Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan Halil Basri Uluğ, 10 yıldır hayalini kurduğu Ankara Savaşı'nın üç boyutlu maketini yapmak için ailesiyle gece gündüz çalışıyor.
"Köylü ressam" olarak tanınan 55 yaşındaki Uluğ, 1402 yılında Ankara'nın Çubuk ilçesinde yapılan Ankara Savaşı'nın 12 metrekarelik bir alana yayılan 1/25000 ölçekli savaş meydanının replikasını (birebir aynısını) yapmak için bir yılda 4 bin saat mesai harcayarak çeşitli boylarda 10 binin üzerinde maket hazırladı.
O döneminin önemli savaşlarından Ankara Savaşı'yla ilgili günümüze bir şey kalmamasının kendisini düşündürdüğünü söyleyen Uluğ, bu nedenle maket çalışmasına başladığını aktardı.
Uluğ, son iki yıldır savaşın gerçekleştiği bütün alanı gezerek incelediğini kaydederek, "Dağlara tepelere çıkarak, günlerce burada savaşı sanki yeniden yaşıyor gibi kurgulamaya başladım. Ankara Savaşı ile ilgili tüm eserleri okudum, İstanbul ve Bursa'da araştırmalar yaptım. Hatta Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan Büyükelçiliklerine giderek onlardan da gerekli bilgileri aldım. Son bir yıl içerisinde de Ankara Savaşı'nın maketini yapacağım diye karar aldım"
Savaşta kullanılan kılıç, kalkan ve giysiler ile savaşa katılan askerlerden oluşan 10 binin üzerinde maket hazırladığını söyleyen Uluğ, şunları belirtti:
"Evimi bir atölyeye çevirdim. Burada her şeyi kendim tasarlıyorum ve yapıyorum. Filinden, fillerin üzerindeki giysilerine kadar, Yıldırım'ın ordusundaki gruplardan Timur'un ordusundaki birliklere kadar, bu birliklerin giysilerinden, şekillerine, bayraklarına, tuğralarına, atlarının zırhlarına kadar bulduğum belgelerdeki her şeyi makete döktüm. Maketi tamamlayabilmek için son altı ay içerisinde eşim ve çocuklarımla birlikte gece saat 03.00'e kadar çalışıyorum."
Uluğ, maketin tamamlanmasının ardından Çubuk Şehir Müzesinde sergileneceğini ifade ederek, "Bölgemizde ve Türkiye'de bir ilk çalışma olduğunu düşünüyorum ve hep beraber mükemmel bir eser ortaya koyacağıma inanıyorum. Ziyaretçisinin de yoğun olacağı kanaatindeyim. Hayalimin tamamlanmasında bana destek olan Belediye Başkanım Sayın Tuncay Acehan Bey'e ve özellikle de Başkan Yardımcımız Sayın Zeki Metin Bey'e çok teşekkür ediyorum" dedi.
Babasının hayalini gerçekleştirmesi için gece gündüz çalışarak ona yardım ettiğini söyleyen Betül Özbaş, "Tabi ki zor oluyor, biz 6 aydır uğraşıyoruz. Babam bu işle bir senedir uğraşıyor. Biz de altı aydır kıyafetlerle uğraşıyoruz. Babam önce araştırdı, her tarafa gitti, bize nasıl yapacağımızı gösterdi. Bizde ona göre kumaşlarını ayarlıyoruz ve dikiyoruz" diye konuştu.