DİYARBAKIR (İHA) - Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talip Gül, anne adaylarının 2 veya daha fazla bebek beklemeleri durumunda, yaşanan sorunların en az 2 katına çıktığını söyledi. Gül, anne adaylarına psikolojik destek sağlanması gerektiğini belirtti.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talip Gül, anne adayında oluşacak fizyolojik değişikliklerin daha belirgin olması, mide ekşimesi ve anemi gibi problemlerin doğal olarak daha fazla yaşanmasına neden olduğunu söyledi. Gebelikte anne adayına çevresi tarafından daha fazla psikolojik destek verilmesi gerektiğini belirten Gül, "Baba adaylarının psikolojik destek vermesinin yanısıra, hekimin de daha yönlendirici olması gerekiyor. Aksi takdirde hamilelik süresince yaşanan sorunlar risk yaratabilir. Prematüre bebek dünyaya getirme riski, çoğul gebelikte daha fazladır. Diğer şikayetler de normalin üzerinde yaşanabilir. Doğum sürecinde anne adayına anlayışlı yaklaşılması gerekiyor" dedi.
Doktor Talip Gül, genetik faktörlerin yanısıra ırk, anne adayının yaşı ve doğum sayısının da çoğul gebelikte etkili olduğunu belirterek, "Annenin yaşı ve özellikle doğum sayısı arttıkça çoğul gebelik olasılığı yükselmektedir. 35-40 yaş arasında ilk doğum yapan kadınların çoğul gebelik yaşaması 20 yaş altındakilere oranla 3 kat daha fazladır. İlk gebelikte bu olasılık 1.3 iken dördüncüsünde 2.7'ye çıkmaktadır" dedi.