ANKARA (İHA) - Ankara'da ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın 'AB her şeyden daha önemlidir' açıklamasının ardından hükümetin devam edemeyeceği yönündeki görüşlerini dile getirmesi, siyasetteki dalgalanmayı artıran gelişmelere neden oldu.
Akşam saatlerine kadar süren yoğun siyasi trafikte Yılmaz'ın, Başbakan Bülent Ecevit'le görüşüp hükümetten çekilmesini istemesi ve ardından Ecevit'in buna karşılık 'Ret' cevabı vermesi üzerine ANAP'tan hükümetten çekilme yönünde sinyaller gelmeye başladı.
ANAP'ta önümüzdeki saatlerde Başkanlık Divanı toplanacak ve hükümetten çekilme konusu masaya yatırılacak. Ardından alınan karar MKYK'da ele alınıp onaylanacak ve yarın açıklanacak.
ANAP-YTP ORTAK GENSORU VERECEK Ancak ANAP'ın bu tavrı hükümetin sonu anlamına gelmiyor. Başbakan Bülent Ecevit hükümetten çekileceğini açıklamadıktan sonra hükümet ayakta kalmaya devam ediyor. Ancak ANAP hükümetin bu şekilde devam etmesini istemiyor. 'AB her şeyden önemlidir' görüşünü savunan ANAP'ta hükümetin düşürülmesi planları da yapılıyor. Bu planların başında SP'nin gensoru önergesinin işleme konulup 276 rakamının bulunarak hükümetin düşürülmesi gündemde. Ancak ANAP'lılar bu gensoru önergesinde kendilerine yönelik önemli eleştiri ve suçlamalar da olduğu için buna destek vermeyecekleri görüşünde. Bir başka konu ise SP'nin bu önergesini seçimin ertelenmesine yönelik bir manevra' olarak değerlendirerek geri çekebileceği endişesi. İşte bu çerçevede ANAP'ın hükümetin devamına karşı çıkan Yeni Türkiye Partisi(YTP) ile bir gensoru önergesi verebileceği düşüncesi. İddiaya göre, hükümet aleyhinde YTP ile birlikte bir gensoru hazırlığı başladı. Dolayısıyla hükümet aleyhindeki gensoru önergesi ANAP hükmetten çekildikten sonra yani yarın ya da muhtemelem bu hafta içinde gensoru önergesi de Meclis Başkanlığı'na verilecek.
MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK
Ancak, gensoru önergesinin verilmesiyle de iş bitmiyor. Gensoru önergesinin biran önce gündeme alınarak görüşülebilmesi için Meclis'in 110 milletvekilinin imzasıyla en kısa zamanda olağanüstü toplantıya çağrılması gerekiyor. Meclisin olağanüstü açılması için 110 imza yetiyor ancak çalışmalara başlayabilmesi için 184 milletvekilinin Genel Kurul'da bulunarak yoklamaya katılması gerekiyor.
ANAP ve YTP'nin 110 ve 184 rakamına ulaşması durumunda gensoru ele alınıp Genel Kurul'da görüşülebilecek. Ancak gensoruya 276 milletvekilinin 'Kabul' oyu vermesi gerekiyor. 276 sayısının ise bu üç parti tarafından bulunmasına zor gözüyle bakılıyor. Az sayıda da olsa bağımsız veya kararsız milletvekillerinin gensorusuna destek vermesi gerekiyor. Bunun nasıl sağlanacağı ise şimdilik bilinmiyor. Dolayısıyla ANAP'ın hükümetten çekilmesi ve YTP ile birleşerek ve DYP'nin de desteğini alarak gensoru önergesi vermesi hükümetin sonu anlamına gelmiyor.