YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ankara'daki Müzelerde İnteraktif Uygulama Başladı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, daha önce Cumhuriyet Müzesi'nde çocukların ilgisini çekebilecek olan bazı...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, daha önce Cumhuriyet Müzesi'nde çocukların ilgisini çekebilecek olan bazı interaktif uygulamaların başlatıldığını hatırlatarak, gençler ve çocukların müzelerdeki objeleri anlamalarını sağlayacak bir düzeni gerçekleştirmeye çalıştıklarını bildirdi.

Ankara Kalkınma Ajansı'nın 'Ankara'da Turizm Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi Mali Destek Programı' çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü (DÖSİM) tarafından hazırlanan ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün ortaklığı ile yürütülen 'Ankara'daki Müzelerde İnteraktif Uygulamalar' başlıklı proje Ankara Etnografya Müzesi'nde kamuoyuna tanıtıldı. Tanıtım programına, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü Müdürü Murat Usta ve Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı katıldı. Günay, yaptığı açıklamada, "Projenin uygulaması görmek için toplandık. Hem DÖSİM'e hem de Ankara Kalkınma Ajansımıza çok teşekkür ediyorum. Böyle bir müzede daha çok gençlerin ilgisini çekecek interaktif bir uygulamayı Ankara'da 4 müzede başlatmamıza vesile oldukları için" dedi.

Daha önce Cumhuriyet Müzesi'nde çocukların ilgisini çekebilecek olan bazı uygulamaların başlatıldığını hatırlatan Günay, müzeleri gençler, çocukların müzelerdeki objeleri anlamaları sağlayacak bir düzeni gerçekleştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Balcı, "Geçtiğimiz yıl, turizm bizim öncelikli konularımız arasında yer aldı. Bu başlık içinde şu anda 41 turizm projesine Ankara'da destek veriyoruz. Bunlar için 8.8 milyon liralık bir kaynak aktarıldı. Eş finansmanla birlikte bu tutar 12.9 milyon TL'ye ulaştı. Bu projelerin birçoğu bitmek üzere veya bitti. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu yıl da yine mali destek programlarının ilan edildiğini söyleyen Balcı, turizmin yine teklif çağrılarından bir tanesi olduğunu ifade etti. Balcı, bu yıl da nitelikli turizm projelerine destek verileceğine dikkati çekerek, bütün kurum ve kuruluşlarla birlikte daha iyi noktalara gelineceğine inandıklarını belirtti. Balcı, "İnanıyoruz ki, hep birlikte turizmde bir marka haline dönüştüreceğiz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü Müdürü Usta ise, "Proje bir yıldır üzerinde uğraşılan bir proje. Ankara Kalkınma Ajansı'na hazırladığımız bir projenin kabulüyle hayata geçti. Bugün burada Etnografya Müzesi'ndeki uygulamalarımız 4 adet. Bunlar, cam atölyesi, seramik atölyesi, silah bölümündeki bir hologram uygulaması ile Ankara'nın 1939'daki halini gösteren bir dürbün uygulamamız" dedi.

Usta, Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde bir kitap uygulamasının olduğunu bildirdi.

Çocuklarla birlikte dijital ekranda çömlek yapan Günay, uygulamanın bayağı zor olduğunu belirtti. Günay, çocuklara programın nasıl çalıştığı hakkında bilgiler vererek, interaktif uygulamanın ayrıntıları hakkında da yetkililerden bilgiler aldı. Günay, Etnografya Müzesi'nin bahçesindeki dürbünden eski Ankara'ya baktı. Daha sonra Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ndeki dijital kitap uygulamasını kullanarak, müze binasının mimarisi ve mimarın diğer eserleri hakkında bilgi aldı.

Ankara Kalkınma Ajansı'nın finansal desteği ile yürütülen proje ile Ankara'nın turizm alt yapısının geliştirilmesi, turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, yenilikçi uygulamalar ve etkili tanıtım çalışmalarının yapılması yoluyla kalitesinin artırılması hedefleniyor. Proje kapsamında, Ankara'daki Gordion Müzesi, Etnografya Müzesi, Resim ve Heykel Müzesi ile Cumhuriyet Müzesi'ne dijital interaktif uygulamalar yerleştirildi. Devlet Resim Heykel Müzesi'nde kurulan etkileşimli ekran ile eserlerin katalog şeklinde görülmesi olanaklı hale geldi. Dijital kitap uygulaması ile de müze binasının mimarisi ve mimarın diğer eserleri hakkında bilgi alınabiliyor. Etnografya Müzesi'nde kurulan dijital seramik ve cam atölyesi ile çocukların ekran üzerinde kendi seramiklerini ve cam eserlerini oluşturarak, konu hakkında bilinçlenmeleri ve ilgi düzeylerinin artırılması amaçlanıyor. Müzede sergilenen Osmanlı dönemi silahları da etkileşimli bir hologram uygulaması ile tanıtılıyor. Resim ve Heykel Müzesi ile Etnografya Müzesi'nin bahçesine yerleştirilen iki adet dijital dürbün ile ziyaretçiler eski Ankara'ya görebilecek.

Cumhuriyet Müzesi'nde ise, çocuklara yönelik interaktif uygulamalar ile Cumhuriyet'in kurulduğu tarihleri ve Meclis'in çalışmalarını daha eğlenceli şekilde öğrenmeleri amaçlanıyor. Müzede etkileşimli bir bilgi ekranı ve Atatürk hologramı uygulamaları kuruldu.

Gordion Müzesi'nde kurulan sanal tümülüs uygulaması ile ziyaretçilerin girip görmesinin mümkün olmadığı tümülüsü müze binasına yerleştirilen ekranda 3 boyutlu modelleme ile görmelerine imkan verildi.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte müze ziyaretçilerinin algısını artırmak ve ziyaret deneyimini daha çekici hale getirmek amacıyla yola çıkılan projenin başlıca hedefleri arasında müzelere gelen ziyaretçi sayısının artırılması ve kalış sürelerinin uzun ve verimli hale getirilmesi yer alıyor. Öte yandan, bu sistemin ve benzer sistemlerin müzelerdeki varlığının müzelerin kullanımı üzerindeki etkisi analiz edilerek bu analiz sonucunda müzelerin etkinliğinin artırılmasına yönelik öneriler geliştirilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler