HABER

Annesinin böbreği ile hayat buldu!

Bursa'da anne karnında iken böbreği problemli olduğu anlaşılan Meryem bebek, annesinin böbreği ile hayata döndü.

Annesinin böbreği ile hayat buldu!

Şimdi 3 yaşında olan Meryem bebek oyun oynamanın ve doya doya koşmanın sevincini yaşıyor. 2009 yılında anne karnında iken bir böbreği küçük, diğer böbreği ise sorunlu olduğu anlaşılan Meryem Kıllıoğlu, sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. 3 yıl önce Bursa'da tedaviye giden anne Muazzez Kıllıoğlu'na doktorlar, karnındaki bebeğin sağlığında sıkıntı olduğunu söyledi.

Anne Muazzez Kıllıoğlu, bunun üzerine Memorial Hastanesi'nde tedavilerine devam etmeye başladı. Buradaki doktorlar, anne karnındaki bebeğin bir böbreğinin küçük, diğer böbreğinde ise sıkıntı olduğunu tespit etti. Bebeğin dünyaya gelmesinden sonra tahlil ve tetkikleri yapılan Meryem bebeğin böbreğinde olan sorunu ortadan kaldırmak için tedavilere başladı.

Ancak yapılan tedavilerde Meryem bebeğe organ nakli yapılması gerektiği ortaya çıktı.Doktorlarla görüşen anne, böbreğini kızına vermeye karar verdi. Annenin bu isteği üzerine harekete geçen doktorlar, anneden kan ve doku örneği aldı. Tahliller sonucunda annenin kızına böbreğini verebileceği anlaşıldı. 1 yıl boyunca diyalize giren Meryem, annesinin böbreğini bağışlamasıyla diyalize girmekten kurtuldu ve sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.

"ŞİMDİ KIZIM ÇOK İYİ"

Bebeğinde böbrek yetmezliği teşhisi konulmasının kendilerini çok üzdüğünü ancak tedavi imkanları olduğu için rahatladığını söyleyen annen Muazzez Kıllıoğlu, " Doktora muayene olmaya gittiğimizde anne karnında bebeğin böbreğinin biri görünmedi. Çocuğumuz dünyaya geldikten sonra Çocuk Hastanesi'nde Nefroloji Bölümü'ne gittik.

Burada bebeğin böbreklerinden birinin küçük, diğerinin ise hastalıklı olduğu söylendi. Kızım, 1 yaşında diyalize girmeye başladı. 2.5 yıl kadar diyalize bağlı kaldı. Sonra Memorial Hastanesi'ndeki doktorlara gittik. Burada kızıma böbreğimi bağışladım.

Kızım şimdi çok iyi, ilaçlarını düzenli kullanıyor" dedi. Artık diyaliz makinesine girmeyen Meryem bebek ise, kendisine nakli gerçekleştiren doktoruna teşekkür etti. Meryem, rahatça yiyip içebildiğini ve sağlığına kavuştuğunu söyledi.

MERYEM BEBEK ARTIK KOŞUYOR

Meryem bebeğe nakil yapan Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nden Doç. Dr. Burak Koçak, bebeğin koşarak oynadığını görünce sevindiklerini söyledi. Yaptıkları nakillerin başarılı olduğunu söyleyen Koçak, nakil yapma işlemlerinin büyüklere oranla bebeklerde daha önemli ve dikkat gerektirdiğini söyledi.

Çocukların diyalize girdiği zaman daha az gelişme gösterdiklerini, normal bebeklere göre sosyal yaşantılarında aksaklıklar meydana geldiğini vurgulayan Koçak, böbrek yetmezliği olan çocukların okulda ve günlük yaşamında sorunlar yaşadığını kaydetti. Nakil yapıldıktan sonra bebeklerin kilo almaya, boylarının uzamaya başladığını belirten Koçak, böbrek nakli yapılan çocukların sosyal gelişimlerinin de hızlandığını söyledi.

