Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Karşıyaka Mezarlığı’nın kapasitesinin yüzde 90 oranında dolduğunu, Ankara’nın ihtiyacı için biri Mamak Ortaköy’de, diğeri ise Sincan Çimşit’te 2 yeni mezar alanının hazırlandığını bildirdi. Başkan Gökçek, yeni mezarlıkların tamamlanmasıyla Ankara’nın 40 yıllık mezar ihtiyacının karşılanacağını kaydetti.
Başkan Gökçek, Ankara’nın her geçen yıl nüfusunun büyük oranda arttığını, bunun yanı sıra Türkiye’nin ikinci en çok göç olan kenti olduğunu belirterek, “Buna paralel olarak birçok altyapı konusunda olduğu gibi mezarlık ihtiyacı da her geçen gün büyüyor.” dedi. Ankara’nın şu anda defin ihtiyacının Karşıyaka Mezarlığı ile büyük oranda karşılandığını, ancak Karşıyaka Mezarlığı’nın artık kapasitesinin dolmak üzerine olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Bilindiği gibi Karşıyaka Mezarlığı’nda insanların en acılı gününde her türlü ihtiyaca cevap verecek bir sistem oluşturmuştuk. Mezarlık içerisinde, yapılan cami ile birlikte insanların yakınlarını sevdiklerini son kez uğurlayacakları ve her türlü ihtiyacın karşılandığı bir tesis mevcut. Diğer yandan mezarlık içerisinde yol ve kaldırım düzenlemeleri, çeşmeler, ağaçlandırmalar ve sürekli Kur’an okunan ses sistemi bulunuyor. Ancak Karşıyaka mezarlığımız kapasitesini yüzde 90 oranında doldurdu. Bu nedenle biri Mamak Ortaköy’de, diğeri Sincan Çimşit’te 2 mezarlık alanını Ankara’nın uzun süreli ihtiyacını karşılayacak şekilde hazırlamaya başladık. Hem Ortaköy Mezarlığı, hem de Çimşit Mezarlığı’nda, Karşıyaka Mezarlığı’ndaki sosyal tesislerin bir benzerini yapacağız. Karşıyaka Mezarlığı’nda yaptığımız tüm çalışmaları bu iki yeni mezarlığımızda geliştirerek uygulayarak vatandaşlarımızın acılı günlerinde yanlarında olacağız.” açıklamasında bulundu.
ANKARA’DA GÜNDE ORTALAMA 30 DEFİN YAPILIYOR
Ankara’da günde ortalama 30 defin yapıldığını belirten Gökçek, bu sebeple Mamak Ortaköy bölgesinde hazırlanan mezarlığın sosyal tesislerle ilgili ihalesinin tamamlandığını ve çalışmaların başladığını bildirdi. Bu mezarlığın mezar altyapılarının tamamlandığını, 96 bin lahitin defin için hazır hale getirildiğini kaydeden Gökçek, sözlerine şöyle devam etti: "Karşıyaka Mezarlığı’ndaki gibi modern cami, sosyal ve dini tesisleri, geniş yolları, otopark alanları, merkezi yayın sistemi yapılmaya başlandı. Bu çalışmaları en geç yıl sonuna kadar tamamlayarak hizmete açmayı hedefliyoruz.”
Halen defin işlemlerinin sürdüğü Sincan Çimşit Mezarlığının ise kapasitesinin çok büyütüldüğünü belirten Başkan Gökçek, “Bilindiği gibi Sincan Çimşit Mezarlığı’nda çok yoğun olmasa da uzun süredir defin işlemleri yapılıyordu. Bu mezarlığın etrafındaki hazine arazisinden bin 700 dönümlük bir alanı bu mezarlığımıza kazandırdık. Burada da tıpkı Karşıyaka Mezarlığı’nda olduğu gibi, cami, sosyal tesisler ve diğer uygulamaları gerçekleştireceğiz. Sonuçta alanı 6 kat büyütülen Çimşit Mezarlığı ve Ortaköy Mezarlığı ile yılda ortalama 11 bin definin yapıldığı Ankaramızın 40 yıllık mezarlık ihtiyacı karşılanmış olacak.” sözlerini kaydetti.
CEBECİ ASRİ'YE 225 BİN KİŞİ DEFNEDİLDİ
Ankara’da 1941 yılına kadar semt mezarlıkları bulunuyordu. 1941 yılından itibaren ise yapılan düzenleme ile bugünkü Gülveren semtindeki mezarlık hizmete girdi. Ankaralılar tarafından Asri Mezarlık olarak da bilinen Cebeci Mezarlığı’nda defin işlemleri, açıldığı 1941 yılından itibaren 1972 yılına kadar devam etti. 1972 yılından itibaren ise mükerrer definler dışında tüm defin işlemleri Karşıyaka Mezarlığı’na kaydırıldı. 225 bin kişinin ebedi istirahatgahı olan Cebeci Mezarlığı’nda bugün mükerrer defin olarak nitelendirilen ve birinci derece bir yakınının mezarına defin işlemleri yapılabiliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz