Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) düzenlenen Antalya Kent Ekonomisi Forumu’nun sonuç bildirgesi açıklandı. AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse, foruma katılan 85 kişinin görüşleriyle 5’i öncelikli olmak üzere 17 vizyon proje oluşturulduğunu söyledi. Forumunun ikinci etabının da planlandığını ve projelerin daha somut hale getirileceğini ifade eden Köse, uzmanlar tarafından hazırlanacak raporun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacağını belirtti.
Mustafa Köse, 27 Nisan 2013 günü ev sahipliği yaptığı forumun sonuç bildirgesini paylaşmak için AK Parti İl Binası’nda basın toplantısı düzenledi. AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından 81 ilde yapılan forumlardan çıkan sonuçların Başbakan’a sunulduğunu belirten Köse, çalışmanın Türkiye’nin 2023 vizyonuna yönelik olduğunu kaydetti.
Rixos Down Town Otel’de gerçekleştirilen Antalya’daki foruma toplumun farklı kesimlerinden 85 temsilcinin katılarak altı soruya cevap vererek projelerini sunduğunu ifade eden Köse, elde edilen veriler ışığında Antalya için 5’i öncelikli olmak üzere 17 vizyon proje belirlendiği bilgisini verdi. Köse, öncelikli projelerin; hızlı tren, turizmin çeşitlendirilmesi, Antalya Kent Planı’nın hazırlanması, üniversite-teknokent-OSB ortak uygulama merkezi kurulması ve Kaleiçi Kapalı Çarşı modeli olarak sıralandığını söyledi.
Bu çalışmayla forumun birinci ayağının tamamlandığını ifade eden Köse, “Buradan bazı sonuçlar çıktı. Daha sonra tekrar foruma devam edeceğiz. Her biri konusunda uzman insanlarla bir çalışma daha gerçekleştireceğiz ve bunların hepsini başbakana ileteceğiz. Antalyalının bu noktada hizmetler beklediğini ve kentin beklentisini kendine arz edeceğiz. Bunları yapabilirsek Antalya ciddi manada şaha kalkacaktır.” dedi.
Forumun tüm katılımcılarının üzerinde uzlaştığı konunun hızlı tren ihtiyacı olduğunu dile getiren Köse, “İnsanların hızlı tren istemesi AK Parti’nin bir başarısıdır. Antalya’da normal tren bile yokken hızlı trenin konuşuluyor olması AK Parti’ye güvenin işaretidir. Hızlı tren noktasında kamuoyunun beklentisini başbakanımıza özellikle aktaracağız. Kolay bir proje değil. Eğim bile çok önemli. Çok zor bir proje. İçinde kamulaştırmalar, planlamalar var. İki hattan biri öncelenecek. Aldığımız duyuma göre Konya hattı daha revaçta. Turizmin çeşitlendirilmesi açısından da daha verimli olacağı düşünülüyor.” diye konuştu.
FORUMA KATILANLARIN CEVAPLADIĞI SORULAR
Antalya Kent Ekonomisi Forumu çerçevesinde gerçekleştirilen toplantıda katılımcıların, proje ve görüşlerini almak için sorulan sorular:
1. Önümüzdeki 10 yıl (2023) ve ötesinde kent ekonomisinin hangi yönde ve nasıl gelişmesi gerektiğini düşünüyorsunuz? (Kent için uzun vadeli vizyonunuz nedir?)
2. Kentin uzun vadeli vizyonuna erişmesi için başarmasını düşündüğünüz en önemli hedefler nelerdir ve bu hedefler için uygulamaya konulmasını uygun gördüğünüz vizyoner projeleriniz nelerdir?
3. Kentin uzun vadeli vizyonuna erişmesi için seçilmesi gerekli olan sektörler ve bu sektörlerin çıktıları (ürünleri) nelerdir ve bunlar için vizyoner projeleriniz?
4. Kentin vizyonuna uygun belirlenen alanlarda kentin rekabet gücü ve pazarlama kabiliyeti ne durumdadır? Bunların vizyona uygun geliştirilebilmesi için neler yapılmalıdır?
5. Kentin eğitim ve istihdam profili ne durumdadır? Kentin vizyonuna uygun insan kaynağını geliştirmek için yapılması gereken çalışmalar nelerdir?
6. Kentin OSB, Teknokent, vb. örgütlenmeleri ile üniversite ve araştırma merkezlerinin hali hazırdaki ekonomik katkılarının uzun vadeli vizyoner projelere uyumlu hale getirilebilmesi için neler yapılmalıdır?
