Çalışananneler, bebeklerinin anne sütünün yararlarındanmahrum kalmalarını istemiyor. Besleyicideğerinin yanında, pek çok hastalığa karşıkoruyucu özellik taşıyan anne sütünü saklayarakbebeğinizi beslemek en uygun çözüm. SemaHastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları UzmanıDr. Arzu Gebeşçe, anne sütünün bakteri üremesinedirençli olduğunu ve oda ısısında 10 saate kadarözelliklerinden kaybetmeden saklanabileceğinibelirtiyor. Buradaki önemli noktanın annesütünün saklanacağı kabın hijyen kurallarınauygun olması olarak belirtiliyor. Dr. ArzuGebeşce, anne sütü sağma, saklama ve bebeğibesleme yöntemlerini sıraladı.
Nasıl sağabilirsiniz?Ellerinizi iyice yıkayın.Sütünüzü elle veya sütsağma makineleriyle de sağın.Sütünüzü temiz birplastik ya da cam saklama kabında saklayın.Derin dondurucudasaklamak için süt saklama poşetlerindebekletin.
Anne sütünün saklamasüreleri
Anne sütü dondurmadan 72saat ve dondurulmuş sütü erittikten sonra 24saat buzdolabında (+ 1 ile +4 °C arasında)saklanabilir.Süt, tek kapılıbuzdolabının buzluğunda (-7 ile -2°Carasında) 3 haftaya kadar, iki kapılıbuzdolaplarının buzluğunda 3 aysaklanabilir. Sütünüzü derindondurucuda (-18 °C nin altında) 6 aya kadarsaklanabilir.Kolostrum olarakadlandırılan doğumdan sonraki ilk 7 günüretilen anne sütü sağıldıktan sonraiçerdiği antikorlar sayesinde odasıcaklığında 12 saat, daha sonra ki annesütü ise 6 saat besin değerini kaybetmedensaklanabilir.
Anne sütünün hazırlanması
Anne sütü bebeğe verilmeden önceısıtılmamalı. Isı anne sütünün anti-mikrobiközelliğini yitirmesine sebep oluyor. Bununyerine anne sütü, ılık akan suyun altınatutularak ısıtılabilir. Donmuş anne sütü ise,buzdolabında yavaş yavaş eritilebilir ya dabenmari usulü yani sıcak suyun içine oturtulmuşbir kabın içinde hızlıca hazırlanabilir.
Anne sütü ile ilgili diğer öneriler
Eritilmiş sütü birsaatten fazla oda ısısında bırakmayın.İkinci kullanımdan sonrakalan sütü atın.Eritilmiş sütü tekrardondurmayın.Sütü buzdolabınınkapağına koymayın.