ANKARA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, TIR karnelerinin kaldırılması durumunda taşımacılık yapan Türk TIR'larının sadece 25 ülkeye gidebileceğini ve TIR filolarının büyük gelir kaybına uğrayacağını savundu.
TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, uluslararası karayolu taşımacılığını düzenleyen ve Türkiye'nin etkin biçimde yararlandığı TIR karnesi sistemine yönelik son dönemlerde ortaya çıkan gelişmeler ve sonuçları hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Dedeman Oteli'nde gerçekleştirilen toplantıya Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) Başkanı Paul Laeremans, Genel Sekreteri Martin Marmy ile TOBB Genel Sekreteri İsmail Köksal da katıldı.
TOBB Başkan Yardımcısı Mete, dünyada TIR karnesi kullanımının yaklaşık 600 bin civarında olduğunu, bu rakamın yüzde 20'sinin Türkiye tarafından rezerve edildiğini kaydederek, Türk dış ticaretinin yüzde 40'nın da Türk TIR Filosu'yla yapıldığını hatırlattı. Mete, Türkiye'nin E-TIR sistemine dahil olması durumunda da taşıma maliyetlerinin çok yükseleceğini kaydetti.
Toplantıda söz alan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu da, Türkiye'nin yıllık olarak batıya 300 bin sefer düzenlediğini, bunun 70 bininin RO-RO seferiyle, 230 bininin Türk TIR'larıyla yapılmakta olduğunu hatırlattı. TIR karnesine göre yapılan taşımacılığın ucuz maliyetle yapıldığını belirten Nuhoğlu, "Eğer bu sistem kalkarsa Türk TIR'ları her giriş yaptıkları ülkenin gümrük kapısına para ödemek durumunda kalacak" dedi.
Sistemin kaldırılması durumunda Türkiye'nin sadece 25 ülkeye taşımacılık yapabileceğini, AB üyesi olmayan 30 ülkeye yani Orta Asya'ya, Orta Doğu'ya taşıma işlemini gerçekleştiremeyeceğini kaydeden Nuhoğlu, karayolu taşımacılığının yılda 3.5 milyar dolara yakın döviz getirisi bulunduğunu ve bunun büyük kısmının TIR karnesi sistemiyle kazanıldığını dile getirdi.
IRU Başkanı Paul Laeremans da, kuruluşlarının Birleşmiş Milletler (BM) şemsiyesi altında faaliyet gösteren bir kurum olduğunu, ancak Türk otoritelerinin bu kuruluşa destek olmadığını belirtti. IRU Genel Sekreteri Martin Marmy de, TIR karnesi sisteminin 55 ülkede 11 bin hareketi izlemekte olduğunu, bunun 66 ülkeye çıkması konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Marmy, 2005 yılı itibariyle 3.2 milyon adet karne kullanıldığını hatırlatarak, Türkiye'nin IRU'nun ana ortaklarından biri olmasına rağmen kamu tarafından desteklenmediğini ileri sürdü. Marmy, bu konuda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'den de destek isyeceklerini sözlerine ekledi.