YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ankara’da 2 Ton Kivi Dağıtılacak

Rize Ziraat Odası Ankara’da düzenlenecek olan Rize Günleri’nde 2 ton kivi dağıtmaya hazırlanıyor.Bu yıl Ankara’da...

Ankara’da 2 Ton Kivi Dağıtılacak

Rize Ziraat Odası Ankara’da düzenlenecek olan Rize Günleri’nde 2 ton kivi dağıtmaya hazırlanıyor.

Bu yıl Ankara’da 7-11 Mart tarihleri arasında 4. Düzenlenecek olan Rize Günleri hazırlıkları sürüyor. Rize’de Valilik, Kaymakamlıklar, Belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve firmalar hazırlıklarını sürdürürken bu yıl düzenlenecek etkinliklere yapılacak ikramların damgasını vuracak.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen etkinliklerde misafirlerine 1 ton kivi ikramında bulunan Rize Ziraat Odası bu yıl ise 2 ton kivi ikramında bulunmaya hazırlanıyor. Aynı etkinlikte kivinin yanında 500 kilogram maviyemiş ve 10 bin adet Rize simidi ikramında bulunulacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, “Ankara’da düzenlenen Rize Günleri’ne katılım çok yüksek oluyor. Geçtiğimiz yıl bizim standımızı yaklaşık 600 bin kişi ziyaret etmişti. Geçtiğimiz yıl misafirlerimize 1 ton kivi ikramında bulunmuştuk. Bu yıl 2 ton kivi ikramında bulunmayı hedefliyoruz. Rize kivisi gramajı ve şeker oranı bakımından dünyanın en kaliteli kivisidir. Amacımız kivimizin tanıtımını yapmaktır” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI KİVİ ÇALIŞTAYI RİZE’DE YAPILACAK

Paliç, her yıl dünyanın farklı bir bölgesinde yapılan Uluslar arası Kivi Çalıştayı’nın bu yıl Rize’de yapılacağını belirterek, “Rize olarak Türkiye’nin en çok kivisinin üretildiği dünya olarak ise en kaliteli kivisinin üretildiği bölgeyiz. Kivinin anavatanı Yeni Zelanda’dır. Ancak ilimizde üretilen kivi Yeni Zelanda kivisinden daha kalitelidir. Rize kivisinin üretiminde ilaçlama yapılmamaktadır. Yapay sulama yapılmamaktadır. Yüzde yüz organik üretim gerçekleştirilmektedir. Gramaj ve şeker oranı açısından kıyaslandığında dünyanın en kaliteli ürününü biz üretmekteyiz. Bu nedenle her yıl dünyanın farklı bir bölgesinde yapılan Uluslararası Kivi Çalıştayı’nın ilimizde yapılması talebinde bulunduk. Bu talebimiz kabul gördü” dedi.

15 TON’LUK KİVİ ÜRETİMİ

Paliç, Trabzon’dan Sarp’a kadar olan kivi üretim bölgesinde bu yıl 15 bin ton kivi üretildiğine vurgu yapıp, “Ülkemizde ise 40 bin ton civarında kivi üretimi gerçekleştirilmiştir. Tüketim ise 70 bin ton civarında olmuştur. 30 bin ton ise ithal edilmiştir. Ülkemizde üretim 3 katına da çıksa üretilen tüm kivinin tüketimi mümkündür. Dünyanın en kaliteli kivisini ürettiğimiz için ihracatının da önü açıktır. Ancak yeterli miktarda üretilmediği ve soğuk hava depoları bulunmadığı için üretim arttırılamamakta ve ihracat istenilen düzeye çekilememektedir. Biran önce soğuk hava depolarının oluşturulması şarttır” şeklinde konuştu.

KİVİ İTHALATINDA GÜMRÜK ARTIŞI

Paliç, yaptığı değerlendirmede yerli kivinin değerini korumak ve haksız ithalatın önüne geçmek için ton başına gümrük uygulamasının 600 dolara çıkartıldığının altını çizerek “Soğuk hava depolarımız bulunmadığı için topladığımız kivileri en kısa sürede elimizden çıkartmak zorunda kalıyoruz. Bu birkaç ay gibi kısa bir zaman gerektiriyor. Kivi hasat dönemimizde ithal edilen kiviler yerli kivinin piyasada rekabet gücünü ve ürün değerini olumsuz etkilediği için ithalatın 1-2 ay durdurulmasını talep etmiştik. Yargı bunun mümkün olmayacağına hükmettiği için gümrüğün arttırılmasını talep ettik. Rize Milletvekilimiz Hasan Karal’ın da destekleri ile bu talebimiz karşılık buldu. 1 ton kivi ihracatında gümrük önce 400 dolara şimdi ise 600 dolara çıkartıldı” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler