HATAY (İHA) - Antakya'da, SERAMAR Projesi kapsamında, binaların depreme dayanıklılığının ölçüldüğü bildirildi.
İMO'nun yanı sıra birçok kuruluşun da içinde yer aldığı SERAMAR Projesi çerçevesinde, binaların depreme dayanıklılığı ölçülerek, Antakya'nın deprem haritası çıkarılıyor. İMO Hatay Şube Başkanı Cihat Mazmanoğlu, oda üyeleri ve Mustafa Kemal Üniversitesi'nden 3 öğretim üyesiyle birlikte yaptığı basın toplantısında, Antakya'nın, tarihinde çok büyük depremler yaşadığını belirterek, "En son büyük ve yıkıcı deprem 1872 yılında meydana gelmiş ve neticesinde Antakya ve Samandağ'ındaki evlerin yüzde 70'e yakını hasar görmüştür. İMO Hatay Şubesi olarak, şu ana kadar Hatay bölgesini kapsayan 'Doğu Akdeniz Bölgesinde Deprem Zararlarının Azaltılması' ve 'Ölü Deniz Fay Zonu ve Antakya Bölgesinin Deprem Tehlikesi' konulu uluslararası toplantılar düzenledik. Bu gibi birçok ulusal etkinliklerde deprem konusunu gündeme taşıdık. Bu konunun önemini ve alınması gereken önlemleri kamuoyuyla paylaştık. Afet öncesi önlem almak ve oluşabilecek hasarları asgariye indirmek için yapılacak harcamaların, afetten sonra yara sarma maliyetlerinin yanında ekonomik ve psikolojik olarak çok basit kaldığı kesindir. Yalnızca depremin değil, herhangi bir doğa olayının felakete dönüşmemesi için kısa vadede alınması gereken önlemleri her defasında tekrarlıyoruz. Bu önlemleri alarak doğal afetleri en az zararla atlatabiliriz" dedi.
Yaptıkları çalışmalarla bölgeyi yaşanabilecek doğal felaketlere karşı hazır hale getirmeye çalıştıklarını ifade eden Mazmanoğlu, "Yaptığımız etkinliklerin ve çalışmaların ürünü olarak ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Polat Gülkan'ın büyük çabalarıyla Almanya Bauhaus-Weimar Üniversitesi Deprem Hasarlarını Araştırma Enstitüsü (EDAC), Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi tarafından yürütülen ODTÜ, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye İsviçre İşbirliği Ofisi (SDC) ve Almanya ISOKIA Enstitüsü tarafından desteklenen SERAMAR Projesi çerçevesinde, Antakya-Kahramanmaraş bölgesinde deprem tehlikesine hazırlık, hasar görebilirlik ve zarar azaltma mastır planlarının hazırlanması amaçlanmaktadır" diye konuştu.
Proje kapsamında ilk olarak Antakya kent merkezinin Ocak 2005'te incelenmeye başlandığını ve çalışmaların Aralık 2008'e kadar sürdürülmesinin planlandığını kaydeden Mazmanoğlu, "SERAMAR Projesi çerçevesinde Antakya kent merkezi toplam 51 bölgeye ayrılmıştır. Haziran 2005'ten itibaren oluşturulan teknik ekipler yardımıyla EMS98'e göre incelemesi yapılacak toplam yaklaşık 34 bin binadan 20 bin binanın incelenmesi tamamlanmıştır. Bu binalara ait dataların dijital ortama aktarılması sürmektedir. Olası bir deprem öncesi ve sonrası alınan tedbirler araştırılmış ve bu konuyla ilgili halkla çeşitli anketler yapılmıştır. Antakya merkezindeki yapı stokunu karakterize edebilecek çeşitli binalar seçilmiş ve detaylı incelemeye alınmıştır. Antakya'da bulunan bir hastane, bir okul ve bir apartmana gelişmiş 'Sismik ivme ölçer' cihazları yerleştirilmiş ve hem binalardan hem de araziden sismik kayıtlar alınmaya başlanmıştır" şeklinde konuştu.
Mazmanoğlu, şu ana kadar yapılan çalışmalardan elde edilen verilerin, 27 Ağustos-1 Eylül 2006 tarihleri arasında Davos'ta yapılacak olan "Uluslararası Afet Hasarlarını Azaltma Konferansı" ile Cenevre'de 3-8 Eylül 2006 tarihleri arasında yapılacak olan 1. Avrupa Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı'nda tartışılacağını kaydetti.