Akdeniz Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği Başkanı Bolat Ankaralı kurumların açtığı hizmet alım ihalelerindeki yanlışlığa değindi. Ankaralı, “Kamu İhaleleri’nin adam sayısına göre ihale açmasının önüne geçilmelidir” dedi.
KURUMLAR ZARAR MI EDİYOR?
Kamu İhale Kurumu’nun güvenlik ihaleleri konusunda deneyimli olan Bolat Ankaralı, Türkiye’de devlete bağlı kurumların hizmet alımı için açtığı ihalelerde adam sayısını, işin yapılacağı malzeme miktarını kendilerinin belirlemelerinin yasal düzenleme ile değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Ankaralı, “Örneğin bir hastane bir temizlik ihalesi için 100 kişi alacağını, belli sayıda ekipman ile çalışılması kıstasını koyuyor. Firmaların büyük çoğunluğu bu nedenle zarar ediyor” dedi.
AZ KİŞİYLE ÇOK İŞ OLMAZ
İhale şeklinin kullanılacak eleman ve ekipman sayısının belirlenmesinin özel firmalardan teklif alınarak yapılması gerektiğini vurgulayan Ankaralı, “100 kişilik bir temizlik işi alıyorsun. İşin büyüklüğü ile eleman sayısı orantılı olmayınca iş yeterince olumlu sonuç vermiyor. Yönetim temizlik işini beğenmediği zaman başka bir kuruma devretme arayışına giriyor. Bu nedenle kurumlar zarara uğratılıyor. Az kişi ile çok iş olmaz” dedi.
MASRAFTAN KISINCA…
Devletin işveren ile işçiyi karşı karşıya getiriyor diyen Ankaralı, Güvenlik işi ihalesi ile hizmet talep eden kurumun masraftan kısması neticesinde güvenlik şirketlerinin çalıştırdığı elemandan kar edebilmek için kıdem ihbar tazminatını ödemediklerini söyledi. Kıdem İhbar tazminatının yasa ile işçiye ödenmesi koşulu olduğunu da belirten Ankaralı, “Yeni gelecek firma önceki firmanın borç yükünü üstlenmediği için sorumluluk önceki firmada kalır” dedi.
KIDEM TAZMİNATI ÖDENMİYOR
Ankaralı, “Bir işçinin Kıdem İhbar Tazminatı’nın taşeron firmaya maliyetinin yıllık bedeli 2 bin 41 TL iken firmanın yıllık karının bin 800 TL’dir. Bunun içinde kişinin sigorta prim ödemeleri ve diğer alacakları dahildir. Hal böyle olunca kazandığından fazla bir ücret ödemek ile yükümlü olacak özel kuruluş bu Kıdem İhbar Tazminatı’nı ödememektedir. Bunda kamu ihale yasasındaki eksiklikler yol açmaktadır” dedi.
BASKI İLE İMZA ATTIRILIYOR
İhaleyi kazanan bir firmanın çalıştıracağı elemanları işe almadan önce Kıdem İhbar Tazminatı istememesi için sözleşmeye imza attırıldığını da söyleyen Ankaralı, “Bugün örneğin güvenlik veya temizlik ihalesi alan bir çok firma işsizliğin hüküm sürdüğü insanların ekmeğe muhtaç oldukları dönemde tazminat talep etmesin diye işçiye baskıyla imza attırmaktadır. Bunun da yasal açıdan caydırıcı önlemlerle çözülmesi gerekir” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz