AK Parti Genel Merkezi ile Adalet Bakanlığı'na yönelik saldırının ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından DHKP-C terör örgütüne yönelik sabah saatlerinde operasyon gerçekleştirildi.
[
Saat 05.30’da Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü’nden hareket eden 400 civarında polis, il genelinde 21 adrese eşzamanlı baskın düzenledi. Operasyona özel harekat ve çevik kuvvet ekipleri destek verdi. Operasyonlar Gölbaşı’ndan kalkan özel harekata bağlı polis helikopterinden yönlendirildi.
Operasyonlar kapsamında Liman-İş ve Genel-İş sendikasında da aramalar yapıldı. Aramalar kapsamında birçok belgeye el konuldu. Sabah saatlerinde Altındağ ilçesi Beşikkaya Mahallesine gelen ekipler, 1330 Sokak’ta dernek olduğu belirtilen bir binada arama yaptı. Bina içinde çok sayıda kitap ve benzeri dokümana el koyan ekipler, binanın çatısının daha önce yakıldığını tespit etti. Ekipler olay yerine gelen helikoptere anlık bilgi akışı sağladı.
10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
AK Parti Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığına yönelik saldırıların ardından sürdürülen operasyonlar kapsamında, sabah saatlerinde aralarında Liman-İş Sendikasının da bulunduğu 21 adreste yapılan arama tamamlandı.
Özel Hareket ekiplerinin de destek verdiği operasyonda, aralarında DHKP-C örgütünün Ankara il sorumlusu olduğu ileri sürülen G.M'nin de aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.
'BİZİMLE İLGİSİ YOK'
DHKP-C'ye yönelik operasyonlar kapsamında arama yapılan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın Örgütlenme Dairesi Başkanı Remzi Çalışkan, "Bizim kurumsal yapımızla, kurumsal işleyişimizle Genel-İş Sendikası'nın kurumsal varlığıyla, aranan şahısların herhangi bir ilişkisi, alakası yoktur" dedi.
Çalışkan, sendika genel merkezindeki arama devam ederken, sendikanın bulunduğu işhanın önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Sendikalarının genel merkezine saat 06.00'da polis tarafından operasyon düzenlendiğini, genel merkez ve sosyal tesiste arama yapıldığı belirten Çalışkan, operasyonun hukuksuz olduğunu, polisin odaların kapılarını kırarak içeri girdiğini ileri sürdü.
Polisin kendilerine operasyonun gerekçesinin, AK Parti Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığına yapılan saldırıların şüphelilerinin aranmasıyla ilgili olduğunu söylediğini kaydeden Çalışkan, "Bizim kurumsal yapımızla, kurumsal işleyişimizle Genel-İş Sendikasının kurumsal varlığıyla aranan şahısların herhangi bir ilişkisi, alakası yoktur. Sendika, emek mücadelesi veriyoruz. Ancak bizi bu tür olaylarla ilişkilendirmek doğru değildir. Bunu bir saldırı olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.
Sendika genel merkezinde aramanın devam ettiğin belirten Çalışkan, genel merkezden şu ana kadar herhangi gözaltı olmadığını söyledi.
'KAPILARI KIRMIŞLAR''
Türkiye Liman ve Kara Tahmil-Tahliye İşçileri Sendikası (Liman-İş) Genel Başkanı Önder Avcı, terör örgütü DHKP-C'ye yönelik başlatılan operasyon kapsamında Liman-İş'te arama yapıldığını belirterek, operasyondan apartman görevlisinin bilgisiyle saat 06.30'dan haberdar olduklarını söyledi.
Avcı, şöyle devam etti:
“Geldiğimizde iş işten geçmişti. Kapıları kırmışlar, parmak izi araması ve kişi araması yaptıklarını söylediler. Bize bildirmiş olsalardı binanın iki yıllık kamera kayıtları var, kendilerine bunları verirdik. Hatta bilgi vermiş olsalardı gereken neyse her türlü konuda yardımcı olurduk. Burası bir sendika, yapılanlar hoş ve doğru bir şey değil. Böyle bir operasyon böyle bir sendikaya yapılmamalıydı. Burası bir işçi kurumu. Bu kurum zan altında bırakılmamalıydı. Hasan B. denilen şahıs eski genel başkanımızdır. 1999 yılında seçimi kaybetmiştir. 1999 yılından bu yana kendisini ne görürüz ne tanırız ne de biliriz. Kurumumuza adım atmış değil. Yapılanları doğru bulmuyoruz. Gereği neyse zararımızın, ziyanımızın ve psikolojik anlamda sendikanın ismi çok kötü biçimde lanse edildi, düzeltilmesi konusunda İçişleri Bakanlığından gerekli ilgi ve alakayı bekliyoruz.”
Sendika genel merkezinin giriş kapısı ile muhasebe odasının kapısının kırıldığına işaret eden Avcı, şunları kaydetti:
“Burası da muhasebe odası. Arşivimiz, evraklarımız burada durur. Hasan B.'nin de dosyası mutlaka vardır. Ona dahi dokunmamışlar. Kapıyı kırmışlar, içeride parmak izi araması yapmışlar, ondan sonra hiçbir şey yok. Günah değil mi? Buranın anahtarı var bizde, söyleseler açardık. Bizim kimseden sakladığımız, gizlediğimiz bir şey yok. Biz, demokratik kitle örgütüyüz. Yapılanları şiddetle kınıyorum.”
Liman-İş Sendikasından yapılan açıklamada, "Sendikamız hakkında oluşturulan olumsuz imaj, sebep olunan maddi hasardan daha büyüktür" görüşüne yer verildi. Liman-İş Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu sabah sendika genel merkezinde yapılan arama eleştirildi. Aramada, sendikanın bulunduğu binanın ana, daire girişi ve muhasebe bürosunun kapılarının kırıldığı ileri sürüldü.
Olay yerine gelen sendika yönetimine, 1992-1999 yılları arasında sendika genel başkanlığı görevi yapmış Hasan Biber'in arandığının söylendiği belirtilen açıklamada, 1999'dan beri Biber'in sendika ile ilişkisinin kalmadığı vurgulandı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu baskınla sendikamız, kamuoyu nezdinde zan altında bırakılmıştır. Sendikamız hakkında oluşturulan bu olumsuz imaj, sebep olunan maddi hasardan büyüktür. Baskında bütün binada parmak izi araması yapılmış ancak herhangi evrak veya bilgisayar kaydı alınmamış, gözaltı olmamıştır. Aramaya ilişkin tutanak düzenlenmiş, yöneticilerimize imzalatılmış ancak talebimize rağmen bir sureti tarafımıza verilmemiştir.
Bu keyfi ve habersiz aramadan dolayı sendikamız zor durumda kalmıştır. Liman-İş Sendikası, işçilerin hak ve çıkarlarını korumak amacıyla mücadele eden bir demokratik kitle örgütüdür. Sanki bir suç örgütüymüş gibi bir tablo yaratılarak basılması, son zamanlarda sendikalar üzerinde oynanan oyunların bir parçası olduğunu düşündürmektedir."
güncel