Antalya Sağlık İl Müdürlüğü'nün bir saat içerisinde ne fazla organ bağışı rekorunu egale etmek için Guinness’e yaptığı başvuru kabul edildi. Şubatta 4 bin kişi, bir saat içerisinde organlarını bağışlayarak İngiltere’de bulunan rekoru kırmaya çalışacak.
Türkiye, bir saat içerisinde yapılan organ bağışında rekoru elinde bulunduran İngiltere’nin tahtına göz dikti. 15 Aralık 2011’de İngiltere’nin başkenti Londra’da 321 katılımcı ile yapılan rekor denemesi Guinness Rekorlar Kitabı’na girmişti. Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de yaptığı ilk uzuv nakillerle adından söz ettiren ve organ naklinde de başarılı çalışmalar yapan Antalya yeni bir rekora hazırlanıyor. Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin, şubat sonunda Kepez Arena’da gerçekleştirilecek organizasyonla, 4 bin kişinin bir saat içerisinde organlarını bağışlayarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi hedeflediklerini söyledi.
Organizasyon için hazırlıkların başladığını belirten Bilgin, “Önümüzdeki günlerde rekor denemesinin duyurusunu yapacağız. İsteyen herkes bu organizasyona gönüllü olarak katılabilecek. Gönüllüler ücretsiz otobüslerle Kepez Arena’ya taşınacak. Zaman kazanmak amacıyla aynı anda 20 bilgisayarda gönüllülerin bağış formları görevliler tarafından doldurulacak.” dedi.
Mevcut rekorun 15 Aralık 2011’de İngiltere’nin başkenti Londra’da 321 katılımcı ile kırıldığını hatırlatan Sağlık Müdürü Bilgin, “Bu rekorun yeni sahibi şubat ayı itibariyle organ bağışında marka olan ve başarılı operasyonlarıyla adını dünyaya duyuran Antalya olacak.” şeklinde konuştu. Rekor denemesinde 4-5 bin kişinin organlarını bağışlamasını hedeflediklerini belirten Bilgin, en kötü ihtimalle 2 bin kişiye ulaşacaklarını kaydetti. Bilgin, amaçlarının sadece rekor kırmak değil, organizasyon sayesinde organ bağışına olan duyarlılığı artırmak olduğunu ifade etti.
TÜRKİYE’DE 100 BİN KİŞİ ORGAN BEKLİYOR
Öte yandan Antalya Sağlık Müdürlüğü’nün Sea Life Otel’de düzenlediği toplantıyla organ bağışında 2012 yılının değerlendirmesi yapıldı. Toplantıya katılan Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Türkiye’de 100 bin kişinin organ beklediğini söyledi. Türkiye’nin canlıdan nakillerde dünya birincisi olduğunu açıklayan Kapuağası, kadavrada ise durumun tam tersi olduğunu belirtti.
Avrupa ülkelerinde her 100 beyin ölümü vakasından 85’inin organlarının bağışlandığını kaydeden Kapuağası, Türkiye’de ise her 100 kişiden sadece 25’inin organlarının bağışlandığını ifade etti. Bakanlığın kadavra bağışına büyük önem verdiğini ifade eden Kapuağası, “Kalp, akciğer, ince bağırsak bekleyen hastalar gibi bazı hastaların hayatta kalabilmelerinin tek çaresi kadavra bağışı. Kadavra bağışını maddi olarak da değerlendirmek gerekiyor. Bir hastanın akciğer nakli için yurtdışına gönderilmesi 400 bin Euroya mal oluyor.” diye konuştu.
Toplantıda organ naklinde emeği geçenler ve teşvik edenlere plaket verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz