ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Günhan Erdem, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için anne ve baba adaylarına büyük görev düştüğünü belirterek, "İnsanların ruhsal kimlikleri tamamen genlerin kontrolünde bulunuyor. Bu sebeple yeni doğacak nesillerin sağlıklı olabilmesi için anne ve baba adaylarına büyük görev düşüyor. Hamilelik döneminin 4. ayına kadar anne karnındaki bebeğin sinir hücreleri, sürekli bölünerek gelişir. 4. aydan sonra bölünme hızı azalır ve sinir hücreleri birbiriyle bağlantı kurmaya başlar. Bu bağlantıların mükemmel bir seviyede gerçekleşebilmesi için annenin hamileliğinin 4. ayına kadar çok iyi beslenmesi, 4. aydan sonra ise beslenmenin olabildiğince kontrollü yapılması önem taşır" dedi.
Prof. Dr. Erdem, anne adayının 4. aydan sonra dengesiz ve aşırı beslenmesine devam etmesi halinde doğacak bebeğe kötülük yaptığını belirterek, "Anne karnındaki bebeğin sinir hücrelerinin bölünmesi 4. aydan sonra durur ve bu hücreler gelişmeye başlar. Bu gelişimin çok ağır olması, bebeğin zeka seviyesini yükseltir. Ancak düzensiz ve aşırı beslenme olduğu takdirde annenin karnındaki bebeğin sinir hücreleri hızlı gelişir. Bunun sonunda da doğacak bebeklerin zeka seviyelerinde bir düşüş söz konusu olur. Bu nedenle anneler, hamileliğin 4. ayından sonra sıkı bir diyete girmeliler" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Erdem, düzenli ve dengeli beslenmenin doğumdan itibaren en az 3 yaşına kadar bebek için de dikkat edilmesi gerektiğinin altına çizerek, "Şişman çocuk, sağlıklı çocuk anlamına gelmemektedir" dedi.
Prof. Dr. Günhan Erdem, çocuk sahibi olacak çiftlere çeşitli tavsiyelerde bulunarak, "Her şeyden önce çocuk sahibi olacak anne ve babalar birlikte, hamilelikten 6 ay önce sıkı bir diyete girmeliler. Bu 6 aylık diyetin ardından çocuk sahibi olmaları onlara büyük avantajlar sağlar. Anne adaylarının doğal yollardan bir B vitamini türü olan folik asit ile demir, kalsiyum ve magnezyum minerallerinin alımına dikkat ederek, hem anne hem de babanın sigara ve alkolden uzak durmasının sağlıklı bir çocuk dünyaya getirme konusunda büyük yararı bulunmaktadır" diye konuştu.
Hamile bayanların, özellikle yaz aylarında güneşte dolaşmalarının sağlıkları açısından büyük tehlikeye sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erdem, "Hamile bayanların uzun süre güneş altında kalarak terlemeleri, sağlıkları açısından tehlikelidir. Bu sebeple belli aralıklarla güneşte kalmaları gerekir. Hamile bayanların terleyerek aşırı tuz kaybetmeleri de kendileri açısından olduğu kadar doğacak bebek açısından da büyük tehlikeye sebep olur. Anne adayları sıcak havalarda sık sık ılık suyla banyo yaparak serinlemeli ve bacak ile kalça egzersizleri yaparak kendileriyle bebeklerini korumalılar" açıklamasında bulundu.
(İHA)