ANKARA (ANKA)- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, anne ölümlerinin önemli bir bölümünün düşük maliyetli müdahalelerle önlenebileceğini belirtti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ "Anneler Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, anneliğin dünyanın en kutsal görevi ve en yüce duygusu olduğunu belirtti. Akdağ, Sağlık Bakanlığı'nın anne sağlığına özel önem verdiğini kaydederek, "Ülkemizde anne ölümlerini en aza indirmek ve tüm annelerin yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürmelerini sağlamak temel önceliğimizdir" dedi.
Akdağ, yapılan çalışmalar sonucunda anne ve bebek ölüm oranlarında önemli düşüşler yaşandığını ifade ederek, gelişmekte olan ülkelerde, doğurganlık çağındaki kadınlar arasında gebelik ve doğumun başlıca ölüm nedeni olduğuna dikkat çekti. Bu ülkelerde ayrıca yenidoğan her 12 çocuktan birinin 5 yaşına gelmeden hayatını kaybettiğini ifade etti.
Anne ve çocukların aileleri ile toplumun temelini oluşturduğunu dile getiren Akdağ şöyle devam etti:
"Gelecek kuşakların daha sağlıklı olması için, anne, bebek ve çocuklara yönelik sağlık hizmetlerinin en üst düzeyde sunulması gerekiyor. Tüm dünyada hamilelik ve doğum sırasında gerçekleşen anne ölümleri ile 0-5 yaş arası görülen bebek ve çocuk ölümlerine dur demek, anne, bebek ve çocukların sağlıklarını korumakla mümkün olacaktır. Ülkelerin kalkınmışlık düzeyleri ne olursa olsun, hayata yeni başlayan ve kendi kendine yeterli duruma gelmek için uzun bir zaman korunup bakılması gereken bebekler, desteğe muhtaç çocuklar ve onları dünyaya getiren anneler, her toplumda diğer bireylerden daha fazla özen ve desteğe ihtiyaç duymaktadır."
Doğadaki en mükemmel besin olan anne sütünün, bir annenin yeni doğmuş bebeğine verebileceği ilk ve en değerli armağanı olduğunu bildiren Akdağ, annelerin bebeklerini doğar doğmaz emzirmeye başlamasını önerdi.
Akdağ, üreme sağlığı hizmetlerinin yürütülmesi ve kalite seviyesi ile yakından ilişkili olan anne ölüm düzeyinin, tüm dünyada çok boyutlu bir kalkınma ve çağdaşlık göstergesi olarak kabul edildiğine işaret etti. Akdağ, "Hamilelik, doğum eylemi ve loğusalık esnasında oluşan olumsuz sonuçlar, gelişmekte olan ülkelerde, üreme yaşındaki kadınlar arasında ‘en yaygın ölüm ve sakatlık nedeni' olarak varlığını sürdürüyor. Anne ölümlerinin önemli bir bölümü ‘düşük maliyetli müdahalelerle' önlenebiliyor" değerlendirmesini yaptı.