ANKARA (İHA) - Ankara'ya içme suyu sağlayan barajlarda bugün itibariyle toplam 105.999 milyon metreküp su bulunduğu, bu miktarın Ankara'nın 3 aylık ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğu bildirildi.
Ankara'nın su sıkıntısı ile ilgili Devlet Su İşleri (DSİ) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ortak bir yazılı açıklama yaptı. Ankara'ya Çubuk 2, Bayındır (Kayaş), Kurtboğazı (Ovaçayı), Çamlıdere, Akyar ve Eğrekkaya barajlarından su temin edildiği belirtilen açıklamada, bu barajların toplam depolama kapasitesinin yaklaşık 1.5 milyar metreküp olduğu belirtildi. Bu barajlarda mevcut toplam su rezervinin, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 27 düzeyinde bulunduğunun belirtildiği açıklamada, 21 Haziran 2006 tarihinde miktar 387.147 milyon metreküp iken, bugün bu miktarın 105.999 milyon metreküp olduğu bildirildi. Açıklamada, yapılan hesaplamalara göre mevcut su miktarının Ankara'nın ancak 3 aylık ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğu vurgulandı.
Ankara içme suyu ihtiyacının ileriki yıllar dikkate alınarak güvenli şekilde temini için DSİ tarafından 1992 yılında hazırlanan 'Ankara Su Temini Projesi Kızılırmak Sistemi Marter Plan Raporu'na göre, ilk aşamada Gerede Sistemi'nin, daha sonraki aşamada ise Kızılırmak Sistemi'nin devreye girmesinin önerildiği, bu suretle de Ankara'nın 2050 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının güvenli şekilde karşılanabileceği belirtildi. Gerede Sistemi ile Bolu'nun Gerede ilçesi yakınlarında
bulunan Ulusu Çayı'ndan yılda alınacak 230 milyon metreküp suyun, Çamlıdere Barajı'na devredileceği bildirildi. Devreye alınma tarihi 2034 olarak belirlenen, ancak yaşanmakta olan kurak dönem sebebiyle Ankara'da acil su ihtiyacının ortaya çıkması üzerine Gerede Sistemi'nin acilen devreye alınamaması nedeniyle Kesikköprü Barajı'ndan alınacak Kızılırmak suyunun, 1 yıl içerisinde Ankara'ya getirilmesine karar verildiği kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, DSİ ve ASKİ Genel Müdürlükleri tarafından yıllar itibariyle yaptırılan deneyler sonucunda belirlenen kimyasal ve bakteriyolojik parametrelerin Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan, 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'e uygun olduğunun tespit edildiği belirtildi. Radyoaktif madde yönünden de, ASKİ tarafından 30 Nisan 2007 tarihinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna yaptırılan deney sonuçlarına göre Kızılırmak suyunda radyoaktivite yönünden insan sağlığına zararlı maddelerin olmadığının tespit edildiği ifade edildi.