Böbrek yetmezliği olan çocuklara 5 yaşından önce nakil yapılmasının daha faydalı olduğunu belirten Koçak, "Biz Meryem'e 2 yaşında nakil yaptık. Ve görüyoruz ki Meryem, şimdi koşuyor, oynuyor, yemek yiyor. Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Şu ana kadar hastanemizde nakil yapılan çocukların hiçbirinde sıkıntı yaşamadık. Tam aksine kısa sürede olumlu ve hızlı sonuçlar aldık. Aslında bebeklerin diyalize girmeden nakil olmaları çok daha önemli" dedi.

Dünya'da böbrek nakli yapılması gerek bebeklerin 10 kilo olması gerektiğini hatırlatan Koçak, 7 kiloda olan bebeklere bile başarılı nakil yaptıklarını belirtti. Koçak, "Sonuçta çocuğun annesinden yada babasından böbrek alıp küçük bir çocuğa takıyorsunuz. Bunun için de tecrübe gerekiyor. Bu gibi nakillerin uygun bir şekilde yapılması gerekiyor. Hastanede organ nakli yaptığımız çocukları kısa sürede hastaneden taburcu edebiliyoruz.

Gelişimleri takip ettiğimizde çocukların, kilo almaya, boyları uzamaya ve sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürmeye devam ettiklerini görüyoruz" diye konuştu.

"10 BİN NAKİL OLURSA DİYALİZE GİREN HASTALAR AZALIR" Türkiye'de yapılan nakillerin az olduğunu belirten Koçak, çok sayıda hastanın diyalize girdiğini hatırlattı. Sağlık Bakanlığı'nın da her yıl diyalize büyük kaynaklar aktardığını söyleyen Koçak, "Türkiye'de 10 bin nakil yapılması halinde uzun süredir bekleyen ve günden güne biriken diyaliz hastalarının sayısında önemli derecede azalma olacaktır.

Diyalize giren hastaların hem aileleri hem de kendileri büyük sıkıntılar yaşıyor. Bunun için en uygun tedavi şekli nakil yapılmasıdır. Organ nakli ilk etapta 5
bine daha sonra 10 binlere çıkmalı ki bu biriken hastaları eritebilelim" dedi.

BURSA'DAN MERSİN'E BÖBREK KARDEŞLİĞİ

Böbrek hastası olan kardeşine kendi böbreğini vermek isteyen Mürşit Atlıakın'ın ise yapılan tedavi sonucunda kardeşi ile dokularının uyuşmadığı tespit edildi. Bunun üzerine doktorlar, Atlıakın'nın çapraz nakil, yani başka bir hastaya kendi böbreğini, diğer hasta yakınından ise kardeşine nakil yapılabileceğini söyledi.

Doktorların teklifini kabul eden Atlıakın, hemen ameliyat masasına yattı ve böbreğini Mersin'de böbrek bekleyen tanımadığı birine verdi. Atlıakın'ın böbreğin verdiği kişinin de akrabası kendi böbreğini Atlıakın'ın kardeşine verdi.

Böylelikle çapraz nakille iki hasta diyalize girmekten kurtulmuş oldu. Kardeşinin 3 yıldır diyaliz makinesine girdiğini söyleyen Atlıakın, "Kardeşimin sorununu çözmek için yeterli organ bağışı Türkiye'de yapılmadı. Bunun üzerine ben, kendi böbreğimi vermeye karar verdim.

Ama kardeşim ile kan guruplarım uymadığı için çapraz nakil yapılabileceği söylendi. Çapraz nakil için uygun kişiyi aramaya başladık ve bu kişiyi Mersin'de bulduk. Ben Mersinli bir hastaya böbreğimi verdim. Onun yakını da benim kardeşime böbreğini verdi" diye konuştu.

Memorial Ş tılarında aksaklıklar meydana geldiğini vurgulayan işli Hastanesi doktorları, böbrek nakli olan hastalara organ nakli konulu bir seminer düzenledi. Seminerde, hastalığın süreci ve yapılması gerekenler konuklara anlatıldı.

İHA

En Çok Aranan Haberler