Alerjik hastalıkların geçtiğimiz 20 yıl içerisinde artış gösterdiğini söyleyen Altıkardeşler, "Alerjik hastalıklar bebeklerde ve küçük yaş gruplarında daha çok gıda alerjisi ve ciltte bölgesel olarak kızarıklık, kaşıntı, kabuklanma, pullanma ile karakterize bir cilt hastalığı olan atopik dermatit (ekzema) ile karşımıza çıkarken, daha büyük çocuklarda ağırlıklı olarak astım ve alerjik rinit (saman nezlesi) tablosuyla belirmektedir.
Besin alerjilerinde belirtilerin en yaygın olarak görüldüğü bölge deridir ve cilt döküntüleri şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Çocukluk döneminde besin alerjilerinden en çok sorumlu olan gıdalar inek sütü, yumurta, yer fıstığı, soya, buğday, balık ve fındıktır. Ancak inek sütü ve yumurtaya karşı olan alerji hayatın ilk 3-5 yılından sonra genellikle kaybolmaktadır. Alerjik astım ve alerjik rinit teşhisli hastalarda ise sıklıkla ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, kedi-köpek tüyleri ve hamam böceğine karşı alerji görülmektedir" şeklinde konuştu.
Anne ve babada alerji olmasının bebeklerde alerji riskini arttıran bir risk faktörü olduğunu, ancak bu durumun bebeklik döneminde kendini gösterebileceği gibi, daha geç çocukluk döneminde de ortaya çıkabileceğini ifade eden Ketenci, "Anne sütü alan bebeklerde de alerji ortaya çıkabilir, ancak yapılan çalışmalarda özellikle yüksek riskli çocuklarda anne sütü ile beslenmenin alerjik hastalık oluşma sıklığını azalttığı, en azından alerjik hastalıkların ortaya çıkışını geciktirdiği kesinleşmiştir" diye konuştu.
"Doğacak bebekte kesin olarak alerji gelişiminin önüne geçebilmek mümkün değildir, ancak bazı risk faktörleri ortadan kaldırılabilirse alerji gelişme ihtimali azaltılabilir" diyen Ketenci, "Özellikle alerjik astımda hayatın erken döneminde alerjene maruz kalmak, ev tozu, polen, hayvan epitel ve döküntüleri gibi etkenler hastalık gelişimi için kolaylaştırıcı rol oynamaktadır. Annenin sigara içmesi astım riskini artırmakta, sigara dumanına pasif olarak maruz kalmak ve hava kirliliği astım ciddiyetini artırmaktadır. İlk 4-6 ay sadece anne sütü ile beslenmek, anne sütü ile beslenmenin 1 yıl sürdürülmesi, katı besinlere 6. ayda alerjenik özelliği düşük olanlar ile başlanması ve alerjen olma ihtimali yüksek, inek sütü, yumurtanın özellikle beyazı, balık, soya, yer fıstığı, buğday, mısır vs. besinlerle geç tanışma, besin alerjilerinin önüne geçmekte faydalı olabilmektedir" şeklinde bilgi verdi.
İHA