HABER

Anne karnındaki bebekler duyar

İSTANBUL (İHA) - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Kaan Kocatepe, "Anne karnındaki bebeklerin tat, koku alma ve duyma duyuları gelişmiştir" dedi.

Kız bebeklerin işitme duyularının erkeklere oranla daha hızlı olduğunun yapılan araştırmalarla da kesinleştiğini belirten Operatör Dr. Kaan Kocatepe, "Hamileliğin 10. haftasında dış kulak ve kulak zarı gelişir. 18. haftada gelişmeye başlayan orta kulak kemikleri bu gelişmelerini takriben 32. haftada tamamlar. Fetusların 24. haftaya kadar dışarıdan gelen seslere tepki vermediği gözlenmiştir. 34. haftadaysa işitme duyusunun tamamlandığı kabul edilir. Henüz dünyaya gelen bebeklerin annelerinin seslerine daha çabuk tepki vermeleri de fetal dönemden itibaren ses hafızasının geliştiğini gösterir. Öyle ki, anne adayının gebelik süresince söylediği şarkıları, doğumdan sonra söylediğinde bebeğin bunları tanıdığı ve bu seslere karşı ağlamasını kestiği de yine sık görülen bulgular arasındadır" dedi.
Yeni doğanların ağlama paternlerinin, neredeyse parmak izleri kadar kendilerine özgü olduğunu söyleyen Kocatepe, "Bu ağlama paterninin annenin sesiyle yakından ilişkisi olduğu da gösterilmiştir. Yeni doğan bebekler ince seslere daha olumlu tepkiler verir. Hamileliğin 20. haftasında bebek, dış dünyaya kulak kabartır. Annenin kalp atışlarını ve sesini dinler. Hamileliğin 24. haftasında ise anne vücudunun dışındaki sesleri algılamaya başlar" şeklinde konuştu.

"KOKU ALMA HÜCRELERİ GELİŞMİŞTİR" Operatör Dr. Kocatepe, Anne karnındaki bebeklerde ilk olarak tat alma duyusu geliştiğine dikkat çekerek, "Hamileliğin 12. haftasında gelişmeye başlayan tat alıcı hücreler 28. haftada gelişmelerini büyük ölçüde tamamlamış olur. Yeni doğan bir bebeğin koku alma hücresi gelişmiştir. Öyle ki, bebek annesinin kokusunu diğer kokular arasından çok rahat ayırt edebilir" dedi.

Hamileliğin 6. ayında bebek son derece hareketli olduğunu hatırlatan Dr. Kaan Kocatepe, "Bebeklerin bu dönemde rahimde takla atacak kadar serbest alanı vardır. Ayaklarıyla kendini rahim duvarından uzaklaştırarak kafasını dokuların yardımıyla kaşıyabilir ya da göbek kordonuyla oynayabilir. Özellikle anne uzandığında bu hareketler daha belirgin olarak hissedilebilir ve görülür. Hamileliğin en geç 24. haftasında bebek acıyı hissetmeye başlar. bu dönemde bebek sadece acıya değil olumlu dokunuşlara da duyarlıdır. Anne elini karnının üzerine koyduğunda yada baba ona oyunlar yaptığında bebek bunu hisseder" açıklamasında bulundu.

KIRMIZI RENGE DAHA İLGİLİDİRLER Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Kaan Kocatepe, göz kapağı hareketlerinin 24. haftada başladığını kaydederek, "Fetusun 25. haftadan sonra ışık ve benzeri görsel uyarılara daha güçlü tepkiler verdiği gözlemlenmiştir. Rahimdeki bebekte en az gelişen duyu görme duyusudur, ama göz ışık uyarılarını algılayabilir. Hamileliğin 22. haftasından itibaren gözbebeği uyarılara cevap verir. Bu dönemde bebeğin gözleri açık veya kapalıda olsa eş zamanlı hareket etmeye başlar. Karındaki bebeğe dışarıdaki ışığın ancak yüzde biri ulaşır. Ancak bu ufacık ışık bile bebeğin renkleri az çok ayırt edebilmesine olanak sağlar. Özellikle bebeklerin kırmızı tonlara diğer renklerden fazla olarak ilgisi de bu yüzdendir" dedi.

Bebeklerin yaşanan gerilimleri algılayabildiklerini belirten Operatör Dr. Kaan Kocatepe, "Annelerinin yaşadıkları gerilimleri bebekler hissedebilir. Rahim anne bedeninde bir bölgedir ve kesinlikle vücuttan izole edilmiş bur ortam değildir. Bunun sonucu olarak da bebeğin annedeki çeşitli duygusal ve ruhsal değişimi fark etmesi ve algılaması normaldir" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler