Fetal ekokardiyografi, anne karnındaki bebeğin kalbinin ultrason ile görüntülenmesidir. Ultrason teknolojisinin gelişmesi ile birlikte hamileliğin 12’inci haftasından sonra kalbi kaliteli görüntülemek mümkündür. Ancak 16. ve 22. haftalar ideal görüntülenme zamanıdır. Emsey Hospital’dan Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu annenin hangi koşullarda Fetal Ekokardiyografi yaptırması gerektiğini şu şekilde açıkladı;
Anne ya da babada doğumsal kalp hastalığı olanlar,
Kardeşinde doğumsal kalp hastalığı olanlar,
Kadın doğum doktorlarının kalpte problem olduğunu düşünmesi,
Annenin hamilelik esnasında şüpheli ilaç veya toksik maddeye maruz kalması
Annenin hamilelik esnasında enfeksiyon geçirmesi
Bazı sendromik hastalıklar ve böbrek, göz, beyin gibi diğer organ hastalıkları saptandığında fetal ekokardiyografi yapılması önerilmektedir.
Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, ülkemizde Fetal Ekokardiyografinin otuz yıldan beri yapılmakta olduğunun altını çizerek “Hastanemizde Fetal Ekokardiyografi teknolojisi ile ilgili yeterli ekipman ve bilgi birikimi mevcut olup güncel gelişmeleri yakından takip edilmektedir” dedi.
Fetal ekokardiyografide birinci amaç doğumdan sonra tedavisi zor ya da mümkün olmayan kalp hastalıklarını saptamaktır. Küçük kalp delikleri, kalp damarlarında ya da kapaklarında darlıklar ve yetersizlikleri saptamak ise öncelikli değildir. Anne karnındaki dolaşım sistemi ile doğum sonrası dolaşım sistemi arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıkların gerçekleşmediği anne karnındaki bebekte bazı hastalıkların fark edilmemesi problem olarak kabul edilmemelidir. Aynı zamanda bebeğin kalp ritmi de çalışma esnasında değerlendirilmektedir. Kullanılan ultrason cihazının kalitesine, kullanıcının tecrübesine, bebeğin pozisyonuna ve hareketliliğine bağlı olarak yapılan incelemenin güvenilirliği değişebilmektedir. Doğum sonrasında gerekli görülürse yeniden kontrol önerilmektedir.