YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anne Adaylarına Oruç Uyarısı

Uzmanlar, hamilelerin Ramazan ayında kesinlikle oruç tutmaması gerektiğini, bu durumlarda anne ve bebek sağlığının ciddi...

Anne Adaylarına Oruç Uyarısı

Uzmanlar, hamilelerin Ramazan ayında kesinlikle oruç tutmaması gerektiğini, bu durumlarda anne ve bebek sağlığının ciddi derecede etkileneceği uyarısında bulundu. Kadın doğum uzmanları ayrıca, kronik hastaların da doktor kontrolünde oruç tutması gerektiğini söyledi.

Konu hakkında bir açıklama yapan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Adem Özden, Ramazan sebebiyle oruç tutmak isteyen hamilelere da bazı tavsiyelerde bulundu. Op.Dr.Özden, Ramazan ayında kendisine en çok sorulan soruların başında yer alan gebelerin oruç tutup tutamayacakları sorusu olduğunu belirterek, "Biz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları olarak Ramazan ayında en çok karşılaştığımız soru ve sorunlardan birisi gebelerimizin oruç tutup tutamayacakları ve oruç tutmaları durumunda gebeliklerinin ve bebeğin etkilenip etkilenmeyeceği konusudur. Gebelik bir kadının dengeli ve düzenli beslenmesi gereken bir dönemdir. Gebelikte, kadınların özellikle öğün miktarını azaltıp, öğün sayısını arttırarak, 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmesini isteriz. Ayrıca gebelerin gebelik boyunca bol miktarda sıvı tüketmesi, hem anne hem de bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Buna bağlı olarak bilim çevrelerinde gebelik dönemi, anne ve bebek sağlığı gözetilerek, oruç tutmak için uygun bir dönem olarak kabul edilmemektedir. Günün çok uzun olduğu ve hava sıcaklığının yüksek seyrettiği bu aylarda bu durum daha da ön plana çıkmaktadır." dedi.

"GEBELERE DİNEN DE KOLAYLIK GETİRİLMİŞTİR"

Ramazan ayında gebelerin genelde en çok öğrenmek istediği şeyin, oruç tutup tutamayacakları ve tutmaları halinde gebeliklerinin olumsuz etkilenip etkilenmeyeceği konusu olduğunu anlatan Op.Dr.Özden, "Gebelik sürecinde oruç tutmaya bağlı olarak annede ve bebekte oluşabilecek etkilerle ilgili aileye bilgi vermekteyiz. Ama bazı özel durumlar vardır ki; bu durumda mutlak bir şekilde gebenin oruç tutmasını önermemekteyiz. Örneğin; şeker hastalığı, hipertansiyon, guatr vb. sistemik hastalıklarda, gebelik bulantı ve kusmasında, gastrit gibi rahatsızlıkların olduğu hallerde ve de riskli gebeliklerde anne adayının oruç tutması anne ve bebek sağlığı açısından riskli olabilmektedir. Bunun yanı sıra, İslam dini kolaylıklar dinidir ve gebelere de oruç konusunda esneklik getirmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sayfasından da ulaşabileceğiniz, 'oruç sorulan sorular' kitapçığında, 'Oruç tutmaları kendilerine veya çocuklarına zarar vermesi halinde, hamile kadınlar oruçlarını tutmayabilirler. Hz. Peygamber buna müsaade etmiştir (Nesâî,“Sıyam”, 50-51)' denmektedir." diye konuştu.

"ORUÇ TUTACAKSANIZ İFTAR VE SAHUR ARASINDA BOL SU VE 3-4 ÖĞÜN ALIN"

Tüm bu uyarılara rağmen oruç tutmak isteyen gebelere de tavsiyelerde bulunan Dr. Özden açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Tavsiyemiz iftar ile sahur arasında ki dönemde, mümkün olduğunca bölünmüş dozlarda, 3-4 öğün gıda almaları ve bol sıvı tüketmeleri yönündedir. İftar ve sahur menülerinde, şekerli, tuzlu ve yağlı gıdalar ile kızartmalardan uzak durmalarını öneririz. Yine bu dönemde gebelerin, dengeli beslenirken, taze sebze ve bol meyve tüketmeleri gerekmektedir. Ayrıca oruçlu gebelerin, gün içinde mümkün olduğunca istirahat etmeleri ve güneşten uzak durmaları da önerilerimiz arasındadır. Son olarak oruç tutmak isteyen her gebenin kendi hekimine danışarak, gebeliği hakkında bilgi alıp, olası riskleri değerlendirip, bu şekilde nihai karar vermesini önermekteyiz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler