Ankara kelimesine yapım veya çekim eki görevi üstlenen farklı ögeler eklenebilir. Özel adlar arasında sıralanan il ve ilçe isimlerinin sonuna yaygın olarak -lı, -li yapım eki ile çoğul ekinin getirildiği bilinir. Dolayısıyla bu eklerin özel adların sonuna durum, bildirme ve iyelik eklerinden farklı olarak hangi kurala göre eklendiği açıklanmalıdır. Böylelikle Ankaralılar sözcüğü yazılı dilde cümle içerisinde hatasız bir şekilde kullanılabilir.
Türkçede özel adların büyük harfle başlayacak şekilde yazıldığı bilinir. Ankara da özel isim olduğu için ilk sesi büyük olacak şekilde yazılan özel adlardandır. Bununla birlikte Ankara sözcüğüne herhangi iyelik, durum ve bildirme eki getirildiği zaman kesme işareti kullanılması gerektiği söylenebilir. Ancak özel adlar arasında yer bulan il ve ilçe adlarına yapım eki getirildiği zaman bu eklerin nasıl yazıldığı genellikle karıştırılır. Bu bağlamda “Ankaralılar yazımı nasıldır?” diyen kişilere doğru yanıtlar aktarılırken söz edilen özel ada getirilen eklerin türünden bahsedilmelidir.
Ankaralılar kelimesinin kökü Ankara iken bu sözcüğe getirilen -lı ekinin yapım ekleri arasında yer aldığı söylenebilir. Dolayısıyla Ankara ilinden olan kimseleri ifade etmek amacıyla kullanılan ilgili sözcüğün kesme işareti olmadan yazılması gerekir. Yine yapım eki alarak yeni bir sözcüğe dönüşen Ankaralı ifadesine çoğul eki eklenebilir. Bu durumda Ankaralı sözcüğünün sonuna -lar çoğul eki eklenirken yine kesme işareti kullanımına başvurulmaması gerekir.
Nitekim TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki kurallara göre özel adlara getirilen yapım eklerinden sonra çekim eki kullanılacağı zaman kesme işaretine yer verilmez. Sunulan güncel bilgiler ışığında “Ankaralılar mı Ankara’lılar mı?” sorusuna yanıt olan doğru ve yanlış kullanımlar aşağıdaki gibi gösterilebilir:
Ankara ilinden olan bir kimseyi ifade eden Ankaralı kelimesi günlük yaşamda doğru bir şekilde sesletilir. Ancak bu sözcük yazılı dilde kullanıldığı zaman genellikle Türkçe yazım kurallarının ihlal edilmesine yol açan hatalar yapıldığı görülür.
Ankaralılar sözcüğünün sırasıyla -lı yapım ekini ve -lar çoğul ekini içerdiği söylenebilir. Bu nedenle Ankaralılar doğru yazılışı bu iki ekten herhangi birinden önce kesme işareti kullanılmayacak şekilde olmalıdır.