HABER

"Ankara’nın suyu tertemiz, problem yok”

Orman ve Su İşler Bakanı Veysel Eroğlu, “Ankara’nın suyu tertemiz, herhangi bir problem yok” dedi.

ANKARA (İHA)Bakan Eroğlu, Ankara'ya Su Götürme Projesi ikinci etap çalışmasının yürütüldüğü Bolu'nun Gerede ilçesindeki Ümitköy şantiyesinde incelemelerde bulundu. Eroğlu, Ankara'ya içme suyu getirecek Gerede Tüneli'nde gerçekleştirilen çalışmaları incelerken yaptığı açıklamada, Ankara içme suyundan alınan numunelerin temiz çıktığını söyledi. Ankara'nın su ihtiyacını karşılayan Çamlıdere Barajı'na dökülen bazı derelerin kirli olabileceğini söyleyen Eroğlu, önemli olanın ise artıma tesislerinden Ankaralılara verilen suyun kalitesi olduğunu belirtti. Eroğlu, Ankara suyundan alınan su numunelerinin test sonuçlarını da basın mensuplarıyla paylaştı. Geçmişte de bazı kişilerin “Ankara’nın suyu çok kirli” diye numuneler aldığını belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

“Bu tür polemikler çok yanlış. Bunun yetkilisi; derelerden sorumlu bizim bakanlığımız, ancak artıma tesisinden çıkışta numune almakta Sağlık Bakanlığı. Yani bu konuda numune alınış periyotlarını, alınış şekillerini dikkatle takip etmek gerekiyor. Her önünde gelen beyanat verirse yanlış olur. Ankara’nın suyu tertemiz, herhangi bir problem yok. Ancak herhangi bir derede problem olabilir. O dereyle ilgili gerekli önlemler alınır. Asıl olan Çamlıdere Barajı’dır ve arıtma tesisinden çıkan sulardır. Vatandaşın evinin kapısına kadar verilen sudur. Bundan sorumlu olan ASKİ’dir. ASKİ de vazifesini yapıyor. Bu konuda herhangi bir endişeye mahal olmadığını belirtmek istiyorum.”

“GUINNESS REKORLAR KİTABI'NA GİRECEK”

Bakan Eroğlu, Gerede’den başlayıp Çamlıdere’ye kadar tamamen yer altından gidecek ve Türkiye’nin en uzun tüneli olan Gerede Tüneli'nin 2 yılda tamamlanacağını belirtti. Tünelin 'dünyanın en hızlı biten tüneli” olması için çalıştıklarını kaydeden Eroğlu, “Arkadaşlarımız bu sürede bitirirse Guinness Rekorlar Kitabı’na müracaat edeceğiz” dedi. Gerede Tüneli'nin Başkent’in 2050 yılına kadarki su ihtiyacını karşılayacağını belirten Eroğlu, 5 metre çapındaki tünelden nehir şeklinde suyun Çamlıdere Barajı’na oradan da Ankara’ya iletileceğini bildirdi.

TÜRKİYE’NİN EN UZUN TÜNELİ

31 bin 592 metre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun iletim tüneli olacak projede, şu ana kadar yaklaşık 2 bin metre tünel açıldı. 2014 yılında tamamlanması planlanan proje ile Ankara'ya yılda 226 milyon metreküp su temin edilerek, Başkent'in 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı karşılanacak.

Proje kapsamında, 3 tünel delme makinasıyla yürütülen su iletim tünelinin kazı inşaatında ise temmuz ayı itibarıyla yaklaşık bin 500 metre ilerleme sağlandı. Ankara İçmesuyu Projesi Gerede Sistemi İnşaatı tamamlandığında, Gerede Havzası suları Çamlıdere Barajı’na aktarılarak, Ankara’nın 2050 yılına kadarki su ihtiyacı karşılanacak.

Gerede Havzası'ndan gelecek sular, Gerede Çayı üzerinde yapımı bitmek üzere olan regülatör ile çevrilerek, su iletim tüneli vasıtasıyla Çamlıdere Baraj Gölü'ne bağlanan Eşik Deresi'ne aktarılacak. Bu bağlamda, havzada toplanan suyun 226 milyon metreküpü, yapımı devam eden ve tamamlandığında 31 bin 592 metre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun tüneli özelliğini taşıyacak olan iletim tüneli vasıtasıyla, Çamlıdere Barajı'na aktarılacak ve sonra İvedik Arıtma Tesisi'ne iletilecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler