Lykia Teke Yarımadası'nı kaplayan, yaklaşık Patara’dan Antalya Körfezi’ne kadar uzanan dağlık bölgedir.
Sahile yakın tiyatro, erken dönem plan özelliğini taşımaktadır. Tiyatro yaklaşık 2.800 kişiliktir.
Tiyatronun İÖ 1 – İS 1 yüzyıl dolayında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Tiyatro 2.000 kişiliktir.
Kadyanda tiyatrosu, doruğun güney yamacında Fethiye’yi uzaktan görür. Tipik Roma dönemi özeliklerini taşır.
Kadyanda tiyatrosunun kapasitesi yaklaşık 3.500 kişiliktir.
Ksanthos tiyatrosunun derin orkestra çukuru, geç Roma dönemi gladyatör dövüşleri için yapılanmış tipik bir örnektir. Tiyatronun ikinci kademesindeki önemli eksiklik nedeniyle gerçek kapasitesini saptayabilmek güç olsa da günümüze ulaşmış hali yaklaşık 3.000 kişiliktir.
Letoon tiyatrosu erken Anadolu tiyatrosu özelliğini gösterir. Tiyatro 5.700 kişiliktir.
Limyra antik kentinin tarihi İÖ. 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Erken dönem Lykia tiyatrosunun çukuruna 141’deki büyük depremden sonra Rhodiapolis’li zengin Opramoas’ın yardımıyla bugünkü tiyatro yapılmıştır. İ.S. 2. yüzyıl sonunda Roma mimarlık anlayışına uygun ekler yapıda devam etmiştir.
Yaklaşık 3.700 kişilik bir tiyatrodur.
Myra tiyatrosunun bugünkü kalıntıları Roma Dönemi tiyatrosunun görkemini yansıtır. Geç Roma döneminde orkestra alanında yapılmaya başlanan gladyatör dövüşlerinin kazanç getirmesi, orkestra kenarına emniyet duvarı yapılmasına neden olmuştur. Roma mühendisliğinin etkileyici örneklerinden olan bu tiyatro Perge ve Aspendos tiyatroları gibi görkemlidir. Tarıma elverişli verimli ovasının bulunması Myra’yı her dönem cazip kılmıştır. Tiyatro, Oinoanda’lı bir zengin olan Langus’un yardımıyla inşa edilmişti.
Yerindeki ölçümle bu tiyatronun sığarı yaklaşık 6.500 kişiliktir
Türkiye’nin en ünlü kumsallarından biri buradadır. Fethiye Kaş arasındaki sahile bulunan antik kentin tiyatrosu yüzlerce yıl örten kum tabakasıyla korunmuştur, tiyatronun birçok bölümü günümüze sağlam ulaşmıştır.
Patara’da günümüzden 4.000 yıl öncesine kadar yaşamın varlığı belgelenmiştir. Tiyatro büyük olasılıkla Erken Dönem ahşap tiyatronun yerinde büyütülüp genişletilmiş, bugünkü halini Roma döneminde almıştır. Yerinde ölçüm, değerlendirme sonucu bu tiyatronun yaklaşık sığarı 4.800 kişiliktir.
M.S. II.yy. tarihlenen tiyatronun, Hellenistik bir yapı üzerine kurulup kurulmadığını anlamak için elimizde yeterli bilgi ve belge yoktur. Yaklaşık 1500-2000 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Hem kente hem de denize hakim olan tiyatroya ana caddeden taş merdivenlerle çıkılmaktadır.
Giriş ve çıkışlar yan tarafta olup Cavea yarım daire şeklindedir ve dörder merdivenle beş bölüme ayrılmış 20 oturma sırası vardır. Scene’ye beş ayrı kapıdan girildiği kalıntılardan anlaşılmaktadır. İki kattan oluşan tiyatronun üst kısmı günümüze ulaşamamıştır. Phaselis Tiyatrosu’nun üzerindeki Akropol’de Athena Mabedi bulunuyordu. Ayrıca Herakles, Hestia ve Hermes’e adanmış tapınakların olduğu kaynaklardan öğrenilmektedir.
Erken Roma döneminde yapılan ve M.S. II. yüzyılda onarım geçiren bu tiyatro yapılan kazı çalışmaları sonunda tiyatronun tüm unsurları ortaya çıkarılmıştır. Tiyatroda bugünkü haliyle 2000-2500 kişi oturabilmektedir. Tiyatronun orijinalindeki oturma kapasitesi ise takriben 6000 kişiliktir.