Ankara (AA)- Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi (RSHM) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, Başkentteki hava kirliliği ile ilgili olarak, ölçüm parametreleri içinde, özellikle Ulus ve Sıhhiye civarında azot oksit ve azot dioksit günlük ortalama değerlerinin, Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği ve Avrupa Birliği limit değerlerini aştığını bildirdi.
Ankara'da hava kirliliği ölçümlerinin 1970'li yıllardan geçen yıla kadar yarı otomatik cihazlarla gerçekleştirildiğini anlatan Ertek, bu yılın başından itibaren ise bütün ölçümlerin tam otomatik cihazlar kullanılarak, Avrupa Birliği direktiflerine uygun yöntemlerle yapıldığını belirtti. Ertek, hava kirliliği ölçümlerinde, Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği'ndeki değerlerin baz alındığını, bu konuda henüz AB'ye uyum sağlanmadığını kaydetti. Ankara'daki ölçümlerde, geçmiş yıllarda daha az
parametreye bakıldığını ifade eden Ertek, bu yılın başından itibaren dikkate alınan parametre sayısının arttığını söyledi.
Ankara'da hava kirliliği ölçümlerinin izlendiği istasyon sayısının bu yılın başından itibaren 8'e çıkarıldığını, Sıhhıye, Bahçelievler, Demetevler, Dikmen, Kayaş, Keçiören, Sincan ve Ulus'taki istasyonlardan sonuçların saatlik ortalamalar halinde alındığını ifade eden Ertek, "Ölçüm sonuçları, kamuoyuna ve ilgili kurumlara iç ve dış ortam panolarının yanı sıra, www.havakalitesi.rshm.gov.tr internet sitesi üzerinden düzenli olarak duyuruluyor" dedi.
Son 5 yılda doğalgaz kullanımının yaygınlaşması ve kaliteli yakıt tüketimi sonucunda kükürt dioksit konsantrasyonlarında yaklaşık yüzde 15-20 oranında azalma izlendiğini kaydeden Ertek, "Partiküler madde konsantrasyonlarında da azalma olmakla birlikte, kükürt dioksit konsantrasyonlarında görülen azalma kadar belirgin değil. Trafikteki araç yoğunluğu ve yerden kalkan tozlar, kirliliği artırıyor" şeklinde konuştu.
Atmosferdeki hava karışım yüksekliği, inversiyon (hava koşullarına bağlı olarak, havadaki zehirli gazların yere çökmesi) sıklığı ve Ankara'nın topografik konumu nedeniyle kış aylarında zaman zaman konsantrasyonlarda artışlar izlendiğini belirten Ertek, "Yağış ve rüzgar olmaması, yerde biriken tozların havaya karışmasına, bu da kirliliğin daha etkili hissedilmesine neden oluyor" dedi.
-Ulus ve sıhhıye'de limitler aşılıyor-
Ertek, doğalgaz ve kaliteli yakıt kullanımının yaygınlaşması ve bilinçli yakıt tüketiminin, hava kirliliğinin ciddi oranlarda azalmasına neden olduğunu ancak trafikteki araç sayısının hızla yükselmesi, yerden kalkan tozlar gibi yanma dışındaki kaynaklar nedeniyle, özellikle Ulus ve Sıhhıye'de azot oksitlerin konsantrasyonlarında limit aşımları izlendiğini belirtti.Diğer kirletici parametreler dikkate alındığında ise, genel olarak Ankara'da hava kalitesinin iyi durumda olduğunu kaydeden Ertek, "Havaların
soğumaya başlamasıyla kirlilik değerlerinde bir değişiklik olup olmadığı" sorusu üzerine, şöyle konuştu: "Ölçüm parametreleri içinde, özellikle Ulus ve Sıhhiye civarında azot oksit ve azot dioksit günlük ortalama değerlerinin Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliğinin ve Avrupa Birliği'nin limit değerlerini aştığı gözlendi. Sabah ve
akşam saatlerinde görülen bu limit aşımlarına sebep olan kirlilik kaynağı, ağırlıklı olarak trafik emisyonları. Diğer parametrelerin günlük ortalamaları ise kriterlere uygun. Ancak, partiküler madde konsantrasyonlarında, saatlik ortalamalar bazında gün içinde sabah ve akşam saatlerinde limit aşımı da gözlenebiliyor. Bunun sebebi ise başta trafik olmak üzere, uzun süre yağış olmamasının özellikle partiküler madde konsantrasyonuna etkisi."