ANTALYA (İHA) - İstanbul Marmara Üniversitesi'nden Lösemi tipli lenfoma teşhisiyle Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'ne gönderilen 4.5 yaşındaki Aybars Palacıoğlu, İsrail'den getirilen kordon kanıyla yaşama tutundu. Aybars, akraba dışı kordon kanı kullanılarak işlemi başarıyla tamamlanan Türkiye'de ilk hasta oldu.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi'nde yatan 4.5 yaşındaki Aybars Palacıoğlu, hayatta kalma savaşı veriyor. Lösemi tipli lenfoma teşhisiyle önce Marmara Üniversitesi Hastanesi'nde, sonra da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören Aybars'ın, İstanbul Ticaret Odası Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şube Müdürü olan babası Tezer Palacıoğlu yaptığı açıklamada, Aybars'ın hastalığının ilk olarak annesi tarafından fark edildiğini söyledi. Baba Palacıoğlu, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanedeki doktorların Aybars'ın dünyada bu tipteki 13. hasta olduğunu söylediklerini belirtti. Tezer Palacıoğlu, Marmara Üniversitesi tüm tetkiklerin ardından, "Bizi daha sonra Akdeniz Üniversitesi'ne yönlendirdiler. Tek çarenin kordon kanı nakli olduğunu söylediler. Bu arada hastanedeki uzmanlar, dünyadaki kordon kanı bankalarıyla bağlantıya geçti. Uygun ilik, İsrail'deki Haddasseh Üniversitesi'nin kordon kanı bankasında bulundu. Bu bankada bulunan bir kız
bebeğe ait kordon kanı, kurye şirketi aracılığıyla Antalya'ya getirildi ve 30 Ağustos'ta nakil gerçekleşti" dedi.
Naklin ardından kordon kanının vücuda uyum sağlayıp sağlamayacağını beklemeye başladıklarını anlatan Tezer Palacıoğlu, bu süre içinde Aybars'ın üç kez ölümle burun buruna geldiğini kaydetti. Baba Palacıoğlu, oğlu Aybars'ın sağlık durumunun iyi gittiğini söyledi. AÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Yeşilipek yaptığı açıklamada, 4.5 yaşındaki Aybars Palacıoğlu'nun lösemi tipli lenfoma teşhisiyle kendilerine geldiğini kaydetti. Aybars için dünya kordon kanı bankalarında bir tarama yapıldığını anlatan Prof. Dr. Yeşilipek, küçük çocuğu hayata döndürecek kordon kanının İsrail'de bulunduğunu ifade etti.
Kordon kanının kargoyla Antalya'ya getirildiğini ve 30 Ağustos'ta gerçekleştirilen operasyonla Aybars'a nakledildiğini belirten Yeşilipek, "Hastamızın sağlık durumu şu anda çok iyi. Hatta önümüzdeki birkaç gün içinde Aybars'ı taburcu edebiliriz" dedi. Prof. Dr. Yeşilipek, Aybars'ın kordon kanı yurtdışından gelip işlemi başarılı olan Türkiye'nin ilk hastası olduğunu belirtti. Türkiye'de gönüllü kemik iliği verici alışkanlığı olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Yeşilipek, "İstanbul'da bulunan kemik iliği bankasında şu an 30 bin verici var fakat bizimle aynı nüfusa sahip Almanya'da 2.5 milyon verici bulunuyor" şeklinde konuştu.