HABER

"Anne ve babanın kitabı" yayınlandı

"Anne ve babanın kitabı" yayınlandı

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, yazdığı kitapla Türk insanını ABD'de yazılıp Türkçe'ye çevrilen ancak Türk halkının ihtiyaçlarını karşılamayan bilgilerden kurtardı.

"Anne ve Babanın Kitabı: Çocuk Sağlığı Rehberi" adıyla bastırılan 524 sayfalık eserin anne ve babaların çocukların sağlığı için başucu kitabı olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, kitabı, Türkler'in örf ve adetlerini tıp literatür bilgileriyle karşılaştırarak yazdığını kaydetti. Kitapta, gebelikten çocuğun 18 yaşına gelene kadar geçirmesi muhtemel bütün hastalıkların yer aldığını, hatta erişkinleri ilgilendiren koroner kalp hastalıkları ve obezite gibi hastalıklara da yer verdiğini ifade eden Prof. Dr. Küçüködük, "Ayrıca ilk defa çocuk ruh sağlığı hastalıkları ve çocuk sağlığı hastalıklarını bir kitapta topladık. Kitap Türk halkının ihtiyaçlarını çözümlemektedir. ABD'ye uygun olup Türkiye ile alakası olmayan bilgilerden arıdır. Bizim insanımızın ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Bir üniversite öğretim üyesi tarafından yazılan ve Türkiye'de yayınlanan alanıyla ilgili en kapsamlı tek kitaptır. Vatandaşlarımız yeni doğan çocuk görmeye gittiklerinde artık çeyrek altın yerine bu kitabı hediye ederse çok faydalı bir hizmet yapmış olur" dedi.

Dört yıl önce yine "Anne ve Babanın Kitabı" adıyla yazdığı eseri beğenilen ve kısa sürede yoğun istek alan Prof. Dr. Küçüködük, o kitabı okuyanların, "Keşke Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ile ilgili bilgiler de olsaydı" dediğini ve "Anne ve Babanın Kitabı: Çocuk Sağlığı Rehberi" kitabını hazırladığını vurguladı.
Küçüködük, bir ülkenin en değerli hazinesi ve mutluluk kaynağının çocuklar olduğuna dikkat çekerek, "Ruhsal ve bedensel olarak sağlıklı çocuklar yetiştiren ülkeler geleceklerinin en iyi yatırımlarını yapmış olur. Bir toplumun gelişmişlik düzeyine bakılırken birkaç kriter dikkate alınır. Bunlardan şüphesiz en önemlisi eğitimdir. Ancak iyi bir eğitim de insanı okumaya, düşündürmeye ve araştırmaya yönelik olmalıdır. Sadece okur yazar olmayı gaye edinen eğitimle gelişmişlik sağlanamaz. Diğer kriterlerden ikincisi kişi başına düşen milli gelirdir. Milli gelir bir ülkenin yeraltı kaynaklarından da sağlanabileceği gibi, ideal olanı eğitimle bütünleşen çeşitli alanlardaki üretim yöntemlerinin artırılmasıyla olanıdır. Gelişmişlik düzeyini belirleyen diğer bir kriter ise, bebek ölümlerinin ülke geneline oranıdır. Birinci yaşını tamamlamadan çeşitli nedenlerle ölen bebeklerin binde cinsinden doğan bebeklere oranına 'Bebek Ölüm Hızı' adı verilmektedir. Gelişmiş ülkelerde bebek ölüm hızı binde 10'un altında iken günümüz Türkiye'sinde binde 30'lar civarındadır. Kitabı yazmaktaki hedefim ülkemdeki bebek ölüm hızını düşürmeye vesile olmak ve çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlamaktır" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler