Türkiye'nin en kalabalık ikinci şehri olan ve 13 Ekim 1923 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olan Ankara'da milyonlarca seçmen 2017 referandumunda oy kullandılar. Ankara seçmeni 18 maddelik anayasa değişikliği ile ilgili görüşlerini bildirdi. Gerek Ankara'da gerek Türkiye genelinde il il bu görüşün sonucuyla ilgili ilk sonuçlar ortaya çıktı. Sandıktan ya evet ya da hayır mı çıktı? İşte Ankara'nın nüfusu, seçmen ve sandık sayısı, referandum sonuçları ile ilgili detaylar...
5,3 milyonluk nüfusu ile Ankara'da 25 ilçe bulunuyor. Referandumdan bir gün önce Ankara'nın 1.453 mahallesinde 10.306 adet, sandık kuruldu. Ankara'da bu sandıklara bağlı 3.853.894 seçmen bulunuyor. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi özellikle nüfusu yüksek Ankara'daki her bir seçmenin oyu nihai referandum sonucunda etkili olacak.
2017 REFERANDUM SONUÇLARI
YSK'nın referandum sonuçlarının yayımlanması ile ilgili yayın yasağının kalkması ile aşağıdaki bağlantıdan Türkiye geneli evet hayır oy oranını görebilirsiniz. Ayrıca il özelinde evet hayır oranlarını merak ediyorsanız da her il için ayrı ayrı referandum sonuçlarını öğrenebilirsiniz.
2017 REFERANDUMUNDA SANDIK GÜVENLİĞİ
Türkiye'de son yıllarda sandık güvenliği meselesi büyük tartışmalara yol açmakta. Özellikle 2014 yerel seçimlerinde yaşanan elektrik kesintileri ve 1 Kasım'da sandıklarda görülen plakasız araçlar, vatandaşların ihbarları sandığa olan güveni zedeliyor.
Sandık güvenliğinin sağlanması için siyasi partiler sandıklara temsilci gönderiyor ve bu temsilciler oylamalara hile karışmaması için süreci takip ediyor. Normal seçimlerden farklı olarak referandumda 1 oy bile sonucu etkileyebileceğinden sandık güvenliği ve oylamada herhangi bir usulsüzlüğün olmaması büyük önem taşıyor.
Siyasi partiler dışında Oy ve Ötesi adlı sivil toplum organizasyonu sandıklarda müşahitlik için vatandaşlara çağrı yaptı ve müşahitlerin kullanabilmesi için T3 tutanak gönder adlı bir uygulama çıkardı. Oy ve Ötesi, YSK tutanakları ile uyuşmazlık görmeleri halinde bunu kampanyanın tarafı olan siyasi partilerle paylaşıyorlar.
ANKARA'DA ÖNCEKİ REFERANDUM VE OYLAMALARDA NE OLMUŞTU?
Başkent Ankara'da 2010 yılında yapılan referandumda yüzde 80 katılım olmuş ve seçmenlerin tercihi sandığa evet yüzde 54.21, hayır yüzde 45.78 şeklinde yansımıştı.
2014'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeyse AKP'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51,31 HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 3,47, CHP, MHP ve diğer bazı partilerin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 45,22 oy almıştı.
Son olarak 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AKP %48, CHP %30, MHP %14 ve HDP %4 oy aldı.
ANKARA İLİNİ TEMSİL EDEN MİLLETVEKİLLERİ
Ahmet GÜNDOĞDU AK Parti
Ahmet İYİMAYA AK Parti
Ahmet Haluk KOÇ CHP
Ali BABACAN AK Parti
Ali Haydar HAKVERDİ CHP
Ali İhsan ARSLAN AK Parti
Aydın ÜNAL AK Parti
Aylin NAZLIAKA BAĞIMSIZ
Ayşe Gülsün BİLGEHAN CHP
Bülent KUŞOĞLU CHP
Cemil ÇİÇEK AK Parti
Emrullah İŞLER AK Parti
Erkan HABERAL MHP
Ertan AYDIN AK Parti
Fatih ŞAHİN AK Parti
Jülide SARIEROĞLU AK Parti
Levent GÖK CHP
Lütfiye Selva ÇAM AK Parti
Murat ALPARSLAN AK Parti
Murat EMİR CHP
Mustafa MİT MHP
Necati YILMAZ CHP
Nevzat CEYLAN AK Parti
Nihat YEŞİL CHP
Sırrı Süreyya ÖNDER HDP
Şefkat ÇETİN MHP
Şenal SARIHAN CHP
Tekin BİNGÖL CHP
Vedat BİLGİN AK Parti
Yalçın AKDOĞAN AK Parti
Yıldırım Tuğrul TÜRKEŞ AK Parti
Zühal TOPCU MHP
ANKARA'NIN DEMOGRAFİSİ
Ankara'nın nüfusu 2016 yılı itibarıyla 5.346.518 kişidir.] İç Anadolu'da bulunan ve nüfusları azalmakta olan Çorum ve Yozgat, Ankara'ya en fazla net göç veren illerdir. İl nüfusunun tamamı il ve ilçe merkezlerinde yaşamaktadır.