HABER

Ankara'da "göz yaşartıcı" öğretmen eylemi

Kızılay Milli Müdafaa Caddesi'nden TBMM’ye yapılacak yürüyüşe izin vermeyen polis, eylemcilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

ANKARA (ANKA) – Eğitim İş, AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan “4+4+4” kesintili 12 yıllık zorunlu eğitim talebini protesto etmek üzere TBMM’nin Dikmen kapısında basın açıklaması yapmak istedi. Kızılay Milli Müdafaa Caddesi'nden TBMM’ye yapılacak yürüyüşe izin vermeyen polis, eylemcilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Eğitim İş’in eylemine DSP Genel Sekreteri Dr. Hasan Erçelebi, Eski Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan da katıldı.

-“ADETA FAŞİZMİ YAŞIYORUZ”-

Polisin, eylemcilerin TBMM’ye yürümesine izin vermemesi üzerine grup kısa bir süre oturma eylemi yaptı. “Irkçı, Gerici, Bölücü Eğitim İstemiyoruz”, “4+4+4=4”, “Ya hocaya ya kocaya” yazılı pankartların taşındığı eylemde, “Cumhuriyet değil, AKP yıkılacak”, “AKP yasanı al başına çal”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Öğretmene kalkan eller kırılsın”, “Çocuk işçiliğine hayır” gibi sloganlar atıldı.

-GENEL BAŞKAN'A GAZ-

Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, eylem sırasında ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, Eğitim İş olarak, demokratik haklarını kullanmak, taleplerini dile getirmek, çözüm önerilerini sunmak, milletvekillerini uyarmak ve kamuoyu oluşturmak için meclise gitmek istediklerini belirtti. Demokratik haklarını kullanmalarının engellendiğini vurgulayan Demir, “Adeta faşizmi yaşıyoruz. Sabah akşam ileri demokrasiden bahsedilen bir ortamda sendikalara barikat kurulması, AKP’nin demokrasi anlayışının ifadesidir. O yüzden burada oturma eylemi yapacağız” dedi.

Oturma eyleminden sonra tekrar TBMM’ye yürümek için harekete geçen gruba polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Veli Demir ve bazı eylemciler gazdan etkilendi.

-“ÇOCUK İŞÇİLİĞİ DAHA DA YOĞUN ŞEKİLDE YAŞANACAK”-

Olaydan sonra basın açıklaması yapan Demir, “En masum taleplerimizi dile getirmek için TBMM’ye gitmek isterken, güvenlik güçlerince darp edildik, adeta faşist bir saldırıya uğradık. Bunu yapanları şiddetle kınıyorum” dedi.

AKP’nin dayattığı kanun teklifiyle ilk 4 yıldan sonra, henüz 10 yaşında olan çocukların çıraklık eğitim merkezlerine yönlendirileceğini belirten Demir, çocukların psikolojik, fiziksel, sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyen ve çocuk istismarını kamçılayan “çocuk işçiliği”nin daha da yoğun bir şekilde yaşanacağını söyledi. Yapılacak yeni düzenlemeyle “dindar neslin” yetişmesine yardımcı olacak imam hatip okullarına, 4. sınıftan itibaren devam etme olanağı sağlanacağını hatırlatan Demir, yasal düzenlemenin ilköğretimin birinci kademesinden sonra öğrencilerin açık öğretim sistemiyle kalan kademeleri tamamlamasına olanak sağlamasının, çocukların eğitim sürecinden koparak okuldan uzaklaşmalarına neden olacağını savundu. Bu durumun, okula devamlarını sağlamakta zorlanılan kız öğrencileri olumsuz yönde etkileyeceğini vurgulayan Demir, şunları ifade etti:

“Hazırlanan bu yasa teklifiyle amaçlanan, öğrencileri cemaatlerin ve tarikatların kucağına iterek çağdaş, bilimsel, akılcı, laik eğitim sistemini ortadan kaldırmaktır. Uygulamayla Atatürk’ün liderliğinde kurulan cumhuriyetin en önemli kazanımlarından olan ve milli eğitimde birliği esas alan Tevhid-i Tedrisat ortadan kaldırılarak, tekrar ikili eğitim sistemine dönülmesi hedeflenmektedir.

Eğitim-İş olarak; AKP grubu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan zorunlu eğitimin kesintili olarak 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifinin geri çekilmesini, Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili sendikalar, demokratik kitle örgütleri, üniversiteler, bilim insanları, öğrenci ve velilerin temsilcilerinden oluşan, konunun tüm taraflarını kapsayıcı, eşit ve demokratik katılımla gerçekleşecek şekilde bir çalıştay düzenlenmesini, gerekli yasal düzenlemelerin de bu çalıştayın çıktıları doğrultusunda, zorunlu eğitimin okul öncesi eğitimi de kapsayacak biçimde kesintisiz 13 yıl olmasını talep ediyoruz.”

En Çok Aranan Haberler