Sevgili anneler, uzun bir yolculuğa çıkmaya hazır mıyız? Hafta hafta gebelik takvimimizde hamileliğin ilk haftasından doğuma kadar giden süreci sizler için detaylı bir şekilde ele aldık. Yaklaşık 40 hafta süren bu yolculukta bebeğinizle birlikte yaşayacağınız değişiklikler gözlerinizden kalpler çıkartacak... İşte hafta hafta gebeliğin detayları...
Anne karnındaki bebeğin gelişimi
1. trimester dönemi - 1-2. haftalar
Uzun bir yolculuk başladı. İlk 4 gün boyunca, bu gelecekteki kişi bir tane tuzdan bile daha küçüktür. Ancak, 5. günden başlayarak, büyümeye başlar ve 6. günde boyutu neredeyse iki katına çıkar. Döllenmeden 5-6 gün sonra bebek adayınız rahim içine yerleşmeye başlar.
3-4. Haftalar
Gebeliğin yaklaşık 20. gününde, çok önemli bir olay meydana gelir: beyin dokusundan başlayıp, boylu boyunca omuriliği de içine alacak şekilde aşağı doğru uzanan Nöral tüp adı verilen bir yapı oluşmaya başlar. İlk üç ayın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 7-10cm uzunluğuna ulaşmış, organları oluşmuştur ve hızla büyüme ve gelişmeye hazırdır. Omurga ve kaslar gelişmeye başlamış, gözler henüz normal pozisyon almamışlardır.
5-6. Haftalar
5. haftada, el ve el bilekleri gelişir. Parmakları ayırt etmek hala çok zor olsa da, eller ve bacaklar eklemlerinden bükülebilmektedir. Bebeğin cinsiyeti oluşamaya başlar, ancak ancak bebeğin bir erkek mi, kız mı olduğunu görmek hala imkansız. Bebeğin yüzü oluşmaya başlar, gözleri daha normal bir boyuta gelir ancak çok uzun bir süre kapalı kalır.
7-8. Haftalar
Gebeliğin 7. haftası, bebeğin hareket etmeye başladığı zamandır, ancak bu anne için hala farkedilemez. Ayrıca, el parmakları ve ayak parmakları yetişkinlerinkiyle neredeyse aynıdır. İç organlar kalp, akciğer, bağırsaklar ve appendiks gelişmesini sürdürür. Kapanan beyin omurilik kanalı içerisinde beyin ve omurilik gelişmektedir. Gözler, burun delikleri gözün ağ tabakası olan “retina”nın gelişimi de devam etmektedir. Ancak burnunun ucu daha gelişmemiştir. Beyin üç ana kısmına ayrılır. Kalp kısımları plasma ve kan hücreleri ile dolar. Kan dolaşımı başlamıştır. Şimdilik iki bölümden oluşan kalp dakikada 150-160 defa atmaktadır. Üreme sistemini daha da gelişmiştir böbrekler idrar üretmeye başlar.
9-10. haftalar
Bu zamana kadar, bebek oldukça büyüdü. Küçük boyutuna rağmen, beyin iki yarımküreye ayrıldı. Süt dişleri ve tat tomurcukları form kazanmaya başladı. Amniyotik sıvıda yüzmeye başlar ve daha aktif olarak hareket eder, yine de anne için farkedilemez. Bireysel yüz özellikleri gelişir, saçları çıkmaya başlar.