HABER

Ankara protokol yoluna neşter

ANKARA (İHA) - Ankara'nın protokol yolu olarak bilinen Esenboğa yolundaki 7 bin gecekondunun yıkımını öngören ve bölgeye yeni bir çehre kazandıracak olan yasa tasarısı TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edildi.

Proje 3 yıl içinde tamamlanacak ve bölgede yeni bir kalkınma hamlesi gerçekleştirilmiş olacak. Bayındırlık, İmar ve Ulaştırma Komisyonu, Adem Baştürk başkanlığında bugün toplandı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de katıldığı toplantıda, 'Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi' Yasa Tasarısı ele alındı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, tasarıyla ilgili bilgi verirken, Esenboğa Havaalanı yolu üzerinde gecekondular nedeniyle sağlıksız ve çirkin bir yapılaşma olduğuna dikkat çekerek, bu projeyle Keçiören tarafının tamamen ağaç ve heykellerle donatılacağını, sol tarafında ise önde villalar ve bahçeler, arka tarafta çok katlı binalar olacağını açıkladı.

Bölgede imar planları tamamlanmadığı için mevcut yasayla bu projenin gerçekleştirilemeyeceğini, imar planı yapılmayan yerlerde hala haksahibi olmayan vatandaşların olduğunu belirten Gökçek, bölgede 7 bin gecekondu olduğunu ve bunların hak sahipleriyle anlaşarak veya anlaşama olmaması durumunda kamulaştırmaya gidilerek projeyi gerçekleştireceklerini ifade etti. Gökçek, bu uygulamaya Dikmen Vadisi'ni de örnek gösterdi.

YASA NASIL UYGULANACAK Tasarıya göre, Toplu Konut İdaresi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yönetiminde gerçekleştirilecek projede ilçe belediyeleri olarak Altındağ ve Keçiören'de katılacak. Bu alanda yer alan her ölçek ve nitelikteki imar planları, parselasyon planları ve benzeri imar uygulamalarına dair izin ve yetkiler ile proje onayı, yapı izni, yapım sürecindeki yapı denetimi, yapı kullanma izni ve benzeri inşaata dair izin ve yetkiler Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi alan sınırları içinde kalan bölgede Ankara Büyükşehir Belediyesine ait olacak.

Proje alan sınırları içindeki tüm gayrimenkuller, bu yasanın yürürlüğünden önce yapılmış ve onaylanmış imar planı kapsamında kalsalar dahi, bu yasaya göre yapılacak plan hükümlerine tabi olacak.

Proje alan sınırları içinde kalan bölgede, bu yasanın yürürlüğe gireceği tarihten önce yapılmış olan planların uygulanması, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte duracak. Bu planların kısmen veya tamamen uygulanmaya devam edilmesi ya da bu yasaya göre yeniden yapılması konusunda büyükşehir belediyesi yetkili olacak. Bu çerçevede sadece fiilen bir kamu hizmetinde kullanılan ve üzerinde kullanım amacına yönelik yapı bulunan taşınmazlar hariç olmak üzere, proje alan sınırları içerisinde kalan bölgede proje için ihtiyaç duyulan arazi ve arsalardan, kamunun mülkiyetinde bulunanlar bedelsiz olarak büyükşehir belediyesine devredilecek.

Gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan gayrimenkuller ile 2981 sayılı Yasaya göre hak sahibi olan kişilerin haklarına ilişkin gayrimenkuller ise malik ve hak sahipleri ile yapılacak anlaşmalar çerçevesinde proje için kullanılacak. Bu anlaşmalar için bakanlık tarafından yönetmelik yayımlanacak. Anlaşma sağlanamazsa bu gayrimenkuller büyükşehir belediyesi tarafından kamulaştırılacak.

Proje alan sınırlarındaki kentsel tasarım projeleri ile konut, sosyal donatı, çevre düzenlemesi ve teknik altyapı projeleri, yapım dahil diğer işler idare ve belediyece özel hukuk hükümlerine göre kurulacak şirketlere yaptırılabilecek.

Proje için gerekli olan mali kaynak da ilgili yıl bütçe yasalarında gösterilen miktarda TOKİ ve büyükşehir belediyesi bütçesinin özel tertiplerine aktarılacak ödenekler ile her iki kurumun kendi kaynaklarından ayıracakları ödenekler ve satış gelirleri dahil her türlü proje geliriyle sağlanacak. Projeye dair her türlü harcama, TOKİ ve büyükşehir belediyesi tarafından açılacak müşterek banka hesabına aktarılacak ödenekler ve proje gelirlerinden yapılacak.

En Çok Aranan Haberler