17 VİZYON PROJE
Forum sonunda ortak başlıklarda birleştirilen 17 adet vizyoner proje:
1. Kaleiçi’nin canlandırılarak kapalı çarşı modeli turist çekim merkezinin kurulması, Kaleiçi’ndeki çok başlılıktan kurtulunması ve özerk bir yapıda yönetiminin sağlanması (özgün mimariye ters düşen yapıların yıkılması)
2. Tarım-Turizm-Sanayi-Ticaret entegrasyonun kurulması
3. Merkezi hükümetin 2023 hedefleri doğrultusunda Antalya’nın planlama projesinin hazırlanması; Antalya Kent Planı’nın hazırlanması; Alt bölge ve çevre düzeni planlarının hazırlanması (sektörel örnek olarak ulaşım )
4. Hızlı tren ile Anadolu turizmi arasında bütünleşme sağlanması; hızlı tren çalışmaları hızlandırılarak şehrin hem doğu hem batı kısmından geçecek şekilde geliştirilmesi; Şehir içi metro ve Antalya’nın doğu-batı ilçelerine uzanan hızlı tren projesi; buna paralel hızlı trenin gelebilmesi için kentin renove edilmesi
5. Turizmi çeşitlendirmeye yönelik çalışmalar yapılması (Doğa-tarım-kültür-kongre-fuar-sağlık-spor-eğlence); Sağlık-spor ve eğitim alternatif turizm dalları ile turizmin 12 aya yayılması
6. Ticaret-kongre ve sergi salonları ile Expo 2016’nın aktif olarak tanıtımı ve kullanılması
7. Antalya havalimanının aktarma merkezi haline getirilmesi
8. Üniversite-Teknokent-OSB beraber çalışacakları ortak bir uygulama merkezinin kurulması (özellikle turizm, sanayi, tarım), Ar-Ge ve patent konularında işbirliği merkezi kurulması
9. Arazi rehabilitasyonu ve tarım alanlarının toplulaştırılması
10. Antalya’ya yapay ada yapılarak 7 bölgenin 7 ayrı adada tanıtılması
11. Alternatif yatırım alanlarının oluşturulması ve elektronik-bilişim sektöründe gelişim sağlanması
12. Antalya’nın logosu, sloganı, kent portalı ve simge anıtının oluşturulması sosyal medyada tanıtılması
13. Döşemealtı Sevgi ve Çocukevi projesi ve yöresel ürünlerin turizme kazandırılması, engellilerin eğitimi, yaşamlarının kolaylaştırılması ve istihdama kazandırılması projesi
14. Film stüdyoları ve Disneyland projesi
15. Batı Akdeniz bölgesinde turizm ve tarım odaklı yeni bir kentsel dönüşüm ve planlama yapılması
16. Antalya sanayisinin gelişmesi için yeni bir OSB kurulması ve deniz endüstrisinin gelişebilmesi için liman sahasının yeniden düzenlenmesi
17. Antalya müzesinin geliştirilerek genişletilmesi ve yeni müzeler kurulması
ANTALYA’NIN ÖNCELİKLİ 5 VİZYON PROJESİ
Forum sonucunda, farklı kesimleri temsil eden katılımcıların demokratik oylamaları sonucunda belirlenen Antalya’nın 5 öncelikli vizyoner projesi:
1. Hızlı tren ile Anadolu turizmi arasında bütünleşme sağlanması; hızlı tren çalışmaları hızlandırılarak şehrin hem doğu hem batı kısmından geçecek şekilde geliştirilmesi; Şehir içi metro ve Antalya’nın doğu-batı ilçelerine uzanan hızlı tren projesi; buna paralel hızlı trenin gelebilmesi için kentin renove edilmesi
2. Turizmi çeşitlendirmeye yönelik çalışmalar yapılması (Doğa-tarım-kültür-kongre-fuar-sağlık-spor-eğlence); Sağlık-spor ve eğitim alternatif turizm dalları ile turizmin 12 aya yayılması
3. Merkezi hükümetin 2023 hedefleri doğrultusunda Antalya’nın planlama projesinin hazırlanması; Antalya Kent Planı’nın hazırlanması; Alt bölge ve çevre düzeni planlarının hazırlanması
4. Üniversite-Teknokent-OSB beraber çalışacakları ortak bir uygulama merkezinin kurulması (özellikle turizm, sanayi, tarım), Ar-Ge ve patent konularında işbirliği merkezi kurulması
5.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz