını da vereceği belirtiliyor.

AB tarafının ayrıca, Türk hükümetinden reform süreci hızlandırılarak eksik reformların tamamlanması ve yapılan reformların eksiksiz uygulanmasını isteyeceği ifade ediliyor.

Bu çerçevede AB yetkililerinin her zaman dile getirdikleri sendikal hakların genişletilmesi gereğine, özellikle 1 Mayıs olaylarından sonra vurgu yapmaları bekleniyor.

-BÖLGESEL KONULAR-
Kıbrıs'ta atılan adımlar ve Türkiye'nin sürece verdiği desteğe ilişkin olumlu değerlendirmelerin yapılması beklenen Troyka toplantısında ayrıca Irak, İran, Ortadoğu ve Balkanların da gündeme geleceği kaydediliyor.

Toplantıda Babacan'ın Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında müzakerelerin yeniden başlaması için yaptığı çabalarına ilişkin bilgi vermesi bekleniyor.

-JOUYET'NİN YAKLAŞIMI-
Türkiye-AB Troykası toplantısı için Ankara'ya gelecek gelecek Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jouyet ve Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn ikili temaslarda da bulunacak.

Jean-Pierre Jouyet'in, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda çeşitli vesilerle olumsuz görüşleri dile getirmekle birlikte Sarkozy'ye göre daha "yumuşak" bir tumumu olduğu söyleniyor. Jouyet, bir açıklamasında Sarzozy'nun görüşleri ile mutabık olduğunu belirterek tam üyeliğe bir alternatif aranması gerektiğini de söylemişti.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, geçen ayın ortasında Ankara'ya yapacağı ziyareti "programın yoğunluğu" gerekçesiyle erteleyen Jouyet'in Ali Babacan ile ikili görüşmeler yapması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

Fransa'nın 1 Temmuz'da başlayacak AB Dönem Başkanlığı sırasında uygulanacak programa ilişkin bilgi vereceği belirtilen Jouyet'in, görüşmelerinde Türkiye'nin, 13 Temmuz'da Paris'te Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin evsahipliğinde yapılacak olan "Akdeniz Zirvesi"ne katılacağı teyit edileceğini umduğu ifade ediliyor.

Jean-Pierre Jouyet'in "Akdeniz Birliği"nin Türkiye'nin AB üyeliği için "alternatif" olmadığını, Türkiye ile müzakere sürecinin devam edeceğini vurgulaması bekleniyor.

-FRANSIZ ŞİRKETLERİNE "AMBARGO" KONUSU-
Konuya yakın diplomatik kaynaklar da, ikili konuların her yönü ile ele alınacağını belirttikleri görüşmeler sırasında Fransız Meclisi'nin "Ermeni soykırımı" yanlısı kararları nedeniyle Fransız şirketlerine uygulanan fiili "ambargo"nun da gündeme gelmesi bekleniyor. Türkiye'nin getirdiği "sınırlamalar"ın Fransız şirketlerinin Türkiye'deki işlerini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

-JOUYET, MİLLETVEKİLLERİ İLE DE GÖRÜŞECEK-
Bu arada, Fransız Devlet Bakanı'nın Türkiye ziyareti sırasında TBMM'de milletvekilleri ile biraraya gelmesi de öngörülüyor. Milletvekillerinin bu görüşmelerde Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik "olumsuz" tutumuna ilişkin eleştirileri dile getirmesi bekleniyor.

-OLLİ REHN'İN TEMASLARI-
Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn de, ikili temaslarda bulunacak. Kısa bir süre önce Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ile birlikte Türkiye'ye gelen Rehn'in Cumhurbaşkanı Gül ile de görüşmesi bekleniyor. Temaslarında Türkiye'nin AB sürecine ağırlık verilecek Rehn'in Cumartesi günü Dedeman Otelinde düzenlenecek törende Türkiye'deki bin 200 kadar lisenin katılımıyla yapılan "AB Bilgi Yarışması"nı kazanan ekibe ödülleri vermesi öngörülüyor.(ANKA)

En Çok Aranan Haberler